iStock

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Μόλις μάθεις πόσα μικρόβια φιλοξενούνται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου, θα καταλάβεις γιατί πρέπει να το καθαρίζεις συχνότερα (και πόσο).

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θυμάσαι. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, με τις τακτικές βροχές, το να πάμε το αυτοκίνητο στο πλυντήριο μοιάζει εντελώς άσκοπο. Κάνουμε όμως μεγάλο λάθος. Και πιθανώς έτσι βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το College of Health and Life Sciences του Πανεπιστημίου Aston έδειξε ότι το εσωτερικό των αυτοκινήτων μας μπορεί να έχει επίπεδα μικροβίων κατά πολύ υψηλότερα από τη μέση τουαλέτα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου βρίσκονται τα περισσότερα και χειρότερα μικρόβια (βρέθηκαν κατά μέσο όρο 1.425 βακτήρια), μεταξύ των οποίων και E.coli, που εντοπίστηκε σχεδόν σε όλα τα οχήματα που ελέγχθηκαν. Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα βάλεις εκεί τα τρόφιμα και λαχανικά που ψώνισες.

Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν στο εσωτερικό των αυτοκινήτων ήταν η ψευδομονάδα, ένα βακτήριο με στελέχη που δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ένα μικρόβιο που εντοπίζεται στο δέρμα και σε βλεννογόνους του άνω αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις.

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου συχνότερα
iStock

Εξαιρετικά βρώμικο είναι το κάθισμα του οδηγού (κατά μέσο όρο 649 βακτήρια), ενώ τα αμέσως επόμενα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου βρέθηκαν να είναι:

  • Το λεβιέ του κιβωτίου ταχυτήτων (με κατά μέσο όρο 407 βακτήρια).
  • Το πίσω κάθισμα (με κατά μέσο όρο 323 βακτήρια).
  • Το ταμπλό (με κατά μέσο όρο 317 βακτήρια).
  • Το τιμόνι (με κατά μέσο όρο 146 βακτήρια).

Φυσικά, όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερα είναι τα μικρόβια που ενδέχεται να φιλοξενεί, συμπλήρωσαν οι επιστήμονες.

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας

Βάσει των παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι θα έπρεπε να καθαρίζουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας πολύ πιο συχνά. Αλλά πόσο;

Αυστηρός κανόνας δεν υπάρχει, ωστόσο ανάλογα με το τι κάνεις όσο βρίσκεσαι εκεί (π.χ. αν τρως, αν μεταφέρεις παιδιά ή κατοικίδια), οι ειδικοί από τον χώρο του αυτοκινήτου συμφωνούν ότι μία με δύο φορές τον μήνα είναι το ιδανικό.

Επίσης, σε όλα τα site που ειδικεύονται στο αυτοκίνητο αναφέρεται ότι δύο φορές τον χρόνο είναι σκόπιμο να γίνεται ένα πολύ καλό καθάρισμα, ιδανικά και βιολογικός καθαρισμός.

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου συχνότερα
iStock

Αν σου ακούγεται δύσκολο να τηρήσεις την παραπάνω συχνότητα, προσπάθησε τουλάχιστον να κάνεις ορισμένες έξυπνες αλλαγές που θα βοηθήσουν να διατηρείται το αυτοκίνητό σου καθαρό για μεγαλύτερο διάστημα:

  1. Απαγόρευσε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο αυτοκίνητο.
  2. Αν έχεις παιδιά, βάζε σακουλάκια στις θήκες χαμηλά στις πόρτες των πίσω καθισμάτων, ώστε να πετάγονται εκεί τυχόν σκουπίδια.
  3. Έχε πάντα στο αυτοκίνητο χαρτομάντηλα και υγρομάντηλα, ώστε να καθαρίζεις τυχόν λεκέδες τη στιγμή που θα γίνουν, αλλά και τα λερωμένα δάχτυλα των παιδιών μόλις μπουν στο αμάξι.
  4. Έχε πάντα στο πορτ μπαγκάζ καθαριστικά για το εσωτερικό του αυτοκινήτου (τα οποία λειτουργούν και ως γυαλιστικά-προστατευτικά για το ταμπλό ή για τις δερμάτινες επιφάνειες), καθώς και πανάκια με μικροΐνες, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να περιμένεις πότε θα το πας στο πλυντήριο.
  5. Όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο μετά το σούπερ μάρκετ ή έπειτα από κάποια δραστηριότητα κατά την οποία τα χέρια σου έχουν λερωθεί, πριν ακουμπήσεις οπουδήποτε ψέκασέ τα καλά με αντισηπτικό. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις σημαντικά τη μεταφορά μικροβίων στο τιμόνι και το λεβιέ των ταχυτήτων.
  6. Άνοιγε τακτικά τα παράθυρα για να αερίζεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.