iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΕΙΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Αν έχεις στο σπίτι σου κατοικίδιο, πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς αρωματικά και αποσμητικά χώρου, γιατί τα ζώα είναι πιο ευαίσθητα στις μυρωδιές από εμάς.

Έχοντας επιλέξει να ζω με δύο σκύλους, ορισμένα από τα πράγματα που έχω ξεχάσει στο σπίτι μου είναι η σήτα στα παράθυρα (σίγουρα θα την κλάψω λίγες ώρες μετά την εγκατάσταση), ο συναγερμός (είναι αλματερή η Μυσιρλού), η χλωρίνη για γενική χρήση (διαλύει το δέρμα των κατοικίδιων) και τα αρωματικά χώρου.

Να σου εξηγήσω: Ο μέσος άνθρωπος έχει 5 εκατομμύρια αισθητήρες όσφρησης, ενώ ένας σκύλος έχει από 125 μέχρι 250 εκατομμύρια (ή 300, για ορισμένα λαγωνικά) και μια γάτα από 45 μέχρι 80 εκατομμύρια αισθητήρες (με πιθανότητα να φτάνουν τα 200 εκατ.). Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι πολύ εύκολο να έχεις αρωματικά χώρου στο σπίτι σου, αν έχεις κατοικίδια. Ή αν έχεις άσθμα.

Εντωμεταξύ, το να είναι ένα αποσμητικό ή αρωματικό χώρου κατάλληλο για παιδιά δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ασφαλές για τα κατοικίδια σου. Ο γενικός κανόνας είναι πως οι γάτες είναι συχνά πιο ευαίσθητες στις δυνητικά τοξικές και άλλες επικίνδυνες επιδράσεις των αιθέριων ελαίων και άλλων αρωμάτων από ό,τι οι σκύλοι. Όλα όμως, εξαρτώνται από το άρωμα, το πόσο «βγάζει» η κάθε συσκευή και πώς αντιδρά το κάθε ζώο.

Ας δούμε τους τύπους των αποσμητικών χώρου.

– Αιθέρια έλαια

Η συγκέντρωση ή, αν προτιμάς, η ποσότητα της αραίωσης και ο τύπος του ελαίου είναι εξαιρετικά σημαντικά ως προς την καταλληλότητα χρήσης, αν έχεις κατοικίδιο. Παίζουν όμως ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα του ελαίου και ο αερισμός του δωματίου.

Ο ερεθισμός του ευαίσθητου δέρματος του ζώου μας είναι ένα θέμα. Ένα άλλο είναι ο ερεθισμός της ιδιαίτερης μύτης του ή των πνευμόνων του.

Σε περίπτωση κατάποσης, ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα και άλλες, πιο σοβαρές ανησυχίες.

Τα αραιωμένα αιθέρια έλαια μειώνουν τον αντίκτυπο.

– Ξηρό ποτ πουρί

Το άρωμα του ξηρού ποτ πουρί δεν είναι άμεσα επιβλαβές για τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη μύτη τους. Αν το ζώο μας μασήσει ποτ πουρί, μπορεί να πνιγεί ή να αποκτήσει πεπτικές διαταραχές, ακόμα και πεπτική απόφραξη, που θα μπορούσε να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση από το στομάχι ή τα έντερα.

Ο συγκεκριμένος τύπος ποτ πουρί μπορεί να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά αποξηραμένα βότανα και λουλούδια. Η πιθανή τοξικότητα ενός τέτοιου μείγματος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα φυτά που περιέχει. Ακόμη όμως και το μη δηλητηριώδες ποτ πουρί λουλουδιών μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου μας, αν το φάει, προκαλώντας εμετό ή διάρροια.

Εάν το μείγμα ποτ πουρί περιλαμβάνει πιο σκληρά αντικείμενα, όπως μινιατούρες κουκουναριών ή κομμάτια από φλοιό δέντρου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μείνουν στο λαιμό του σκύλου και να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.

Το πεύκο και άλλες χλωρίδες είναι τοξικά. Επίσης, επειδή τα αποξηραμένα κομμάτια συχνά είναι τεχνητά χρωματισμένα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περιέχουν.

σκύλος
iStock

– Υγρό αρωματικό χώρου

Η έκθεση σε υγρό αρωματικό χώρου, όπως αυτά που έχουν τα δοχεία με αρωματικά στικ, μπορεί να ρισκάρει την υγεία ενός κατοικίδιου με δυο τρόπους: αν απορροφηθούν από το στόμα (αρκεί ένα γρήγορο γλύψιμο) ή αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Μεταξύ των θεμάτων που μπορούν να προκύψουν είναι

  • διαβρωτικά εγκαύματα στο στόμα,
  • εγκαύματα δέρματος ή ματιών,
  • έλκη στομάχου ή εντέρου,
  • εμετός,
  • αδυναμία,
  • πυρετός,
  • αναπνευστικά προβλήματα,
  • νευρολογικά προβλήματα,
  • βλάβη οργάνων.

