Ο Ουκρανός στρατιώτης Vitalii Khroniuk και η σύντροφός του Anna Sokurenko περπατούν σε έναν δρόμο μετά την επίσκεψή τους σε μια κλινική γονιμότητας στο Κίεβο της Ουκρανίας, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023. AP Photo Evgeniy Maloletka

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑΨΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥΣ

Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες επιλέγουν την κρυοσυντήρηση σπέρματος, δηλαδή τη διαδικασία της κατάψυξης σπέρματος, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να μην γυρίσουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Τρία ζευγάρια μοιράζονται την ιστορία τους.

Ένα ζευγάρι Ουκρανών, η Anna Sokurenko και ο Vitalii Khroniuk, πηγαίνουν στην ιδιωτική κλινική «IVMED» στο Κίεβο για έναν σκοπό: την κρυοσυντήρηση. Ο 29χρονος Khroniuk, πολεμάει στην περιοχή Chernihiv κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Στη σκέψη ότι μπορεί να σκοτωθεί από ρωσικά πυρά, υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο θα μετάνιωνε: ότι δεν πρόλαβε να αποκτήσει ένα παιδί.

Μετά από πολλή συζήτηση, το ζευγάρι αποφάσισε να δοκιμάσει τη διαδικασία κατάψυξης σπέρματος. «Δεν είναι τρομακτικό να πεθάνεις, αλλά είναι τρομακτικό όταν δεν αφήνεις κανέναν πίσω σου», δήλωσε στο Associated Press (AP) ο Khroniuk, ο οποίος εντάχθηκε στο στρατό όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το AP, το ζευγάρι της κεντρικής φωτογραφίας δεν είναι το μοναδικό στην Ουκρανία που πήρε μια τέτοια απόφαση. Όπως αναφέρει η επικεφαλής γιατρός της IVMED, Halyna Strelko, από τη ρωσική εισβολή και έπειτα η κλινική έχει προχωρήσει σε κατάψυξη σπέρματος περίπου 100 στρατιωτών.

Ουκρανοί
Ο Vitalii Khroniuk αγκαλιάζει τη σύντροφό του Anna Sokurenko κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην κλινική γονιμότητας IVMED στο Κίεβο της Ουκρανίας. AP Photo Evgeniy Maloletka
Ο Ουκρανός στρατιώτης Vitalii Khroniuk αγκαλιάζει τη σύντροφό του Anna Sokurenko κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην κλινική γονιμότητας IVMED στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Όταν ο Khroniuk είπε στην 24χρονη σύντροφό του την επιθυμία του, εκείνη αρχικά δεν ήταν σίγουρη. «Ήταν πολύ οδυνηρό να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην επιστρέψει», δήλωσε η ίδια. Το ζευγάρι παντρεύτηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην κλινική. Η Sokurenko πιστεύει ότι η ευκαιρία να αποκτήσει ένα παιδί, ακόμη και μετά τον πιθανό θάνατο του συντρόφου της στον πόλεμο, θα μπορούσε να απαλύνει τον βαθύ πόνο της απώλειας.

Ουκρανοί
Ο Khroniuk φιλάει τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους στο Κίεβο. AP Photo Evgeniy Maloletka
Ο Ουκρανός στρατιώτης φιλάει τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους στο Κίεβο.

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία στο μέλλον, αν μια γυναίκα χάσει το αγαπημένο της πρόσωπο», δήλωσε. «Καταλαβαίνω ότι θα είναι δύσκολο να συνέλθει από αυτό, αλλά θα [της] δώσει το νόημα να συνεχίσει να αγωνίζεται, να συνεχίσει να ζει».

Ουκρανοί
Η Sokurenko συνοδεύεται από τον πατέρα της προς τον Khroniuk κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους στο Κίεβο. AP Photo Evgeniy Maloletka
Η Anna Sokurenko συνοδεύεται από τον πατέρα της προς τον Ουκρανό στρατιώτη Vitalii Khroniuk κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους στο Κίεβο.

Η ιστορία της Anna και του Vitalii δεν είναι η μοναδική

Αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες παίρνουν την απόφαση να κάνουν κρυοσυντήρηση, λόγω του φόβου που νιώθουν ότι μπορεί να μην επιστρέψουν από το πεδίο της μάχης. Η 37χρονη Nataliia Kyrkach-Antonenko έμεινε έγκυος ενώ επισκεπτόταν τον σύζυγό της στην πρώτη γραμμή. Εκείνος επέστρεψε στο Κίεβο για 10 ημέρες, πριν τελικά σκοτωθεί στη μάχη, τον Νοέμβριο του 2022. Πρόλαβε να δει τον υπέρηχο του αγέννητου τότε παιδιού του αλλά και να καταψύξει το σπέρμα του.

