iStock

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Έζησα μία βαρβάτη μετακόμιση και έχω ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έμαθα, μήπως καταφέρετε να κάνετε λίγο πριν εύκολη τη δική σας!

Η μετακόμιση είναι από αυτά τα πράγματα που δεν εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου. Ακούγεται υπερβολικό; Ίσως αλλάξεις γνώμη αν μάθεις ότι βρίσκεται στη λίστα με τα πιο στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, στη διόλου ευκαταφρόνητη τρίτη θέση μετά τον θάνατο αγαπημένου προσώπου και το διαζύγιο. Εγώ θα παραδεχτώ ότι δεν πείστηκα από τη λίστα – μου φάνηκε υπερβολική η σύγκριση μιας μετακόμισης με το διαζύγιο και τον θάνατο. Ήρθε, όμως, η ζωή να μου το αποδείξει.

Τρεις εβδομάδες μετά τη δική μου μετακόμιση, ναι, λέω πλέον με παρρησία, ότι η μετακόμιση – όσο κι αν προσπαθήσεις– δεν γίνεται να μην κάνει τις ορμόνες του στρες να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Αδρεναλίνη και κορτιζόλη παίρνουν το πάνω χέρι και εσύ καταντάς εκτελεστικό τους όργανο. Το ένστικτο της επιβίωσης κερδίζει και εσύ σκέφτεσαι εμμονικά τη φράση «να βγει η δουλειά», κάθε φορά που το σώμα ή το μυαλό σου είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Αν τις μέρες γύρω από τη μετακόμιση έχεις αϋπνίες, νιώθεις αγωνία, η λίμπιντό σου έχει πέσει, το ευερέθιστο έντερό σου είναι πιο πρησμένο απ’ ότι συνήθως, μην πανικοβάλλεσαι, είσαι πλέον μέλος στο κλαμπ όσων έζησαν την εμπειρία της μετακόμισης.

μετκόμιση
iStock

Αφού την περίοδο της μετακόμισης δεν έχει βρεθεί τρόπος να την κάνεις skip και να βρεθείς άμεσα στο νέο σου σπίτι, το μεγάλο ερώτημα είναι «Πώς θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά αυτή η μετάβαση». Παρακάτω, προσπάθησα να συγκεντρώσω πρακτικά tips που ίσως βοηθήσουν, αλλά και ψυχολογικές συμβουλές που μπορεί να σε απαλλάξουν από έξτρα άγχος.

Τι μπορείς να κάνεις για περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη φάση της μετακόμισης;

Αυτή η μετακόμιση ήταν η μεγαλύτερη που έχω κάνει στη ζωή μου – πλέον είμαστε 4 άτομα. Στα 11 χρόνια που μέναμε στο παλιό μας σπίτι, είχαν μαζευτεί πολλά πράγματα, πάρα πολλά πράγματα (παρ’ όλα τα ξεκαθαρίσματα που γίνονταν κατά καιρούς). Αποφασίσαμε, λοιπόν, εν όψει μετακόμισης να κάνουμε ένα γερό declutter. Έφερα στο μυαλό μου όσα είχα διαβάσει στο βιβλίο της Marie Kondo και έσπευσα να τα εφαρμόσω (αν και θυμήθηκα ότι όταν έκανε το τρίτο της παιδί η Marie, το σπίτι της έγινε σαν το δικό μας).

Επίλεξε το πακέτο της μεταφορικής που σου ταιριάζει

Όταν τέθηκε, λοιπόν, το ερώτημα αν θα επιλέγαμε το απλό πακέτο της μεταφορικής για συσκευασία μόνο των επίπλων και μεταφορά και το full πακέτο που περιλάμβανε συσκευασία των πάντων (δίνεις το κλειδί, πας για καφέ και όταν επιστρέφεις όλο το σπίτι είναι συσκευασμένο), σκεφτήκαμε ότι «αφού θα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, θα τα βάζουμε και σε κούτες». Μην ξεχνάς άλλωστε και το έξτρα κόστος που συνεπάγεται το full πακέτο – η τιμή ανεβαίνει κατά περίπου 40-50%. Στη δική μου περίπτωση, η επιλογή του απλού πακέτου μάλλον αποδείχτηκε λάθος. Μεγάλο λάθος. Με παιδιά και δύο εργαζόμενους ενήλικες πας με τη full επιλογή, αν φυσικά μπορείς να αντέξεις οικονομικά το κόστος.