– Αρωματικά κεριά

Πέραν του κινδύνου των εγκαυμάτων (και αυτού της πυρκαγιάς), τα αρώματα των κεριών μπορούν να προκαλέσουν στρες ή ερεθισμό των αεραγωγών στα ζώα, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το άρωμα και για ποια αρώματα μιλάμε.

Επιπροσθέτως, το αναπνευστικό σύστημα των κατοικίδιων μας μπορεί να επηρεαστεί από τον καπνό.

Όπως εμείς, έτσι και τα ζώα μας έχουν αγαπημένες και λιγότερο αγαπημένες μυρωδιές. Για παράδειγμα, οι γάτες δεν αγαπούν τις μυρωδιές εσπεριδοειδών, που προκαλούν επιδείνωση τυχόν υπάρχοντος άσθματος, βρογχίτιδας, προβλημάτων της τραχείας ή άλλων καταστάσεων του αναπνευστικού τους συστήματος.

– Αποσμητικά χώρου

Πολλά τεχνητά αποσμητικά χώρου, ακόμη και μερικά που είναι οικολογικά ή βιολογικά, στην πραγματικότητα δεν φρεσκάρουν ούτε καθαρίζουν τον αέρα. Επιπλέον, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες δυνητικά επικίνδυνες.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) αυξάνουν το ρίσκο του να αποκτήσουμε εμείς και τα ζώα μας ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, πονοκεφάλους, απώλεια συντονισμού και ναυτία, βλάβη στο ήπαρ, στα νεφρά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κάποια μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο ζώο μας, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο.

κατοικίδιο και αποσμητικά χώρου
iStock

Τα σπρέι δωματίου και τα αποσμητικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος ή βήχα σε ορισμένα κατοικίδια.

Το άσθμα στις γάτες («αλλεργική βρογχίτιδα των αιλουροειδών») μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο, λόγω της ερεθιστικής δράσης αυτών των σπρέι κατά την εισπνοή.

Τα σκυλιά με ευαίσθητους αεραγωγούς (όπως αυτά με τραχεία που καταρρέει, αλλεργική βρογχίτιδα κ.ά.) μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.

Τα αρωματικά που μπαίνουν στην πρίζα, ακόμα και αν δεν έχουν έντονο άρωμα αποτελούν κίνδυνο σε περίπτωση που το ζώο μας είναι περίεργο και πάει να τα μασήσει.

– Αρωματικά sticks

Δεδομένου ότι τα κατοικίδια έχουν πιο οξεία όσφρηση, είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του καπνού. Επιπλέον, η ηλικία του κατοικίδιου (κουτάβι/γατάκι ή ηλικιωμένο) καθώς και η ανατομία του (π.χ. βραχυκεφαλικά, κατοικίδια με επίπεδη όψη) επηρεάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καπνός σε αυτά. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού στα κατοικίδια, όπως φτέρνισμα, συμφόρηση ή υγρά μάτια.

Εάν το κατοικίδιό μας έχει οποιοδήποτε αναπνευστικό πρόβλημα (π.χ. άσθμα ή αλλεργίες), ο καπνός και η μυρωδιά μπορούν εύκολα να προκαλέσουν έξαρση ή να το επιδεινώσουν.

Τα αρωματικά φυτικά υλικά και τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του αρώματος στα αρωματικά sticks μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

σκύλος
iStock

Τι μπορείς να κάνεις αν θες αρωματικό χώρου

Εφόσον νιώθεις πως χρειάζεσαι αρωματικού χώρου μολονότι έχεις κατοικίδιο, μπορείς να φτιάξεις δικά σου φυσικά αρωματικά. Υπάρχει και η εξής λύση: Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε συστατικά όπως ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο, βανίλια ή φύλλα μέντας και αφήνουμε να βράσουν.

Γενικά, η λεβάντα δεν ενοχλεί τους σκύλους και τις γάτες (εφόσον τη συσκευάσεις με τρόπο που αποκλείει την κατάποση). Ούτε τα εκχυλίσματα και τα ένζυμα φυτικής προέλευσης που δεν έχουν τεχνητά αρώματα ή βαφές.

Υπάρχουν και αποσμητικά υφασμάτων που αναφέρουν πως είναι ασφαλή για χρήση όταν έχεις κατοικίδιο. Αρκεί να μην ψεκάζονται απευθείας σε αυτό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.