Ρόδος, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/EUROKINISSI

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας πλήττονται τις τελευταίες ημέρες από καταστροφικές πυρκαγιές. Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας πλήττονται από καταστροφικές πυρκαγιές έναντι των οποίων δίνεται τιτάνια μάχη από Έλληνες και ξένους πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 εκδηλώθηκαν συνολικά 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν να διαχειριστούν συνολικά 82, ενώ ολονύχτια μάχη έδωσαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας επίγειες δυνάμεις στο Αίγιο, την Κέρκυρα, την Κάρυστο, τη Ρόδο και την Υλίκη.

Ο καθένας από εμάς μένει άναυδος μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή για το περιβάλλον, τα ζώα και τις περιουσίες, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιθυμούν να βοηθήσουν, αν όχι στην κατάσβεση των ίδιων των πυρκαγιών, τουλάχιστον στηρίζοντας έμπρακτα τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το ΟW επικοινώνησε με τον Πέτρο Σούκερα, εθελοντή της οργάνωσης Humanity Greece, η οποία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό τα μέλη της ομάδας έχουν συμβάλλει εθελοντικά με πολλούς ακόμα τρόπους στην κοινωνία, παρέχοντας βοήθεια σε ευάλωτους συνανθρώπους και στηρίζοντας σε σταθερή βάση περισσότερες από 500 οικογένειες ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, κάθε Δευτέρα απόγευμα η οργάνωση προσφέρει φρέσκο vegan φαγητό σε αστέγους στην Αττική, ενώ γίνεται σημαντικό streetwork για τα άτομα που ζουν στον δρόμο τις ημέρες του καύσωνα.

Πώς θα γίνω εθελοντής στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές
Humanity Greece

Όπως μας είπε ο κ. Σούκερας, «το Humanity Greece είναι από τις πρώτες ομάδες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Ρόδο, με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη έκτακτης ανάγκης, ενώ 5μελης ομάδα εθελοντών βρίσκεται στο νησί, στο πλευρό των κατοίκων, αλλά και των δυνάμεων που επιχειρούν, για να προσφέρουν με κάθε τρόπο τη βοήθειά τους».

Καθώς η ομάδα του Humanity Greece βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της ομάδας στο νησί, μας λέει ότι μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που μαίνεται εδώ και μία εβδομάδα παραμένει ανεξέλεγκτη, με πολλά πύρινα μέτωπα, ενώ τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές που διέμεναν.

Πώς θα γίνω εθελοντής στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές

Πυρκαγιές: Πώς μπορώ να βοηθήσω

Δεν απαιτείται να είναι κανείς πυροσβέστης για να συμμετέχει εθελοντικά στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Το Humanity Greece έχει ήδη σχηματίσει μια αλυσίδα που βοηθά στην οργανωμένη συλλογή ειδών έκτακτης ανάγκης. «Οι εθελοντές ανεφοδιάζουν με είδη έκτακτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικά τους εθελοντές πυροσβέστες, τους πολίτες και τα Κέντρα Υγείας που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα», λέει ο κ. Σούκερας και αναφέρει τα είδη που μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει για να βοηθήσει:

 • Ισοτονικά
 • Φυσιολογικούς ορούς σε αμπούλες ή μεγάλες συσκευασίες
 • Κολλύρια
 • Pulvo – Nebacitin Spray πούδρα
 • Bepanthol, κρέμες για εγκαύματα
 • Γάζες, επίδεσμοι
 • Betadine, Hibitane, παυσίπονα
 • Μπισκότα, Ρυζογκοφρέτες, Μπάρες δημητριακών,
 • Crackers
 • 3Μ Μάσκες ενεργού άνθρακα με φίλτρο
 • Σακούλες σκουπιδιών μεγάλες
 • Γάντια μιας χρήσης
 • Καθαριστικά Είδη

Όπως ο ίδιος λέει, «οι εθελοντές μας είναι άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, ωστόσο ο πυρήνας είναι άτομα από 16 έως 26 ετών. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να προσφέρει εθελοντικά φέρνοντας πράγματα στα γραφεία μας στο Μεταξουργείο (Μυλλέρου 76) ή και βοηθώντας στην καταγραφή».

Πώς θα γίνω εθελοντής στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές
Humanity Greece

Ακόμα, όμως, και αν βρίσκεστε στις ίδιες τις περιοχές που πλήττονται μπορείτε να βοηθήσετε. «Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει να μας καλέσει στο 210 5226 379 και θα ενημερώσουμε αναλυτικά για τις ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις Αρχές και τους ειδήμονες και έτσι κατευθύνουμε τους εθελοντές μας οργανωμένα και με ασφάλεια για να βοηθούν πραγματικά χωρίς να δημιουργείται χάος».

Humanity Greece: Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο - Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5226 379.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.