Ghaith Alsayed/AP Photo

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Μπορεί να μην νιώσαμε το κούνημα, αλλά οι καταστροφές, οι τραυματισμοί και οι απώλειες που προκάλεσαν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία δεν αφήνουν κανέναν μας αδιάφορο.

Πέφτεις να κοιμηθείς και κάπου στη μέση ο ύπνος σου κόβεται απότομα. Μαζί με αυτόν κόβεται απότομα και η σχέση σου με ό,τι μέχρι χθες αποτελούσε τη δική σου καθημερινότητα. Όλα τούμπα μέσα σε λίγα λεπτά. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς (νούμερο που ανεβαίνει όσο περνούν οι ώρες) και φυσικά τεράστιες υλικές καταστροφές. Τα τελευταία δημοσιεύματα μιλούν για πάνω από 5.000 νεκρούς και περισσότερα από 5,5 χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια.

«Η πιθανότητα να συμβούν κι άλλες καταρρεύσεις είναι συνεχής. Βλέπουμε συχνά οκταπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με τους αρχικούς αριθμούς. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί θα αυξηθεί σημαντικά την εβδομάδα που ακολουθεί», δήλωσε η Catherine Smallwood, ανώτερη αξιωματικός στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε θέματα έκτακτης ανάγκης.

Βλέποντας τις εικόνες αυτές, βλέποντας τα νούμερα να ανεβαίνουν, νιώθω –ας μιλήσω καλύτερα για μένα– τυχερή που δεν βρίσκομαι στη θέση των ανθρώπων αυτών, που το βράδυ, παρά την γκρίνια για το κρύο και το χιόνι θα γυρίσω στους δικούς μου, στα γατιά μου και στο σπίτι μου. Βλέποντας τις εικόνες αυτές για λίγο θυμάμαι τη θνητότητά μου και το πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι. Η φύση του ανθρώπου είναι φθαρτή και τα οικοδομήματά του εφήμερα.

Ίσως οι σκέψεις αυτές να με έκαναν πρωί πρωί να ψάχνω για το πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. Γιατί καλές οι ευχές, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζονται και πράξεις.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία
Hussein Malla/AP Photo

Δήμος Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλία για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. «Παρακολουθούμε με οδύνη όσα δραματικά συμβαίνουν στην Τουρκία και τη Συρία. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την τεράστια καταστροφή», δήλωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου όλο το 24ωρο και τα είδη που συλλέγονται είναι, ενδεικτικά. τα εξής:

  • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)
  • Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια
  • Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες
  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα
  • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας
  • Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Φορείς και εταιρείες μπορούν να επικοινωνούν με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Μωυσίδη στο 6955 511.547. Πληροφορίες για τη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας παρέχονται και στα τηλέφωνα 2313 317 611 (καθημερινές έως τις 15.00) και 2313 317 777 (όλο το 24ωρο).

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία
Mustafa Karali/AP Photo

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ θα βρείτε τις ανακοινώσεις των δήμων από όλη την επικράτεια, που καλούν σε συγκέντρωση βοήθειας για τους πληγέντες. Μπείτε στην ενότητα «ανθρωπιστική βοήθεια» και θα βρείτε τις πληροφορίες που παρέχει κάθε δήμος, ανάμεσά τους οι Δήμοι Αγρινίου, Πάτρας, Ορεστιάδας.

«Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες συνάνθρωποί μας και δεκάδες χιλιάδες ακόμη έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο, αποτελεί υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε άμεσο χρόνο, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται», γράφει σε επιστολή του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας

«Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Ο σημερινός σεισμός αποτελεί πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο συριακό έδαφος και στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως έχει επισημάνει το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κλίμακα, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη τη Συρία είναι ήδη συντριπτική, με έναν πληθυσμό που έχει πληγεί από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία και αρχίζει να εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Στηρίξτε τους Γιατρούς του Κόσμου να βοηθήσουν τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία, κάνοντας δωρεά στους παρακάτω λογαριασμούς, με την αιτιολογία ΣΕΙΣΜΟΣ:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217
IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640
IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία
Khalil Hamra/AP Photo

Ερυθρός Σταυρός

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ζητά τη βοήθειά μας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν προκύψει από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. «Αυτός ο σεισμός προκάλεσε ακαταμέτρητες ζημιές. Ο χειρότερος φόβος μας γίνεται πραγματικότητα. Σε αυτή την κατάσταση, κάθε λεπτό μετράει. Οι σκληρές καιρικές συνθήκες μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο τα τρωτά μας σημεία, καθιστώντας το βάρος αφόρητο για πολλούς. Οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια και τους αγαπημένους τους χρειάζονται την υποστήριξή μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Xavier Castellanos, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της IFRC για την Ανάπτυξη της Εθνικής Κοινωνίας και τον Συντονισμό Επιχειρήσεων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, απευθύνει  κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας, «αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καταθέσει τη δωρεά του στον τραπεζικό λογαριασμό:

EUROBANK
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013
IBAN: GR2602602400000300201205013
Αιτιολογία: «Σεισμός»
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 36 09 825, 210 36 11 425

Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»

«Κανένας μόνος του, ούτε κι εσύ άνθρωπε μου. Ερχόμαστε να κάτσουμε εκεί στα χαλάσματα, δίπλα σου. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο και η δύναμη όλων των λαών, χωρίς κανένα διαχωρισμό, πουθενά. Ξεκινάμε στη Μ. Αλεξάνδρου 109 στον Κεραμεικό, αλλά και σε άλλες συλλογικότητες, να μαζεύουμε: τρόφιμα, κασκόλ, σκούφους, για να στείλουμε στις σεισμόπληκτες περιοχές που δοκιμάζονται». Με αυτήν την ανάρτηση δηλώνει και η Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» την δική της συμμετοχή στην προσπάθεια στήριξης των πληγέντων στις γείτονες χώρες.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Με την προσφορά τροφίμων, χρημάτων ή εθελοντικής εργασίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.