iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Δεν τρελαίνεσαι στην ιδέα να κάνεις γενική καθαριότητα στο σπίτι; Βρήκαμε τα κόλπα για να ξεμπερδέψεις όσο γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα.

Μαζί με την άνοιξη, έρχεται το Πάσχα και άρα η περίοδος να ανταποκριθούμε σε μια από τα πιο χρονοβόρες και απαιτητικές (σωματικά) προκλήσεις που σχετίζονται με το σπίτι μας: τη γενική καθαριότητα.

Τα παλιά τα χρόνια αυτή η υποχρέωση κρατούσε ολόκληρες ημέρες και περιλάμβανε τα πάντα. Από επιφάνειες έως υφάσματα. Στη σύγχρονη εποχή έχουμε ως συνεργούς και εξελιγμένες ηλεκτρικές συσκευές που κάνουν τη διαδικασία και τη ζωή μας γενικότερα πιο εύκολη.

Μία είναι ο ατμοκαθαριστής. Μια άλλη η ρομποτική σκούπα. Επίσης, υπάρχουν πολλά tutorials με απλοποιημένη την καθαριότητα συσκευών που τις προηγούμενες δεκαετίες δοκίμαζαν τη ψυχούλα των ανθρώπων που ήθελαν να τις καθαρίσουν.

Θα τα δούμε όλα και με τη βοήθεια της Clutterbug, κατά κόσμον Cassandra Aarssen, που βγάζει χρήματα από videos τα οποία έχουν ως στόχο να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο όταν κάνουμε γενική ή καθαριότητα εν γένει. Το πλάνο της περιλαμβάνει να «σπάμε» τη γενική ένα 15λεπτο την ημέρα, για ένα μήνα.

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο

Παίρνετε μια κούτα και βάζετε σε αυτήν ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σας, ανά ράφι. Αφότου αδειάσετε ένα ράφι, τοποθετείτε ζεστές πετσέτες ή πανιά με μικροΐνες (όχι πολύ ζεστές, ώστε να μη σπάσει το γυαλί). Αφήνετε για ένα πεντάλεπτο και σκουπίζετε. Επαναλαμβάνετε σε όλα τα ράφια και, όπως επιστρέφετε τα τρόφιμα, πετάτε αυτά που ’χουν λήξει.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο

Less is more, λέει η Clutterbug. Παίρνετε μαγειρική σόδα και ένα στεγνό σφουγγάρι. Απλώνετε λίγη σόδα στο γυαλί της πόρτας –στο εσωτερικό– και ψεκάζετε μείγμα με νερό και λίγο σαπούνι για τα πιάτα. Τρίβετε κυκλικά και περνάτε με ένα βρεγμένο πανί.

γενική καθαριότητα
iStock

Συνεχίζετε με τις σχάρες και όλες τις άλλες επιφάνειες. Αν η σχάρα σε ζορίζει, υπάρχει και ένα άλλο πανέξυπνο κόλπο που δεν θέλει τρίψιμο.

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων

Πριν κάνετε μια πλύση βάζοντας ξύδι στη θήκη και στη βάση της συσκευής, καθαρίστε το εσωτερικό της πόρτας και περιμετρικά με χαρτί κουζίνας που έχετε βρέξει με μείγμα νερού και σαπουνιού για τα πιάτα. Συνεχίστε με το φίλτρο (βάλτε το κάτω από τη βρύση και αφαιρέστε τα λίπη από το εσωτερικό).

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο

Αρχίζετε από το φίλτρο (συνήθως είναι σε μια από τις κάτω γωνίες). Το αφαιρείτε και το καθαρίζετε στο νεροχύτη με σαπούνι πιάτων και νερό. Συνεχίζετε με μείγμα νερού και σαπουνιού για πιάτα στο λάστιχο του σημείου που κλείνει η πόρτα.

πλυντήριο
iStock

Στην εσοχή θα βρείτε πράγματα που δεν θέλετε να υπάρχουν στο πλυντήριο. Εάν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μια πλύση με ειδικά σκευάσματα για τον καθαρισμό πλυντηρίων στον κάδο. Αντ’ αυτών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι.

Πώς να καθαρίσετε το στεγνωτήριο

Αφαιρείτε το φίλτρο και το καθαρίζετε στο νεροχύτη από τα χνούδια (χρησιμοποιείστε σαπούνι για τα πιάτα και ένα βουρτσάκι για το τρίψιμο). Ό,τι καλύπτει στη συσκευή το καθαρίζετε με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι.

Πώς να καθαρίσετε τους τοίχους

Δεν χρειάζεται νερό. Μπορείτε να πάρετε ένα φτερό με πανάκι μικροϊνών και να ξεσκονίσετε τους τοίχους. Διαφορετικά, μπορείτε να βάλετε μια αφράτη πετσέτα στην άκρη σκούπας χειρός και να κάνετε τη δουλειά σας (στερεώστε με ένα λαστιχάκι). Αν δείτε δαχτυλιές ή οτιδήποτε άλλο δεν ανήκει στον τοίχο, πάρτε ένα καθαρό πανάκι και ψεκάστε με μείγμα από νερό και το –λίγο– σαπούνι για τα πιάτα.