Η Kyrkach-Antonenko ελπίζει να αποκτήσει τελικά άλλο ένα παιδί χρησιμοποιώντας αυτό το σπέρμα. Όπως δήλωσε στο AP, η δυνατότητα που της δίνεται να μπορεί να γεννήσει τα παιδιά του εκλιπόντος συζύγου της «είναι μια απίστευτη υποστήριξη».

Παράλληλα, θεωρεί την κρυοσυντήρηση ως έναν αγώνα για το μέλλον της χώρας της: «Οι μπαμπάδες τους έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να συμβεί αυτό το μέλλον. Τώρα είναι η σειρά μας, ως γυναίκες, να αγωνιστούμε και εμείς για το μέλλον της Ουκρανίας, μεγαλώνοντας ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Ανθρώπους που μπορούν να συνεχίσουν να αλλάζουν τη χώρα προς το καλύτερο».

δείγμα σπέρματος
Ένας γιατρός δείχνει ένα δείγμα σπέρματος σε σωληνάριο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε υγρό άζωτο στην κλινική γονιμότητας IVMED στο Κίεβο της Ουκρανίας, στα τέλη Ιανουαρίου 2023. AP Photo Roman Hrytsyna
Ένας γιατρός δείχνει ένα δείγμα σπέρματος σε σωληνάριο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε υγρό άζωτο στην κλινική γονιμότητας IVMED στο Κίεβο της Ουκρανίας, στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η Iryna και ο Oles είναι ακόμη ένα ζευγάρι που πήγε στην κλινική του Κιέβου τον Δεκέμβριο. Ο Oles βρίσκεται στην περιοχή του Donetsk, που θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα τμήματα του ανατολικού μετώπου, και θεωρεί την κρυοσυντήρηση «εγγύηση». Η Iryna μένει μόνη της στο διαμέρισμά τους στα περίχωρα του Κιέβου και πραγματοποιεί επανειλημμένες επισκέψεις στην κλινική, προσπαθώντας να μείνει έγκυος. Είναι κι αυτή πεπεισμένη ότι η οικογένεια και τα παιδιά είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει τη χώρα δυνατή στο μέλλον.

Ουκρανοί
Η Iryna κοιτάζει ένα οικογενειακό πορτραίτο της ίδιας και του συζύγου της, ο οποίος πολεμά στον ουκρανικό στρατό. AP Photo Roman Hrytsyna
Η Iryna κοιτάζει ένα οικογενειακό πορτραίτο της ίδιας και του συζύγου της, ο οποίος πολεμά στον ουκρανικό στρατό.

Μια ματιά στην κλινική

Οι υπηρεσίες υποβοηθούμενης σύλληψης κοστίζουν σήμερα από 800 έως 3.500 δολάρια. Το εργαστήριο της κλινικής IVMED έχει τη δική του εφεδρική παροχή ρεύματος που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια των συχνών διακοπών, οι οποίες συμβαίνουν λόγω των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.

«Δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να βοηθήσουμε. Μπορούμε μόνο να κάνουμε παιδιά ή να βοηθήσουμε να γίνουν. Δεν έχουμε όπλα, δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, αλλά αυτό που κάνουμε είναι επίσης σημαντικό» δήλωσε η Strelko, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της γονιμότητας από το 1998.

κλινική
Ένας άνδρας στέκεται στον σκοτεινό διάδρομο της κλινικής γονιμότητας IVMED κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο Κίεβο της Ουκρανίας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. AP Photo Roman Hrytsyna
Ένας άνδρας στέκεται στον σκοτεινό διάδρομο της κλινικής γονιμότητας IVMED κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο Κίεβο της Ουκρανίας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023.

Όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ του AP, στον διάδρομο της κλινικής κρέμονται αφίσες που απεικονίζουν χαμογελαστά μωρά. Μία αφίσα γράφει: «Το μέλλον σας προστατεύεται με ασφάλεια». Η Strelko θεωρεί την υπηρεσία που προσφέρει στους στρατιώτες ιδιαίτερα σημαντική τη δεδομένη χρονική στιγμή αφού όπως επισημαίνει «πρόκειται για ένα πολύ επιθετικό μέρος αυτού του πολέμου με τεράστιες απώλειες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.