iStock

ΠΩΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΚΕΡΙ

Υπέροχα τα ρομαντικά κεράκια στο σπίτι, όμως τι γίνεται όταν λιώνουν και λερώνουν τραπεζομάντηλα και χαλιά;

Όσο όμορφα και ατμοσφαιρικά είναι τα διακοσμητικά κεριά στο σπίτι, τόσο ενοχλητικό είναι όταν λερώνουν υφάσματα και έπιπλα. Υπάρχουν τρόποι για να μην στάζουν τα κεριά, αν όμως τελικά βρεις κάποιον λεκέ, μην απογοητεύεσαι: μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά είναι αρκετά εύκολο να αφαιρέσεις έναν τέτοιο λεκέ από τα περισσότερα σημεία, ενώ για τα πολύ ευαίσθητα υφάσματα θα σε βοηθήσει ένα καλό καθαριστήριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πρόκειται για ένα ανθεκτικό ύφασμα, π.χ. βαμβακερό, το λιωμένο κερί μπορεί να αφαιρεθεί με συγκεκριμένη τεχνική που θα σου περιγράψουμε παρακάτω. Απόφυγε, όμως, να τρίψεις μόνος σου λεπτά υφάσματα, π.χ. μετάξι, γιατί μπορεί να τα καταστρέψεις.

Πώς να αφαιρέσεις λιωμένο κερί από τα πιο συνηθισμένα σημεία:

Τραπέζι

Σου έσταξε κερί στο τραπεζάκι του σαλονιού; Επιστράτευσε το σεσουάρ και ζέστανε το σημείο με την κηλίδα του κεριού, στη χαμηλότερη κλίμακα ζεστού αέρα για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, αφαίρεσέ το χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα ή μια πλαστική σπάτουλα – σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Τυχόν υπολείμματα που θα παραμείνουν, μπορούν να αφαιρεθούν με ένα απαλό ύφασμα.

Αν το κερί έχει μόλις στάξει και ο λεκές είναι ακόμα μαλακός, θα χρειαστεί να τον «σκληρύνεις» πρώτα πριν τον αφαιρέσεις. Για να το πετύχεις αυτό, βάλε παγάκια σε ένα σακουλάκι και ακούμπησε το σακουλάκι πάνω στον λεκέ. Μόλις σκληρύνει, το κερί θα αφαιρεθεί πολύ πιο εύκολα.

Λινό τραπεζομάντηλο

Στην περίπτωση αυτή, το κερί πρέπει σίγουρα να σκληρύνει πριν αφαιρεθεί. Για να γίνει αυτό πιο γρήγορα, μπορείς να τοποθετήσεις το τραπεζομάντηλο στην κατάψυξη για λίγη ώρα, π.χ. για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, δοκίμασε να αφαιρέσεις τον παγωμένο λεκέ με το χέρι ή με μία πλαστική σπάτουλα. Αφού το κερί αφαιρεθεί, πλύνε το τραπεζομάντηλο όπως συνήθως. Αν, όμως, παραμείνει κάποιος λεκές, π.χ. από το χρώμα του κεριού που έσταξε, είναι προτιμότερο να πας το τραπεζομάντηλο στο καθαριστήριο.

Χαλί ή μοκέτα

Το χαλί και η μοκέτα είναι από τα πιο δύσκολα σημεία να καθαριστούν όταν στάξει πάνω τους κερί. Πολλές είναι οι μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν σε αυτή την περίπτωση, όμως μία από αυτές θεωρείται η αποτελεσματικότερη: Η χρήση του ζεστού σίδερου με τις νωπές χαρτοπετσέτες.

Τοποθέτησε, λοιπόν, νωπό λευκό χαρτί κουζίνας πάνω στον λεκέ από λιωμένο κερί και απαλά ακούμπησε από πάνω το σίδερο, το οποίο θα έχεις ρυθμίσει στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Το χαρτί θα πρέπει τότε να απορροφήσει το κερί. Συνέχισε τη διαδικασία αυτή μέχρι το κερί να αφαιρεθεί εντελώς.

Αν μείνει λίγο κερί που δεν αφαιρείται, δοκίμασε κάποιο ειδικό υγρό καθαριστηρίου.

Αν συνεχίζει να υπάρχει κάποιο σημάδι από κάψιμο, μπορείς να «τριμάρεις» το σημείο, κόβοντας τις καμένες τριχούλες με ένα ψαλιδάκι νυχιών.

Πώς να αφαιρείς λεκέδες λιωμένου κεριού από το σπίτι
iStock

Ύφασμα καναπέ

Αν και τα ευαίσθητα υφάσματα θα πρέπει να στέλνονται στο καθαριστήριο, τα πιο ανθεκτικά, όπως το βαμβακερό, μπορείς να δοκιμάσεις να το καθαρίσεις και στο σπίτι.

Το πρώτο βήμα και σε αυτή την περίπτωση είναι να κρυώσει το κερί, κάτι που μπορείς να επιταχύνεις με το σακουλάκι με παγάκια που αναφέραμε παραπάνω. Στη συνέχεια, προσπάθησε να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κερί γίνεται με το νύχι σου ή με τη μη κοφτερή μεριά ενός μαχαιριού βουτύρου.

Αν το κερί έχει στάξει πάνω σε κάποιο μαξιλαράκι του καναπέ, του οποίου το κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί, βγάλ' το. Στη συνέχεια, τοποθέτησε μερικά στρώματα από νωπές χαρτοπετσέτες σε κάθε μεριά του υφάσματος και σιδέρωσε το σημείο, «πατώντας» πάνω από το νωπό χαρτί, με το σίδερο στη χαμηλή θερμοκρασία. Το κερί θα πρέπει τότε να απορροφηθεί από τις χαρτοπετσέτες.

Στη συνέχεια, αν έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα, εφάρμοσε κάποιο απορρυπαντικό εξειδικευμένο στην αφαίρεση λεκέδων (ελέγχοντας πρώτα μην ξεθωριάσει το χρώμα), το οποίο στη συνέχεια –πριν πλύνεις το ύφασμα– θα αφαιρέσεις με καθαρό χαρτί κουζίνας.

Αν, πάλι, το κάλυμμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει καθαρισμό ταπετσαρίας.

Ξύλινες επιφάνειες

Είτε πρόκειται για ξύλινο τραπέζι είτε για πάτωμα, στην περίπτωση αυτή θα επιστρατεύσεις τη μέθοδο του ζεστού νερού. Γέμισε, λοιπόν, ένα δοχείο με ζεστό νερό και πρόσθεσε λίγο λευκό ξύδι. Βύθισε εκεί ένα μαλακό σφουγγάρι, το οποίο στη συνέχεια θα τοποθετήσεις (χωρίς να τρίψεις) πάνω στο ξύλο με το λιωμένο κερί. Όταν το κερί μαλακώσει, τρίψε απαλά τον λεκέ με μία πλαστική σπάτουλα. Ολοκλήρωσε, γυαλίζοντας το ξύλο με ένα ειδικό προϊόν για να επανέλθει η λάμψη του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.