Unsplash Jamie Street

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Το πόσα χρόνια θα ζήσει ο σκύλος σας δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδιά του. Υπάρχουν 5 τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία του, ώστε να μπορέσετε να περάσετε με τον τετράποδο φίλο σας όσο γίνεται περισσότερο καιρό.

«Ερχόμαστε στον κόσμο για να μάθουμε να αγαπάμε τους άλλους και να είμαστε καλοί άνθρωποι, σωστά; Ε, λοιπόν, αφού τα σκυλιά έχουν ήδη γεννηθεί γνωρίζοντας πως να τα κάνουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να μείνουν στη ζωή όσο εμείς». Σε αυτό κατέληξε ένα εξάχρονο παιδί, ο Shane Belker, όταν η θανάσιμη ασθένεια του δεκάχρονου σκύλου του τον έφερε αντιμέτωπο με το ερώτημα: Γιατί ένας σκύλος ζει λιγότερο από εμάς; Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγα χρόνια και η «σοφία» του μικρού έγινε viral χάρη σε μια ανάρτηση του κτηνίατρου που διέγνωσε ότι το κατοικίδιο έπασχε από καρκίνο και έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία.

«Τα περισσότερα σκυλιά ζουν κατά μέσο όρο 10 έως 14 χρόνια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζήσουν περισσότερο ή λιγότερο. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι εμείς και οι σκύλοι έχουμε πολλές γενετικές ομοιότητες, συμπεριλαμβανομένης της προδιάθεσης για καρκίνο που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα πράγματα που μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να κάνουμε για να είμαστε πιο υγιείς, μπορεί να βοηθήσουν και τα σκυλιά μας», γράφει σε δημοσίευσή της η Jacqueline Boyd, λέκτορας Επιστήμης των Ζώων στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent.

Βοηθήστε να έχει ο σκύλος σας μακροζωία

Η ίδια προτείνει 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για «τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου», ή μαζί με αυτόν, ώστε να του προσφέρετε τη δυνατότητα να ζήσει περισσότερο και καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής του κατοικιδίου σας. Κάποιους δεν μπορείτε να τους επηρεάσετε, όπως π.χ. τα γονίδια. Μπορείτε, όμως, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές να βελτιώσετε όσο γίνεται την υγεία του.

σκύλος σε ζυγαριά
iStock

1. Ελέγχετε το βάρος του

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικούς βάρους είναι σημαντικός παράγοντας μακροζωίας και ότι τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που προσφέρετε στο κατοικίδιό σας, ώστε να μην πάρει υπερβολικό βάρος. Διαφορετικά, αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων, ενώ μπορεί να οξυνθεί ο αντίκτυπος άλλων καταστάσεων στην υγεία του, όπως π.χ. η οστεοαρθρίτιδα.

Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για σαφείς οδηγίες, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα της τροφής όσο ο σκύλος σας μεγαλώνει ή ακόμα και να αλλάξετε τροφή. Καλό είναι, επίσης, να ζυγίζετε την τροφή και όχι να την υπολογίζετε με φλιτζάνια, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της.

σκύλος βόλτα
Unsplash Patrick Hendry

2. Πηγαίνετε καθημερινά βόλτα

Η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχολογική υγεία τόσο τη δική σας όσο και των σκύλων σας, καθώς βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Science αναφέρει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βάρους των σκύλων και της συχνότητας και διάρκειας της άσκησής τους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι πιθανότητες να είναι υπέρβαροι αυξάνονται τόσο στην περίπτωση που ασκούνται λιγότερο από μία φορά την ημέρα, όσο και στην περίπτωση που ασκούνται λιγότερο από 1 ώρα τη φορά.

Ειδικά για σκύλους με περιορισμένη κινητικότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλες μορφές άσκησης, όπως η υδροθεραπεία, που γίνεται σε ειδική δεξαμενή ή πισίνα για κατοικίδια. Είναι διαθέσιμη σε κτηνιατρικά κέντρα που αναλαμβάνουν φυσιοθεραπεία σκύλων με κινητικά προβλήματα ή που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση.

σκύλος κόλπα
Unsplash Richard Brutyo

3. Διδάξτε του νέα κόλπα

Το πέρασμα του χρόνου δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική ρώμη του σκύλου σας, αλλά και τις νοητικές του λειτουργίες. Είναι, επομένως, σημαντικό να φροντίζετε να διατηρείτε το μυαλό του σε... φόρμα, όπως κάνετε και με το σώμα του. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πεποίθηση, μπορείτε να διδάξετε νέα κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί, απλώς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια.

Ακόμα και στην περίπτωση που η σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, εξερευνήστε εναλλακτικούς ήπιους τρόπους παιχνιδιού, όπως π.χ. το να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας να εντοπίζει αντικείμενα από τη μυρωδιά τους, κάτι που το εξασκεί σωματικά και νοητικά.

σκύλος
Unsplash Santiago Esquivel

4. Αποκτήστε δέσιμο μαζί του

Ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Τα σκυλιά αναπτύσσουν μια σαφή προσκόλληση στους φροντιστές τους και από την άλλη οι φροντιστές θεωρούν τα σκυλιά μέλος της οικογένειάς τους. Το να περνάτε χρόνο με τον τετράποδο σύντροφό σας και να μοιράζεστε μαζί του ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εδραιώσετε τον δεσμό σας.

Ένας σταθερός δεσμός φροντιστή-σκύλου είναι η βάση μιας ευτυχισμένης και αμοιβαίας σχέσης, ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την κίνηση του ζώου, προλαβαίνοντας έτσι ενδεχόμενα προβλήματα.

σκύλος στον κτηνίατρο
iStock

5. Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Ο τομέας της κτηνιατρικής έχει κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην πρόληψη και στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των σκύλων. Τα προγράμματα εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών τόσο σε σκύλους όσο και σε ανθρώπους (όπως π.χ. η τοξοκαρίαση, που μπορεί να μεταδοθεί από τα κόπρανα του σκύλου στον άνθρωπο).

Επίσης, οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, που μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του σκύλου σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.