iStock

ΠΕΤΑΣ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Αν πετάς στα σκουπίδια τις φλούδες από τα κρεμμύδια, μόλις διαβάσεις αυτό που ακολουθεί είναι πολύ πιθανό να μην το ξανακάνεις.

Η ελληνική κουζίνα λατρεύει το κρεμμύδι όσο κι αν τα μάτια μας το μισούν. Μπορεί να μπει σε όλα σχεδόν τα φαγητά μας, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Έχει την τιμητική του στις διάφορες εκδοχές του στιφάδου, ενώ χωρίς αυτό δεν νοείται χωριάτικη σαλάτα. Κάθε ελληνική οικογένεια, επομένως, καθαρίζει δεκάδες κιλά από το συγκεκριμένο λαχανικό ετησίως. Αλήθεια, εσύ τι κάνεις τις φλούδες από όλα αυτά τα κρεμμύδια;

Αν τις πετάς στα σκουπίδια, κακώς! Γιατί οι φλούδες των κρεμμυδιών μπορούν να σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα ζεστό ρόφημα (ναι, γίνονται ρόφημα) ή καρύκευμα για τα φαγητά σου.

Τσάι από φλούδες κρεμμυδιών

Ο ευκολότερος τρόπος για να εκμεταλλευτείς τα οφέλη της φλούδας είναι να την κάνεις τσάι. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μπορεί να γίνει. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη, τα κρεμμύδια ειδικά στα εξωτερικά στρώματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Πετάς τις φλούδες των κρεμμυδιών; Υπάρχουν δυο λόγοι να τις κρατήσεις
iStock

Πώς θα το φτιάξεις:

  • Πλένεις πολύ καλά τις φλούδες (αν μπορείς να προμηθευτείς βιολογικά κρεμμύδια ακόμα καλύτερα).
  • Ρίχνεις μια χούφτα από αυτές σε μια κατσαρόλα με νερό και περιμένεις να βράσουν.
  • Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και τις αφήνεις για ακόμα 15-30 λεπτά.
  • Στραγγίζεις το μείγμα σε μια κούπα και το απολαμβάνεις.
  • Αν θες, μπορείς να προσθέσεις κάποια γλυκαντική ουσία.

Πετάς τις φλούδες των κρεμμυδιών; Υπάρχουν δυο λόγοι να τις κρατήσεις
iStock

Καρύκευμα από τα χέρια σου

Στα καταστήματα τροφίμων θα βρεις γυάλινα βαζάκια με αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη. Γιατί, όμως, να πληρώσεις για κάτι που μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις μόνος σου; Χρησιμοποίησε τις φλούδες κρεμμυδιών που θα πετούσες και ετοίμασε το δικό σου καρύκευμα. Πώς; Πλύνε καλά τις φλούδες και στέγνωσέ τις με μια πετσέτα. Έπειτα, άπλωσέ τις σε ένα ταψί και ψήσε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Τέλος, χτύπησέ τις σε ένα γουδί ή σε μύλο κι έτσι θα έχεις τις δικές σου φλοίδες ή σκόνη αποξηραμένου κρεμμυδιού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.