iStock

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα... πυρίμαχο σπίτι; Τι είναι η ζώνη ανάφλεξης πυρκαγιάς και ποια φυτά καθιστούν λιγότερο πιθανή την εξάπλωση της πυρκαγιάς;

Από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος να σώσουμε τα σπίτια μας από τις πυρκαγιές, μάλλον πρέπει να πάρουμε και αυτή την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνει το σπίτι μας πυρίμαχο. Εκτός και αν προκύψει ένα ακόμα pass ή επιχορηγήσεις για έργα που μπορούν να αυξήσουν την αντοχή ενός σπιτιού στην πυρκαγιά...

Τι σημαίνει πυρίμαχο σπίτι; Υπάρχουν πυράντοχα παράθυρα και πόρτες (έχουν σχεδιαστεί για αυτήν τη δουλειά). Επίσης, υπάρχουν πυρίμαχα υλικά (ασφαλτικά βότσαλα, χαλίκι ή κεραμίδια) αν θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσθήκη ή αντικατάσταση. Όπως υπάρχουν και αεραγωγοί ανθεκτικοί στη μεγάλη απειλή που λέγεται αποκαΐδια. Υπάρχουν επίσης και πυρίμαχοι φράχτες. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Θέλουμε πυρίμαχο σπίτι; Φτιάχνουμε ζώνη ανάφλεξης πυρκαγιάς

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της πυρκαγιάς για τα σπίτια προέρχεται από τα καμένα ξύλα που παρασύρει ο άνεμος και μπορούν να προκαλέσουν νέες εστίες όπου προσγειωθούν. Ιδιαίτερα αν στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχει καύσιμη ύλη.

Αυτά τα αποκαΐδια μπορούν να φωλιάσουν σε ξερά φύλλα ή πευκοβελόνες που φράσσουν μια υδρορροή, μια ξύλινη στέγη ή σε θάμνους, δέντρα και άλλη εύφλεκτη βλάστηση που υπάρχει κοντά σε ένα σπίτι.

Κάποια από αυτά τα τρωτά σημεία είναι εύκολο να τακτοποιηθούν. Μπορούμε δηλαδή, να καθαρίσουμε τις υδρορροές ή να κόψουμε την περίσσεια βλάστηση που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο σπίτι. Μετά, ασχολούμαστε με τη δημιουργία ζώνης ανάφλεξης πυρκαγιάς.

Πρόκειται για λίστα εργασιών που μπορούν να γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας και να σώσουν εμάς και το σπίτι μας. Μεγάλη σημασία δίνεται στον τακτικό καθαρισμό της βλάστησης. Δηλαδή, στη μείωση ή στην εξάλειψη των κοντινών στο κτίσμα καύσιμων υλικών.

Οι Αμερικανοί που είναι κάπως πιο οργανωμένοι, προτείνουν πως για να γίνει ένα σπίτι πιο ανθεκτικό στη φωτιά, χρειάζεται τακτική συντήρηση, ώστε να μην υπάρχουν εύφλεκτα φυτά, καυσόξυλα, αποξηραμένα φύλλα ή πευκοβελόνες ή οτιδήποτε καίγεται πάνω ή κάτω από τις βεράντες, σε απόσταση 1,5 μ. από το σπίτι.

Έως την απόσταση των 9 μέτρων, τα χόρτα θα πρέπει να κουρεύονται κοντά, τα κλαδιά των δέντρων θα πρέπει να κλαδεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος και η φυλλωσιά του δέντρου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από το σπίτι. Αν υπάρχει γρασίδι, θα πρέπει να είναι κοντό, ώστε να μην εξαπλωθεί τη φωτιά.

Ποια φυτά θεωρούνται... πυρίμαχα

Στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω πως τα φυτά που χαρακτηρίζονται ως πυρίμαχα είναι αυτά που καθιστούν λιγότερο πιθανή την ανάφλεξη και την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Δεν είναι 100% πυρίμαχα. Τα βοηθά η περιεκτικότητά τους σε υγρασία, το πυκνό φύλλωμά τους ή άλλες ιδιότητές τους (π.χ. έλαια που περιέχουν) που κάνουν δύσκολη την ανάπτυξη της φωτιάς.

Για να μας βοηθήσουν, πρέπει να τα βοηθήσουμε. Δηλαδή, να τα συντηρούμε σωστά (να τα κλαδεύουμε τακτικά και να αφαιρούμε το νεκρό φυτικό υλικό) και να έχουν τη σωστή απόσταση μεταξύ τους.

Εφόσον λοιπόν, επιτρέπει το υπέδαφος και το κλίμα την ανάπτυξή τους, προτιμήστε παχύφυτα (π.χ. αλόη, αγαύη) καθώς αποθηκεύουν νερό. Μια άλλη επιλογή είναι τα φυλλοβόλα (βελανιδιά, λεύκα, σφένδαμος) που είναι λιγότερο εύφλεκτα από τα αειθαλή (πεύκα, έλατα, ελαιόπρινος).

Το Δηλόσπερμα το εχινοειδές έχει χαμηλή ανάπτυξη (έως 30 εκατοστά) και καλύπτει το έδαφος, δημιουργώντας ένα πυρίμαχο φράγμα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τη Λυσιμαχία την ερματική.

Βότανα, όπως η λεβάντα, το θυμάρι και το φασκόμηλο έχουν έλαια που μπορούν να τα κάνουν ανθεκτικά στη φωτιά.

Το ηλιάνθεμο είναι αειθαλής πόα, ιδανική για προσήλιες θέσεις φύτευσης και κατάλληλη για πράσινους τοίχους. Προτιμά ασβεστούχα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ φυτεύεται και σε βραχώδη σημεία. Αντέχει στην αλμύρα της θάλασσας και έχει έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Έχει γκριζοπράσινο φύλλωμα και διπλά, ροζ λουλούδια σε σχήμα pon pon.

H δε γιούκα έχει σκληρά, ινώδη φύλλα που είναι δύσκολο να αναφλεγούν.

Εάν η έκταση είναι μεγάλη και υπάρχουν τα χρήματα, επιλέγουμε εξοπλισμό πυροπροστασίας, όπως είναι η αντλία νερού.

Σε περίπτωση που η πυρκαγιά φτάσει στο σημείο να μας απειλήσει ουσιαστικά, βοηθά να υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, με ένα κιτ έκτακτης ανάγκης (με νερό, τρόφιμα, ρούχα, προμήθειες πρώτων βοηθειών, σημαντικά έγγραφα και συσκευές επικοινωνίας) και τρόπος να μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, τη στιγμή που συμβαίνει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.