Τεχεράνη , 1997 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

Η εικόνα ενός Σύρου πατέρα που κρατάει στη χέρια του την κόρη του ενώ περπατάει εν μέσω μιας καταιγίδας στα σύνορα της Ειδομένης αποτέλεσε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015. Από σήμερα και μέχρι περίπου τα μέσα Οκτωβρίου η φωτογραφία αυτή θα βρίσκεται μαζί με άλλες κορυφαίες λήψεις του Γιάννη Μπεχράκη στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της έκθεσης «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης».

Είχα γνωρίσει από κοντά τον Γιάννη Μπεχράκη όσο ήμουν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη κάποια στιγμή, όταν είχε έρθει να δώσει μια διάλεξη στη σχολή. Νομίζω ότι τότε ήμουν στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο και στο άκουσμα των ιστοριών του για το ρεπορτάζ στις εμπόλεμες ζώνες –με την ιστορία για τη Σιέρα Λεόνε να ξεχωρίζει– αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τη φωτογραφία και τη φωτοδημοσιογραφία, είχα εντυπωσιαστεί.

Τον θυμάμαι ακόμη να μιλάει για την ψυχική υγεία και το πώς προσπαθούσε να τη διατηρήσει μέσα στο χάος του επαγγέλματος που είχε διαλέξει (και το οποίο μάλλον δεν θα άλλαζε με τίποτα), αλλά και για το πόσο ένιωθε την ανάγκη να συλλέγει ιστορίες και να τις μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο. «Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Η φράση αυτή ανήκει στον ίδιο και αντανακλά τον σεβασμό που έδειχνε στο ρεπορτάζ, την είδηση και την ακεραιότητα του γεγονότος αλλά και το πάθος, τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για το επάγγελμα.

Η έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» που δεν πρέπει να χάσεις

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν παρών σε μερικές από τις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης ιστορίας και κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό μερικά από τα κρισιμότερα γεγονότα των τελευταίων ετών σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν.

Μερικές από τις κορυφαίες φωτογραφίες του θα φιλοξενηθούν στην έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζεται σήμερα 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 08 Οκτωβρίου 2023.

Γιάννης Μπεχράκης
Lapusnik, 1998 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

Ο ίδιος έλαβε διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (τρεις φορές Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς από τη Fuji, φωτορεπόρτερ της χρονιάς από τον Guardian για το 2015, βραβείο John Faber από το Overseas Press Club of America, βραβείο του Ιδρύματος Μπότση το 2000 και άλλα) και φαίνεται ότι ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων.

Γιάννης Μπεχράκης
Κάιρο, 2011 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters
Διαδηλωτής της αντιπολίτευσης προσεύχεται μπροστά σε στρατιώτες του στρατού κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 2011.

Από το 1987 ο Γιάννης Μπεχράκης εργαζόταν ως φωτοδημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στο φωτογραφικό τμήμα του οποίου τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής, ενώ το 2017 έγινε Senior Editor-Special Projects του πρακτορείου.

Γιάννης Μπεχράκης
Ειδομένη, 2015 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

Μία από τις φωτογραφίες του που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας είναι η παραπάνω, η οποία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης του 2015. Ένας Σύρος πρόσφυγας με μια κάπα φτιαγμένη από πλαστικές σακούλες σκουπιδιών φιλάει την κόρη του ενώ περπατά μέσα στην καταιγίδα στα σύνορα στην Ειδομένη. Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και μάλιστα η ομάδα του Reuters κέρδισε το Pulitzer στην κατηγορία Φωτογραφίας Επικαιρότητας για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης το 2015.

«Όταν είδα αυτή την εικόνα πέρυσι, στις 10 του Σεπτέμβρη, αυτόν τον άντρα να κρατά την κόρη του, μου φάνηκε σαν τον Σούπερμαν. Έχει σκεπαστεί με αυτή τη σακούλα σκουπιδιών που μοιάζει με μπέρτα του Σούπερμαν. Είναι Σύρος. Φιλάει την κόρη του και μου δημιούργησε την αίσθηση του οποιουδήποτε πατέρα που προστατεύει το παιδί του. Περπατώντας στη θύελλα για να φτάσει στο όνειρο», δήλωσε αργότερα ο ίδιος για τη φωτογραφία.

Γιάννης Μπεχράκης
Βελιγράδι, 1996 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

Ο Γιάννης Μπεχράκης απεβίωσε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2019, αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο. Οι φωτογραφίες της έκθεσης στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν αρχικά παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, συνοδεύονται από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου του φωτογράφου.

Γιάννης Μπεχράκης
Καμπούλ , 2001 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

Η έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 08 Οκτωβρίου 2023. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στις 19:30. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.