iStock

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΤΑΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;

Με τους χαρταετούς μας υπό μάλης, παίρνουμε τα βουνά και τις θάλασσες και συνδυάζουμε τα κούλουμα με ασφαλές πέταγμα του χαρταετού.

Τι είναι ο χαρταετός χωρίς καλοζυγισμένη ουρά και μπόλικη καλούμπα; Παιδικές αναμνήσεις που έχουν πια πετάξει στον ουρανό, θα πω εγώ. Δεν ξεχνώ το «αμόλα καλούμπα» στου Φιλοπάππου ή στην Πεντέλη και την Πάρνηθα, με τον μπαμπά μου και όλους τους μπαμπάδες της παρέας μαζί να αμολούν εκείνοι και όχι εμείς την καλούμπα. Κι εμείς, τα παιδιά να κάνουμε όλη τη λάντζα με κορυφαία στιγμή την αναζήτηση του αδικοχαμένου αν και καλοζυγιασμένου χαρταετού, που κατέληγε σε χαράδρες εμπλεκόμενος με ξένες ουρές και καλούμπες.

Τα ίδια και φέτος λοιπόν, μόνο που γονείς είμαστε πια εμείς και στεκόμαστε ευάλωτοι απέναντι στον άμετρο ενθουσιασμό των παιδιών μας, που ζουν στην εποχή όπου ζουν τα πάντα στο μάξιμουμ. Και το πέταγμα του χαρταετού εννοείται. Γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και οργανωθείτε για τη μεγάλη οικογενειακή περιπέτεια, που ολοκληρώνεται με σαρακοστιανά εδέσματα.

Κι όμως, τεχνική υπάρχει

Όσο μεγαλύτερη ουρά και καλούμπα τόσο το καλύτερο για να πετάξει ψηλά ο αετός μας. Μην τσιγκουνευτείτε, δηλαδή, αν θέλετε να φτάσει ψηλά ο αετός σας αλλά κι εσείς στην εκτίμηση των παιδιών σας. Αγοράστε μπόλικο και γερό σχοινί και έχετε μαζί σας γάντια για εσάς και τα παιδιά σας. Όλοι έχουμε πληγώσει τις παλάμες μας όταν μέσα από αυτές έχει γλιστρήσει βίαια το σχοινί του ατίθασου χαρταετού.

Ας θυμηθούμε όμως τα βασικά: Όταν πετάμε χαρταετό με τα παιδιά μας, είναι δεδομένο ότι το παιδί κρατάει τον χαρταετό πάνω από το κεφάλι του και το αφήνει μόλις ο μπαμπάς ή η μαμά δώσει σήμα και συγχρόνως να τρέξει για μία επιτυχημένη απογείωση. Προϋπόθεση να πετύχει το εγχείρημα είναι να φυσάει εκείνος ο ευνοϊκός άνεμος που θα σηκώσει ψηλά τον αετό μας.

καθαρά Δευτέρα
iStock

Όταν τελικά η απογείωση ολοκληρωθεί και ο αετός κερδίσει ύψος και σταθεροποιηθεί, ο γονιός ή το παιδί, όποιος τελικά κρατάει την καλούμπα παίζει με τις αντιστάσεις του αέρα και είτε ανεβάζει είτε κατεβάζει τον χαρταετό. Προσπαθήστε να σπάσετε την «παράδοση», που θέλει τον πατέρα τελικά να κάνει όλο το παιγνίδι και δώστε στο παιδί σας τη χαρά αλλά και την ευθύνη του πετάγματος. Και μη φείδεστε συμβουλών. Η πιο δημοφιλής συμβουλή συνοψίζεται στην πρόταση: «Αν νιώσεις το σχοινί χαλαρό στο χέρι σου, τράβηξέ το λίγο για να ανεβεί ο αετός ψηλότερα».

Εσείς πού θα πετάξετε τον χαρταετό σας;

Όσοι μείνετε στην Αττική έχετε πολλές αλλά και δημοφιλείς επιλογές:

  • Λόφος Φιλοπάππου, ο Αθηναίος: Η παραδοσιακή τοποθεσία για το πέταγμα του χαρταετού είναι και η επιλογή του Δήμου Αθηναίων για τα Κούλουμα. Κάμερες, περίοικοι δίχως χαρταετό με τον χαλβά στο χέρι και χαρταετοί σκισμένοι είναι το σύνηθες σκηνικό.
  • Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι: Εντός των τειχών και πολυπληθέστατο.
  • Άλσος Συγγρού, Μαρούσι: Στα 950 στρέμματα πεύκου και καλλιεργήσιμων φυτών υπάρχουν ξέφωτα για το πέταγμα του χαρταετού. Αν μένετε στα Βόρεια Προάστια και δεν θέλετε πολλές μετακινήσεις είναι η ιδανική εικόνα εξοχής.
  • Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη: Η επιλογή για τα Νότια Προάστια και όσους μένουν κοντά στον Υμηττό.

χαρταετός
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

  • Άλσος Εθνικής Τραπέζης, Φιλοθέη: Κάθε χρόνο στήνεται ένα «καθώς πρέπει» γλέντι για τα Κούλουμα με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα
  • Πάρκο στρατού, Γουδή: Το πέταγμα του χαρταετού στο Πάρκο Στρατού είναι ο λόγος που την επομένη της Καθαράς Δευτέρας βρίσκονται τσακισμένοι χαρταετοί στο διάζωμα της Κατεχάκη.
  • Πεντέλη: Το να κάνεις Κούλουμα σε μία περιοχή διάσημη για τα ψητοπωλεία της δεν είναι παράδοξο, καθώς κάθε χρόνο οι ψήστες αφήνουν τη δουλειά στους μάγειρες των δημοφιλών εστιατορίων που σερβίρουν σαρακοστιανά. Συμπέρασμα: Εάν πετάξετε τον χαρταετό σας στο Πεντελικό Όρος ο μεγάλος κίνδυνος είναι η βαρυστομαχιά και όχι ο δυνατός αέρας που συχνά πιάνει στο βουνό και τσακίζει τους χαρταετούς των αδέξιων χειριστών. Αν προτιμάτε τη θάλασσα κατηφορίστε από την Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και Μαραθώνα και πετάξτε τον χαρταετό σας στις παραλίες.
  • Πλαζ Φρεαττύδας, Πειραιάς: Οι πειραιώτες δεν αλλάζουν στέκι.
  • Σούνιο: Το πέταγμα του χαρταετού συμπεριλαμβάνει βόλτα στη θάλασσα και στον Ναό του Ποσειδώνα, πικ νικ ή σαρακοστιανά στα ταβερνάκια της περιοχής ή αν θέλετε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω μετά τον χαρταετό μία βόλτα για σαρακοστιανούς μεζέδες στο Λαύριο

Προσοχή, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!

Οι καθαροδευτεριάτικες ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ –παλιότερα της ΔΕΗ- στις οποίες επισημαίνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μοιάζουν λίγο με τις οδηγίες σε περίπτωση ανάγκης στα πλοία και τα αεροπλάνα: Κανείς δεν τις παρακολουθεί. Όμως ο κίνδυνος σε όλες τις περιπτώσεις είναι υπαρκτός. Στο θέμα του χαρταετού αυτό που κρατάμε σαν συμβουλή των ειδικών είναι: Δεν απελευθερώσουμε ποτέ τον χαρταετό που έχει μπλέξει στα καλώδια ηλεκτρισμού, ούτε αναρριχόμαστε στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.