Τι να προσέξεις αν έχεις παιδιά

Αν έχεις παιδιά, συνέχισε να διαβάζεις αυτή την παράγραφο. Στην περίπτωση που επιλέξεις να φτιάξεις μόνος/η τις κούτες, έχε στο μυαλό σου ότι τα παιδιά δεν μπορούν να ζουν μέσα στο απόλυτο χάος, ούτε όλα τα πράγματα του δωματίου τους να είναι μαζεμένα σε κούτες. Άρα, ιδανικά μπορείς να ζητήσεις από γιαγιάδες, παππούδες, φίλους να τα κρατήσουν για 1-2 μέρες πριν τη μετακόμιση.

Μην ξεχνάς ότι μία μετακόμιση δεν είναι κάτι απλό και επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας ποικιλοτρόπως. Για να υπάρξει, λοιπόν, μια ομαλή μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο, μία ωραία ιδέα είναι την τελευταία μέρα που θα είναι τα παιδιά στο σπίτι, να οργανώσετε μία ξεχωριστή βραδιά.

Μπορείτε π.χ. να παραγγείλετε ένα ωραίο φαγητό απ' έξω (δεν είστε για μαγειρικές αυτή την περίοδο) και να δείτε όλοι μαζί μια ταινία. Ή να συζητήσετε πώς νιώθετε που μετακομίζετε και τι περιμένετε από το νέο σας σπίτι. Μπορείτε επίσης να δείτε παλιές φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται το σπίτι και τα παιδιά είναι μικρά. Μία ωραία ιδέα είναι να βγάλετε όλοι μαζί ένα βίντεο για να θυμάστε το παλιό σας σπίτι.

Τι να κάνεις αν έχεις κατοικίδια

Η μετακόμιση δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση σε όλους – κυρίως στα παιδιά και στα κατοικίδια. Ο θόρυβος (ακόμα και από την ταινία συσκευασίας), αλλά και ο κόσμος που μπαινοβγαίνει στο σπίτι τη μέρα της μετακόμισης δημιουργεί άγχος σε γάτες και σκύλους. Η καλύτερη επιλογή είναι να ζητήσεις να φιλοξενήσει το κατοικίδιό σου για 1-2 μέρες κάποιος φίλος/η.

Ποιες κούτες να επιλέξεις;

Το μέγεθος 30x40 είναι ιδανικό για βιβλία και γυαλικά, για να μπορούν να σηκώνονται και να μην σκίζονται. Προτίμησε το μέγεθος 40x60 για παπλώματα, πετσέτες και τάπερ. Έχε στο μυαλό σου ότι επειδή οι κούτες συσκευάζονται η μία πάνω στην άλλη, χρειάζεται όλες να είναι γεμάτες μέχρι πάνω για να μην υποχωρήσουν από το βάρος. Όταν συσκευάζεις γυαλικά, συμπλήρωσε τον κενό χώρο με μαξιλάρια ή πετσέτες.

Στις κούτες με τα βιβλία βεβαιώσου ότι δεν το έχεις παρακάνει και η κούτα σηκώνεται. Στην αγορά υπάρχουν και κούτες με διαχωριστικά που βολεύουν για τη συσκευασία των ποτηριών.

μετακόμιση
iStock

Τι θα χρειαστείς πέρα από κούτες;

  • Έναν χοντρό ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να γράφεις πάνω σε κάθε κούτα το περιεχόμενό της και το δωμάτιο στο οποίο πηγαίνει.
  • Ψαλίδι ή/και κοπίδι
  • Ταινία συσκευασίας. Προσοχή, μην κλείσεις τις κούτες με χαρτοταινία, θα ξεκολλήσει. Ειδικά στις πολύ βαριές κούτες (π.χ. με βιβλία), κάνε σταυρό γύρω γύρω από την κούτα με την ταινία.
  • Ταινία με την ένδειξη Εύθραυστο, την οποία θα κολλάς π.χ. στις κούτες με γυαλικά.
  • Ρολό φυσαλίδας (τα γνωστά bubbles). Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, από μικρά ρολά, ιδανικά για πιάτα, ποτήρια, κλπ., μέχρι πολύ μεγάλα.

Πώς να μεταφέρεις τα κρεμαστά ρούχα;

Για τα κρεμαστά ρούχα υπάρχουν ράγες που σου επιτρέπουν να τα μεταφέρεις εύκολα και να γλιτώσεις το πακετάρισμα-ξεπακετάρισμα και το σιδέρωμα. Ρώτησε τους μεταφορείς αν μπορούν να σου μεταφέρουν τα κρεμαστά ρούχα με δική τους ράγα (ορισμένοι έχουν δικές τους).

Εναλλακτικά, μπορείς να προμηθευτείς εσύ μία (κυκλοφορούν πολλές στην αγορά και για κάθε budget) – θα σου φανεί χρήσιμη και την ώρα της μετακόμισης στο νέο σπίτι για να κρεμάσεις πρόχειρα τα ρούχα που μπαίνουν π.χ. ψηλά και χρειάζονται διαδικασία.