γενική καθαριότητα
iStock

Τα σοβατεπιά καθαρίστε τα με ένα υγρό πανί (με λίγο από το γνωστό μείγμα), στην άκρη της σκούπας χειρός. «Να θυμάστε, πρώτα ξεσκονίζουμε με στεγνό πανί και μετά με υγρό».

Πώς να καθαρίσετε κάτω από τα έπιπλα

Όπως λέει η ειδικός, «ουδείς έχει χρόνο ή/και δύναμη να μετακινεί τα βαριά έπιπλα για να καθαρίζει καλά το πάτωμα που καλύπτουν». Εφόσον δεν υπάρχει χαλί ή μοκέτα κάτω από το έπιπλο, προτείνει να καθαρίζουμε κάτω από τον μπουφέ με πανάκια που μαγνητίζουν τη σκόνη και τις τρίχες, τα οποία τοποθετούμε σε μακρύ κοντάρι.

γενική κάτω από το κρεβάτι
iStock

Εάν υπάρχει χαλί, προτείνει να τοποθετήσουμε στην άκρη του ακροφύσιου που έχει το μικρό ηλεκτρικό σκουπάκι το ρολό που απομένει όταν χρησιμοποιήσουμε όλο το χαρτί κουζίνας (το «δένουμε» με σελοτέιπ). Δείχνει πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ίδιο σύστημα και κάτω από το ψυγείο ή σε πολύ μικρά διαστήματα (π.χ. μεταξύ του πλυντηρίου και του ντουλαπιού).

Πώς να καθαρίσετε τα τζάμια

Εάν δεν έχετε, αγοράζετε έναν υαλοκαθαριστήρα (κυκλοφορεί και ως καθαριστής τζαμιών) διπλής κεφαλής. Από τη μια πλευρά έχει την πλαστική ταινία (ελαστικό μάκτρο) που διώχνει τα νερά, και από την άλλη μαξιλαράκι μικροενεργών ινών. Προφανώς επιστρατεύουμε και ένα μακρύ κοντάρι. Σε ένα κουβά βάζουμε ζεστό νερό, 2-3 φλιτζάνια άσπρο ξύδι και λίγο σαπούνι για τα πιάτα. Με την αφρώδη κεφαλή «σαπουνίζουμε» και με την ελαστική καθαρίζουμε. Ακολουθείτε αυτή την διαδικασία για το εξωτερικό μέρος.

καθάρισμα τζαμιών
iStock

Στο εσωτερικό αρκείστε σε ένα καθαριστικό τζαμιών. Για το καθάρισμα μπορείτε να πάρετε εφημερίδα, φίλτρα καφέ ή ένα πανάκι με μικροΐνες. Κάνετε κινήσεις από δεξιά προς τα αριστερά και τούμπαλιν, και όταν τελειώσετε από κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν.

Πώς να καθαρίσετε τις σίτες

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τις σίτες και να τις περάσετε με μεγάλες ποσότητες νερού για να καθαρίσουν. Η Clutterbug προτείνει να πάρετε ένα μαλακό πανί (μια μικρή πετσέτα), να το βρέξετε με το μείγμα νερού, ξυδιού και σαπουνιού για τα πιάτα, και να τις περάσετε. Το αφράτο του πανιού καθαρίζει ενδελεχώς.

Πώς να καθαρίσετε τα στόρια

Αλλάζετε πανάκι (που μαγνητίζει την σκόνη) στο φτερό, κλείνετε τα στόρια και καθαρίζετε απαλά. «Καλό είναι να αποφύγετε οτιδήποτε υγρό, έως ότου απομακρύνετε την σκόνη. Μετά το ξεσκόνισμα, αν θέλετε καθαρίζετε και με το πανί που έχετε μουσκέψει με το μείγμα νερού, ξυδιού και σαπουνιού για τα πιάτα. Για να μη σπάσετε τα στόρια, βάλτε το ελεύθερο χέρι πίσω από την επιφάνεια όπως κάνετε το πέρασμα, ώστε να αντέξουν στην πίεση».

Για τις κουρτίνες, προτείνει ένα πέρασμα με το ρολό που αφαιρεί τρίχες (τον λένε και αποχνουδωτή), ώστε να απομακρύνετε την σκόνη. Με τον ίδιο τρόπο απομακρύνετε και τη σκόνη από τα υφάσματα των φωτιστικών ή των λαμπατέρ.

Η ειδικός προτείνει η γενική να περιλαμβάνει και το καθάρισμα όλων των επιφανειών στις καρέκλες και το τραπέζι της κουζίνας και της τραπεζαρίας, τις πόρτες από τα ντουλάπια της κουζίνας, όπως και όλων των διακοπτών που υπάρχουν στο σπίτι και των χερουλιών που έχουν οι πόρτες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.