ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΣΟΥ
Ένας βρώμικος νεροχύτης πέρα από αντιαισθητικός είναι και απόλυτα ανθυγιεινός. Μάθε τι χρειάζεσαι και τι πρέπει να κάνεις για να αστράφτει πάντα.
Αν η τουαλέτα είναι το «πρόσωπο» του σπιτιού, αν δηλαδή αποτελεί ένδειξη του πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η καθαριότητα στη ζωή του ενοίκου, τότε ο νεροχύτης είναι το «πρόσωπο» της κουζίνας.
Ένας πεντακάθαρος νεροχύτης δύο πράγματα μπορεί να δείχνει: είτε ότι δεν μαγειρεύεις τίποτα, αλλά τον χρησιμοποιείς κυρίως για να αδειάζεις τα ποτήρια σου, είτε ότι γνωρίζεις πολύ καλά πως αφήνοντας εκεί υπολείμματα τροφών δημιουργείς το ιδανικό πεδίο για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί (όπως σαλμονέλα, Ε. coli και άλλα παθογόνα, με τα οποία πραγματικά δεν θέλεις να έχεις καμία σχέση).
Την ίδια ώρα, ένας βρώμικος νεροχύτης είναι κατά κανόνα γεμάτος λίπη που μπορεί να τον βουλώσουν, ενώ μπορεί να μυρίζει και τόσο άσχημα, που ούτε στην κουζίνα να θες να μπεις. Ειδικά αν έχεις να τον καθαρίσεις πάρα πολύ καιρό.
Το βασικότερο που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίζεις τον νεροχύτη σου κάθε φορά μετά το μαγείρεμα και το πλύσιμο των πιάτων. Κι αν αυτό είναι κάτι που έχει να συμβεί εβδομάδες, παρακάτω θα δεις τα βήματα ώστε τουλάχιστον την επόμενη φορά να το κάνεις τέλεια.
Τι θα χρειαστείς για να καθαρίσεις τέλεια τον νεροχύτη
- Απορρυπαντικό πιάτων: Η σύστασή του είναι τέτοια, ώστε να απομακρύνει τα λάδια και τα λίπη τόσο από τα πιάτα όσο και από τον νεροχύτη.
- Σφουγγάρι πιάτων: Οτιδήποτε κολλά στην «καρίνα» του νεροχύτη χρειάζεται να τριφτεί για να φύγει, οπότε το σφουγγαράκι είναι απαραίτητο.
- Χλωρίνη ή καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη: Η χλωρίνη θα σκοτώσει κάθε βακτήριο, όπως η σαλμονέλα, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία. Πρέπει, όμως, να χρησιμοποιείται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας, καθώς οι αναθυμιάσεις της μπορεί να είναι έντονες.
- Σήτα νεροχύτη: Εκτός κι αν έχεις «σκουπιδοφάγο», οπότε μπορείς να πετάς άφοβα υπολείμματα τροφών στον νεροχύτη, η σήτα είναι απαραίτητη για να τα συγκρατεί και να μην συσσωρεύονται στους σωλήνες με κίνδυνο να τους βουλώσουν. Κάθε φορά που τελειώνεις με το πλύσιμο στον νεροχύτη, η σήτα πρέπει να αδειάζει στα σκουπίδια.
Τα σωστά βήματα για τέλειο καθάρισμα
Το καθάρισμα του νεροχύτη είναι απλή και εύκολη υπόθεση αν γίνεται τακτικά, αλλά μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες και κολλημένα λίπη. Κατά κανόνα, οι ανοξείδωτοι νεροχύτες καθαρίζουν πιο γρήγορα από τους πορσελάνινους, γιατί δεν κολλούν πάνω τους εύκολα τα υπολείμματα.
Καταρχάς ρίξε μπόλικο νερό σε όλη την «καρίνα», ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα και τα λίπη, και να συγκεντρωθούν στη σήτα.
Άδειασε τη σήτα αφαιρώντας όλα τα υπολείμματα τροφών που έχουν μείνει πάνω της και πλένοντάς την καλά ώστε να γίνει σαν καινούργια.
Αν έχεις «σκουπιδοφάγο», άσε όλα τα υπολείμματα να τραβηχτούν κάτω ρίχνοντας παράλληλα νερό για 20-30 δευτερόλεπτα.
Ακόμα κι αν ο νεροχύτης σου δεν έχει εμφανώς κολλημένη λίγδα γύρω-γύρω, χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα για να φύγουν τα λίπη που δεν φαίνονται. Βάλε, λοιπόν, λίγο απορρυπαντικό σε ένα σφουγγάρι και τρίψε καλά τόσο εσωτερικά όσο και στις πάνω επιφάνειες. Στη συνέχεια, άνοιξε τη βρύση και ξέπλυνε καλά από όλες τις σαπουνάδες.
Τώρα που οι λεκέδες και τα υπολείμματα έφυγαν, μπορείς να ψεκάσεις όλο το εσωτερικό με το καθαριστικό που περιέχει χλωρίνη και να το αφήσεις αν θες εκεί για 10-20 λεπτά. Ξέπλυνε καλά με νερό και σκούπισε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας, ώστε να μην μείνουν άλατα, και ο νεροχύτης σου θα λάμπει!