Για τη μεταφορά των κρεμαστών ρούχων, υπάρχει και η επιλογή της χαρτοντουλάπας, αλλά είναι αρκετά ακριβή – κάθε χαρτοντουλάπα κοστίζει γύρω στα 7-9 περίπου, χωράει 7 παλτό ή 25 πουκάμισα περίπου και είναι μιας χρήσης.

Μην ξεχνάς την ανακύκλωση

Σε μία μετακόμιση χρησιμοποιούνται πάρα πολλά υλικά. Μην τα πετάς, ανακυκλώνονται όλα – κούτες, χαρτί συσκευασίας, ρολό φυσαλίδας.

Τι γίνεται με τις ηλεκτρικές συσκευές;

Τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού (ψυγείο, πλυντήριο, κλπ.) τις αποσυνδέουν οι μεταφορείς, τις συσκευάζουν κατάλληλα και τις συνδέουν στο καινούριο σπίτι. Επίσης, αποσυναρμολογούν και συναρμολογούν στον νέο χώρο τα έπιπλα (π.χ. βιβλιοθήκη).

Tip για τα κλιματιστικά

Όσο για τα κλιματιστικά, επειδή χρειάζεται ψυκτικός για την τοποθέτησή τους στο νέο σπίτι, ιδανικό θα ήταν να τα έχεις ήδη μεταφέρει και τοποθετήσει στον νέο χώρο πριν τη μετακόμιση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπει μετά ψυκτικός στον χώρο, να κάνει τρύπες που θα χρειαστούν μερεμέτια, κλπ.

Τι κάνεις με τα πράγματα του ψυγείου;

Καλό είναι να έχεις αδειάσει το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα (αν είναι καινούριο και δεν βγάζει νερά όταν βγαίνει από την πρίζα). Η μεταφορά των τροφίμων μπορεί να γίνει σε ψυγειάκια με παγοκύστες ή σε ειδικές ισοθερμικές σακούλες.

Την κατάψυξη μπορείς να μην την αδειάσεις και το περιεχόμενό της να μεταφερθεί μαζί με την ηλεκτρική συσκευή. Επίσης, για την καλύτερη λειτουργία του ψυγείου, καλό είναι μετά τη μεταφορά του να μην μπει στην πρίζα για 3-4 ώρες, ώστε να «πέσουν» τα υγρά του.

Άσε το πότισμα

Μην ποτίσεις τις γλάστρες σου τις τελευταίες 2 μέρες πριν τη μετακόμιση, γιατί θα αυξηθεί πολύ το βάρος τους.

Μην ξεχάσεις το internet

Πλέον, κανείς μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς internet. Για να μην βρεθείς προ απροόπτου όταν μπεις στο καινούριο σπίτι, καλό θα ήταν να έχεις προβλέψει να έχει ήδη μπει γραμμή τηλεφώνου και internet.

Πώς θα πάρεις άδεια για να κλείσεις τον δρόμο;

Αν στη μετακόμιση πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μεγάλο φορτηγό ή/και ανυψωτικό μηχάνημα, θα χρειστεί να πάρεις άδεια για να κλείσεις τον δρόμο. Επικοινώνησε με τον Δήμο του παλιού και του νέου σου σπιτιού για να σε καθοδηγήσουν. Συνήθως, η διαδικασία για να βγει η άδεια χρειάζεται 3-4 εργάσιμες μέρες, αλλά για σιγουριά ξεκίνησε τη διαδικασία λίγο νωρίτερα.

Προσοχή! Δεν επιτρέπεται να κλείσουν δρόμοι που περνούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου, επικοινώνησε με τον Δήμο σου για να ενημερωθείς σχετικά με τις επιτρεπόμενες μέρες και ώρες μετακόμισης.

Τips για την προηγούμενη μέρα

Ενημέρωσε την πολυκατοικία σχετικά με τη μέρα και ώρα της μετακόμισης. Αν χρειαστεί να κρατήσεις χώρο στάθμευσης για το φορτηγό της μεταφορικής εταιρείας, βάλε 1-2 μέρες πριν κορδέλα και χαρτί που να αναγράφει τα παραπάνω στοιχεία, ώστε να παραμείνει κενός ο χώρος.

Πριν έρθουν οι μεταφορείς, μάζεψε σκουπίδια και κάνε (αν αντέχεις) ένα γρήγορο σκούπισμα. Έχουν δει πολλά τα μάτια των μεταφορέων, μην τους χαλάσεις κι εσύ τη μέρα!

