Το τσουρέκι του Lido / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson / 24 MEDIA

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ 10 TOP ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το τσουρέκι είναι ένας ακόμα λόγος που το Πάσχα γίνεται αγαπημένη γιορτή. Όχι ότι δεν μπορούμε να βρούμε καλό τσουρέκι και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Απλώς τώρα, λόγω παράδοσης, μπορούμε να το απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Καλά, εντάξει, το μέτρο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αλλά να μη δοκιμάσεις και τα 10 που εμείς θεωρούμε top;

Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μου για τα τσουρέκια, που αν και η ζαχαροπλαστική δεν συγκαταλέγεται ούτε στα skills ούτε στα ενδιαφέροντά μου, έχω επιχειρήσει τουλάχιστον δυο φορές να φτιάξω τα δικά μου. Μπορώ να πω ότι δεν τα πήγα καθόλου άσχημα (έμεινα πιστή στη συνταγή που είχα, αυτό είναι το μυστικό). Εκείνο που μου συμβαίνει πολύ πιο συχνά, ωστόσο, είναι να απολαμβάνω φρέσκα και νόστιμα τσουρέκια από κάθε φούρνο και ζαχαροπλαστείο που φημίζεται γι' αυτά ή βρίσκεται στο διάβα μου όταν τα ξεφουρνίζει.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω ένα καλοκαίρι στη Χώρα της Σερίφου, έγκυος στον μικρό μου γιο, να ακολουθώ όπως ακριβώς στα κόμικ τη μυρωδιά από ολόφρεσκα τσουρέκια που είχαν μόλις βγει από τον φούρνο. Λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμουν με ένα μεγάλο ζεστό τσουρέκι στο χέρι, το οποίο τσιμπολογούσα χωρίς σταματημό (λέγοντας συνέχεια από μέσα μου «μια μπουκιά ακόμα και τέλος») μέχρι που τελείωσε. Δεν έχουν εποχή τα τσουρέκια. Ή μήπως έχουν; Ακολουθούν δέκα διευθύνσεις για ασταμάτητη πασχαλινή τσουρεκοφαγία, όπως είπαμε και παραπάνω, χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις.

Το τσουρέκι στα καλύτερά του

1. Lido

Πολίτικο ζαχαροπλαστείο που μετράει κάμποσες δεκαετίες ζωής, από το 1967 που το άνοιξε ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη. Με τα γλυκά και πολύ περισσότερο με το ολόφρεσκο χειροποίητο τσουρέκι του έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων, και κάπως έτσι δικαιολογείται η μεγαλούτσικη ουρά που σχηματίζεται απέξω στις γιορτές και εν προκειμένω τις μέρες του Πάσχα.

Lido, Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898

2. Kora Bakery

Δεν υπάρχει ζυμάρι με το οποίο θα καταπιαστεί η Ιάνθη Μιχαλάκη και δεν θα δημιουργηθεί ένα μικρό αριστούργημα. Έτσι είναι και το sold out τσουρέκι της, πλούσιο σε μαχλέπι και άρωμα πορτοκαλιού, ενώ φέτος κυκλοφόρησε και μια ιδιαίτερη –αλλά ήδη εξαντλημένη– εκδοχή με Murano αβγό, επιμελημένο από την Κατερίνα Ψωμά.

Kora Bakery, Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 2103627855

3. Rita's Cookies

Η Λιβανέζα κυρία Ρίτα, που ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα και εν προκειμένω στο εργαστήριό της στη Νίκαια περισσότερο από 45 χρόνια, δεν είναι μόνο διάσημη για τα μπισκότα, τα κουλουράκια και τους κουραμπιέδες της, αλλά και για τα αφράτα και μυρωδάτα σπιτικά τσουρέκια της. Σκέτα ή με σταγόνες σοκολάτας υγείας που όπως λέει και η ίδια «ξεχειλίζουν από άρωμα και γεύση». Επιβεβαιώνω!

Rita's Cookies, Δομοκού 40Α, Νίκαια, τηλ. 2104912323

4. Τερκενλής

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού το όνομά του είναι συνώνυμο της λέξης τσουρέκι. Σε ό,τι με αφορά, παρόλο που μέσα στα χρόνια έχω ανακαλύψει και άλλα φανταστικά τσουρέκια, ποτέ δεν θα ξεχάσω τον πρώτο «Τερκενλή» που αγόρασα το μακρινό 1999 από το κλασικό κατάστημα της οδού Μητροπόλεως, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, μοσχομύριζε ακόμα και συσκευασμένο και ήταν από τα ωραιότερα δώρα που χάριζε η Θεσσαλονίκη σε μια πρωτοετή τότε νεαρή φοιτήτρια. Σήμερα, το γνωστό σαλονικιώτικο ζαχαροπλαστείο πλέον έχει παρουσία και στην Αθήνα και προσφέρει αμέτρητες εκδοχές τσουρεκιού γεμιστά και σκέτα, vegan και με ελαιόλαδο – όλα τους φρέσκα, αφράτα, νόστιμα και μυρωδάτα.

