iStock

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΦΩΤΑΚΙΑ (ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ)

Τα φωτάκια των Χριστουγέννων πολλαπλασιάζουν το φωτεινό αποτύπωμα της Αθήνας. Πόσο αυξάνεται η κατανάλωσή και τι πρέπει να σκεφτούμε σε σχέση με το περιβάλλον;

Την πρώτη φορά που πέρασα φέτος από τη φωτισμένη χριστουγεννιάτικα Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Συντάγματος, ένιωσα κάτι σαν ζαλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι από τους πιο στολισμένους δρόμους της Αθήνας και αυτό που συμβαίνει φέτος το λες και υπερπαραγωγή. Μου άρεσε; Όχι ακριβώς. Τα φωτάκια παραείναι πολλά για τον εγκέφαλό μου. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι γράφουν καταπληκτικά στην κάμερα του κινητού μου και φαντάζομαι θα δούμε πολλές σέλφι μέχρι να έρθει η ώρα να σβήσουν.

Τα φωτάκια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, στα μπαλκόνια, στους δρόμους και στις πλατείες είναι συνυφασμένα με τις γιορτές. Είναι μέρος της γοητείας τους. Νομίζω ότι μας κάνουν τόση εντύπωση όταν είμαστε παιδιά, που φέρνουν πάντα μια χαρά στην καρδιά μας.

Υποθέτω, επίσης, ότι κάθε δήμαρχος που σέβεται τον εαυτό του θέλει να προκαλέσει μια αίσθηση με τον στολισμό – καλοδεχούμενη, αρκεί να μην επισκιάζει παρεμβάσεις πιο αναγκαίες για μια πόλη.

Φωτάκια, πιο πολλά φωτάκια

Τα φωτάκια της Αθήνας έχουν θαμπώσει ακόμα και δορυφόρους, όπως διαπίστωσε μια ανάλυση της Uswitch, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από τη NASA. Σύμφωνα με αυτά, υπολογίστηκε ότι το φωτεινό αποτύπωμα της πόλης τον Δεκέμβριο είναι αυξημένο κατά 33,65% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.

χριστουγεννιάτικα φώτα
christmas illumination light date iStock
christmas illumination light date

Όχι ότι δεν υπάρχουν πόλεις με μεγαλύτερη αύξηση. Στο σχετικό top 10 η Αθήνα βρίσκεται στην 9η θέση, ενώ την πρωτοκαθεδρία έχει το Μιλάνο, με αύξηση 69,25%. Το τελευταίο που δεν αποδίδεται μόνο στα Χριστούγεννα, αλλά και στους εορτασμούς για τον πολιούχο Sant’Ambrogio, στις αρχές Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα υπερβαίνει το Μιλάνο στον δείκτη φωτεινότητας που μελετήθηκε, με 108,01 nano-watt φωτός έναντι 94,45 αντίστοιχα.

Τι στοιχίζει τόσο φως;

Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει δεδομένα για το κόστος της ενέργειας που δαπανάται ανά πόλη. Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα δεδομένα.

Σε μια εποχή όμως που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ αυξάνεται ο προβληματισμός για το αποτύπωμα που αφήνουν όλα αυτά στο περιβάλλον, το πραγματικό κόστος αυτής της κατανάλωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το απόλυτο.

χριστουγεννιάτικο δέντρο
iStock

3 συμβουλές για καταναλωτές

Στο φωτεινό αποτύπωμα μιας πόλης δεν συμβάλλουν φυσικά μόνο οι στολισμοί και τα φωτάκια στους δρόμους, αλλά κι εκείνα που βάζουμε στα σπίτια μας για να χαρούμε εμείς (ίσως και να θαμπώσουμε τους γείτονες). Δεν είπαμε να γιορτάσουμε υπό το φως των κεριών, αν όμως μας απασχολεί το ανθρακικό μας αποτύπωμα (και ο λογαριασμός που θα έρθει), η Sarah Bloomfield, energy expert της Uswitch, προτείνει:

1. Να έχουμε σβηστά τέτοια φωτάκια κατά τη διάρκεια της μέρας, οπότε το φυσικό φως ούτως ή άλλως μειώνει το πόσο εντυπωσιακά είναι, και να τα σβήνουμε πριν πάμε για ύπνο και όταν φεύγουμε από το σπίτι. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος ένας χρονοδιακόπτης, για να μην ξεχνιόμαστε.

2. Να επιλέγουμε λαμπτήρες LED που καταναλώνουν 80-90% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Στοιχίζουν περισσότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καίνε λιγότερο ρεύμα.

3. Να τσεκάρουμε τον δείκτη ενεργειακής κατανάλωσης στα φωτάκια που σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Όπως συμβαίνει και με τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν καίνε όλα τα φωτάκια το ίδιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.