Μη φέρεις κόσμο για βοήθεια

Στη μετακόμιση καλό είναι να μην έρθουν φίλοι και συγγενείς για βοήθεια – θα δημιουργήσουν βαβούρα και σε σένα και στους μεταφορείς.

Αν προσφερθούν κάποιοι δικοί σου άνθρωποι να βοηθήσουν (και ξέρεις ότι όντως είναι βοηθητικοί και διεκπεραιωτικοί) ζήτησέ τους να έρθουν το απόγευμα της μετακόμισης στο νέο σπίτι για να τακτοποιήσετε τα απαραίτητα (π.χ. κουζίνα). [Ένα τεράστιο ευχαριστώ σ' αυτούς που ήρθαν σε μας. Παιδιά, μας σώσατε!]

μετακόμιση
iStock

Μη χωρίσεις πριν μετακομίσεις

Αν μετακομίζεις μαζί με τον/τη σύντροφό σου, βάστα γερά. Κατά πάσα πιθανότητα δεν φταίει η σχέση σας που δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε αυτό το διάστημα. Η μετακόμιση είναι εχθρός της λίμπιντο, της συντροφικότητας – και της επικοινωνίας εν γένει μη σου πω. Η μετακόμιση είναι μία συνθήκη κατά την οποία θα αντιληφθείς (ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη φορά) τους διαφορετικούς χρόνους που έχει ο καθένας.

Αποδέξου, λοιπόν, ότι ο καθένας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό ρυθμό – κάνε τη δουλειά σου και άσε τον/τη σύντροφό σου να κάνει τη δική του/της όπως νομίζει.

Το kit επιβίωσης θα σε σώσει

Φτιάξε kit επιβίωσης και πάρ’ το μαζί σου στο καινούριο σπίτι. Είναι δεδομένο ότι για πολλές μέρες θα αναζητάς σε κούτες τα χαμένα σου αντικείμενα – δεν θες μέσα σ’ αυτά να είναι και τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. η οδοντόβουρτσα, το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου ή το φάρμακό σου. Βρες τα απολύτως απαραίτητα για σένα αντικείμενα και φτιάξε μια τσάντα, την οποία θα μεταφέρεις με το δικό σου αυτοκίνητο. Στην τσάντα αυτή, μπορείς να βάλεις και σεντόνια για το πρώτο βράδυ που θα κοιμηθείς στο σπίτι και θα είσαι –πίστεψέ με– στα όρια της εξάντλησης.

Αν έχεις παιδί και η μετακόμιση είναι σε περίοδο που λειτουργούν τα σχολεία, μετέφερε με δικό σου αυτοκίνητο την τσάντα του σχολείου με τα βιβλία του, γιατί πού να ψάχνεις σε κούτες το επόμενο πρωί;

Νερό, νερό, νερό

Μέσα στον χαμό ξεχνάς να πιεις νερό και μετά από κάποιες ώρες θα νιώσεις τα χείλη σου ξηρά. Έχε μαζί σου ένα lip balm και ένα παγούρι με νερό. Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι συχνά. Οι μέρες πριν και μετά τη μετακόμιση είναι ζόρικες και το μόνο σίγουρο είναι ότι η φροντίδα του εαυτού σου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Επέμεινε ωστόσο στο θέμα της ενυδάτωσης – είναι βασικό.

Το απόγευμα της μετακόμισης θα έδινα ό,τι έχω και δεν έχω για ένα lip balm – δυσκολευόμουν να ανοίξω το στόμα μου για να μιλήσω επειδή είχαν ξεραθεί τα χείλη μου.

Junk food και αποδοχή

Αυτό το διάστημα αποδέξου ότι θα γίνονται όλες οι εξαιρέσεις που έχεις και δεν έχεις φανταστεί. Θα τρως πολύ απ'  έξω και τα παιδιά θα βλέπουν πολύ περισσότερη τηλεόραση. Αποδοχή. Θα έρθουν καλύτερες και πιο ισορροπημένες μέρες.

Υπάρχει ιδανική περίοδος να μετακομίσεις;

Ανασταλτικός παράγοντας για μια μετακόμιση είναι η βροχή. Το ανυψωτικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οι κούτες θα βραχούν, οι μεταφορείς θα ταλαιπωρηθούν. Γι' αυτό και οι περισσότερες μετακομίσεις γίνονται Μάιο μέχρι και τέλη Οκτωβρίου.

Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όσους μετακομίζουν!

Ευχαριστούμε για τα tips που μοιράστηκαν μαζί μας τη Ρόζα Ταλαμάγκα και τον Στάθη Κλωνή από τη μεταφορική SKL Trans.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.