Τερκενλής, Βασιλίσσης Σοφίας 64, τηλ. 2107292485 και Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 2106840020

5. Η Στάνη

Ενενήντα δύο χρόνια τώρα, φτιάχνουν και σερβίρουν το καλύτερο γιαούρτι της Αθήνας, φανταστικό ανθόγαλο και ρυζόγαλο, κρέμες, λουκουμάδες, μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο, ποντικάκια και μιλφέιγ (σημειώνω τα αγαπημένα μου από το πλούσιο μενού τους). Ανάμεσα σε όλα τα παραδοσιακά και εποχιακά, θα βρεις και νοστιμότατο χειροποίητο τσουρέκι. Η «Στάνη» είναι η απόδειξη του πώς μπορεί να επιβιώσει ένα μαγαζί σε μια γειτονιά του κέντρου που έχει αφεθεί στη μοίρα της για χρόνια.

Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 2105233637

6. Βάρσος

Άλλη μια σταθερή αξία που μεγάλωσε γενιές και γενιές γλυκατζήδων αυτής της πόλης και πολύ περισσότερο των βορείων προαστίων. Το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της Κηφισιάς, γνωστό από το 1892 για τα γιαούρτια, τις κρέμες, τα παγωτά, τις μαρέγκες και τους μπεζέδες του, φτιάχνει επίσης υπέροχο τσουρέκι, με φρέσκα αβγά, βούτυρο, γάλα και ξύσμα από πορτοκάλι. Αφράτο και μοσχομυριστό.

Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 2108012472

7. Τα Γιούλια

Με τρία καταστήματα, όλα τους στη Νέα Ιωνία, το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνουν στα «Γιούλια» ψήνεται καθημερινά –και όχι μόνο το Πάσχα– ακολουθώντας τη συνταγή του παππού Βαγγέλη με το φρέσκο βούτυρο και το μαχλέπι σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ελάτε για κλασικό αφράτο τσουρέκι με μαστιχωτή υφή και μεθυστικό άρωμα, δοκιμάστε όμως και τις υπόλοιπες εκδοχές του: γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου ή κεράσι, και με επικάλυψη κάθε λογής σοκολάτα.

Τα Γιούλια, Αλέκου Παναγούλη 74, τηλ. 2102798351 / Αναγεννήσεως 49-51, τηλ. 2102778840 / Μεσολογγίου 24, 2102799766 

8. Πετέκ

Κλασικό ζαχαροπλαστείο της πλατείας Βικτωρίας, που μετρά σχεδόν έξι δεκαετίες ζωής και σερβίρει αυθεντικά πολίτικα και παραδοσιακά γλυκά, ακολουθώντας τις συνταγές που έφερε μαζί του από την Κωνσταντινούπολη ο παππούς της οικογένειας. Εδώ θα έρθετε για τσουρέκι, που είναι τέλειο και όπως το φαντάζεστε, και θα φύγετε με το τσουρέκι, εννοείται, αλλά και με ροξάκια, σκαλτσούνια με αμυγδαλόπαστα και βύσσινο, γλυκά ταψιού και πάσης φύσεως βουτήματα (και μετά από λίγες μέρες θα έρθετε για ανεφοδιασμό).

Πετέκ, 3ης Σεπτεμβρίου 81, τηλ. 2108223955

9. Ριβιέρα

Άλλο ένα πολίτικο ζαχαροπλαστείο, στην καρδιά του Παλαιού Φαλήρου αυτή τη φορά, όπου δυο γενιές ζαχαροπλαστών φτιάχνουν με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι όχι μόνο τα παραδοσιακά πολίτικα γλυκά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που ποθεί η καρδιά κάθε γλυκατζή. Ελάτε για το τσουρέκι τους το Πάσχα, σε συνταγή που έφερε ο ιδρυτής της «Ριβιέρα» Στέλιος Καραπιπέρης από την Κωνσταντινούπολη, και μην προσπαθήσετε να αντισταθείτε στο καζάν ντιπί τους. Είναι εμπειρία.

Ριβιέρα, Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109826670

10. Πελίτ

Παραδοσιακά, φρέσκα και νόστιμα όλα τα γλυκά του Πελίτ, που από το 1964 δημιουργεί τούρτες, πάστες, σιροπιαστά και βουτήματα, τυλιχτά και ατύλιχτα γλυκάκια για κάθε περίσταση (ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό το προφιτερόλ και το μιλφέιγ του) και ασφαλώς τσουρέκι. Πασχαλινό και όπως πρέπει: μαστιχωτό, βουτυράτο, αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα, παρπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου και διακοσμημένο με κόκκινο αβγό.

Πελίτ, Σπάρτης 8, πλατεία Αμερικής τηλ. 210 8659914 / Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ. 2108068696

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.