Unsplash No Revisions

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥ

Η συγκατοίκηση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το σίγουρο είναι ότι, αν αποφασίσετε να συγκατοικήσετε, θα πρέπει αφενός να κάνετε υποχωρήσεις και αφετέρου να διεκδικείτε τον χώρο που δικαιούστε. Πριν πάρετε την απόφαση, μήπως να ρίξετε μια ματιά στον δεκάλογο του καλού συγκατοίκου;

Όταν είχα μείνει για πρώτη φορά μόνη μου ως φοιτήτρια (χωρίς τους γονείς αλλά με συγκάτοικο την αδερφή μου), με θυμάμαι να ακούω τις ιστορίες των γονιών και των συγγενών μου για το πώς κάποτε ζούσαν πολλοί φοιτητές μαζί σε μικρά σπίτια για να μοιράζονται το ενοίκιο. Σήμερα, με τις τιμές σε ενοίκια και λογαριασμούς να εκτοξεύονται στα ύψη, το «θα ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές» έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους. Το αποτέλεσμα; Όλο και λιγότεροι φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι θα μπορούν να συντηρήσουν μόνοι τους ένα σπίτι.

Η συγκατοίκηση, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορεί εύκολα να μετατραπεί από την καλύτερη εμπειρία στον χειρότερο εφιάλτη και το αντίθετο. Η βασική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε όποιους σκέφτονται ή πρόκειται να συγκατοικήσουν είναι να ορίσουν από πριν ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, οτιδήποτε αφορά την καθαριότητα, τις πληρωμές και το μαγείρεμα καλό θα ήταν να συμφωνηθεί από πριν, προκειμένου η συμβίωση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Γενικά, μια συγκατοίκηση απαιτεί υπομονή και υποχωρήσεις. Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ ενός καλού συγκατοίκου;

1. Συνέπεια στους λογαριασμούς

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το ρητό «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Στην περίπτωσή μας, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς συγκατοίκους, καθώς ένα από τα κύρια θέματα σε μια συγκατοίκηση είναι οι πληρωμές, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

2. Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Οι κοινοί χώροι του σπιτιού θα πρέπει να καθαρίζονται από όλα τα άτομα. Ο καθορισμός ενός προγράμματος καθαριότητας βοηθάει ώστε αυτό να τηρείται και να μην μένει στα λόγια. Επίσης, καλό θα είναι να ξέρετε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι αλλά και ποια πράγματα δεν πρέπει, για λόγους υγιεινής, να χρησιμοποιείτε από κοινού με άλλους.

3. Σεβασμός στον προσωπικό χώρο του άλλου

Το ότι μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι με κάποιον ξένο ή φίλο δεν μας δίνει το δικαίωμα να μπαίνουμε στο δωμάτιό του όποτε θελήσουμε (για παράδειγμα, όταν λείπει ή χωρίς να χτυπήσουμε και την πόρτα). Θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην ιδιωτική ζωή και τον προσωπικό χώρο του συγκατοίκου μας.

Ο δεκάλογος του καλού συγκατοίκου
Unsplash Tanya Pro

4. Ο καλός συγκάτοικος ζητάει άδεια πριν διοργανώσει πάρτι

Αν εσύ έχεις κανονίσει να γιορτάσεις τα γενέθλιά σου στο σπίτι αλλά ο συγκάτοικός σου σκοπεύει να κοιμηθεί νωρίς γιατί την επόμενη μέρα δίνει εξετάσεις, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς. Είναι σημαντικό τέτοιου είδους αποφάσεις να παίρνονται από κοινού για να μην γίνονται παρεξηγήσεις.

5. Επίσης, ξέρει να μοιράζεται

Όσο κι αν έχετε τα «δικά σου δικά σου και και τα δικά μου δικά μου», πάντα η αίσθηση του να μοιράζεσαι είναι έντονη σε μια συγκατοίκηση. Κι αυτό διευκολύνει την καθημερινότητα και των δύο (μην ξεχνάς ότι όλο και κάποια φορά θα τύχει να λιγουρευτείς ένα σνακ στο ψυγείο που δεν θα είναι δικό σου).

6. Δεν δανείζεται ποτέ χωρίς την άδεια του άλλου (εκτός αν συμφωνηθεί το αντίθετο)

Το ότι μένεις στο ίδιο σπίτι με κάποιον δεν σημαίνει ότι μπορείς να παίρνεις τα πράγματά του χωρίς προηγουμένως να ρωτήσεις. Όπως είπαμε, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα του άλλου είναι ζωτικής σημασίας για να ευδοκιμήσει η συγκατοίκηση.

Ο δεκάλογος του καλού συγκατοίκου
Unsplash Cherrydeck

7. Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη σχέση μεταξύ συγκατοίκων πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία. Ακριβώς επειδή θα προκύψουν ζητήματα, είναι σημαντικό οι συγκάτοικοι να τα επικοινωνούν προκειμένου να βρίσκουν λύσεις. Υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η επικοινωνία σε μια σχέση, αρκεί να υπάρχει θέληση και αμοιβαιότητα.

8. Οι πρακτικές γραπτές οδηγίες πάντα βοηθάνε

Η καταγραφή κανόνων και οδηγιών σε ένα χαρτί μπορεί να μας υπενθυμίζει ότι δεν ζούμε μόνοι μας, άρα δεν κάνουμε (ακριβώς) ό,τι θέλουμε. Μπορείτε να τους τοποθετήσετε σε ένα εμφανές σημείο, όπως είναι το ψυγείο της κουζίνας. Μερικά παραδείγματα:

  • «Πετάμε τα σκουπίδια μόλις γεμίσουν».
  • «Πλένουμε τα πιάτα μας αμέσως μετά τη χρήση».
  • «Πλένουμε την καφετιέρα μόλις γίνει ο καφές μας».
  • «Ρωτάμε πριν πάρουμε τρόφιμα που δεν είναι δικά μας».
  • «Βγάζουμε τα παπούτσια στην είσοδο του σπιτιού».

Οι κανόνες αυτοί προφανώς διαφέρουν ανάλογα με τη σχέση των συγκατοίκων, τον χαρακτήρα τους αλλά και το «κλίμα» που θέλουν να δημιουργήσουν στο σπίτι τους.

Ο δεκάλογος του καλού συγκατοίκου
Unsplash David Levêque

9. Ο σωστός συγκάτοικος δεν αφήνει τα πράγματά του από δω κι από κει

Πήγες στο σαλόνι με το λάπτοπ, το σημειωματάριο και την κουβέρτα σου; Μην ξεχάσεις να τα πάρεις όλα φεύγοντας, γιατί στους κοινούς χώρους πρέπει να υπάρχει σεβασμός.

10. Ειλικρινές ενδιαφέρον προς τον συγκάτοικο

Το ότι μοιράζεσαι το ίδιο σπίτι με έναν ή περισσότερους ανθρώπους δεν μεταφράζεται μόνο οικονομικά. Είναι σημαντικό να δείχνεις ενδιαφέρον για εκείνον, αφού θα μοιράζεστε αν όχι μια κοινή καθημερινότητα, τουλάχιστον μια κοινή στέγη!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.