iStock

ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ

Όταν το γραφείο δεν βρίσκει τον χώρο του, «εφευρίσκεται» σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού, όπου οι ένοικοι θα τηρήσουν τον κανόνα της ησυχίας. Κι αν σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά μας, γραφείο είναι εκεί που «ακουμπάει» η μελέτη μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, χωροταξικοί ή οικονομικοί, για τους οποίους ένα παιδί δεν μπορεί να έχει προσωπικό χώρο μελέτης με δικό του γραφείο. Σε αυτή την περίπτωση, η επινοητικότητα αλλά και η επιμονή του παιδιού και των γονιών για σωστή μελέτη εξοικονομούν τον κατάλληλο χώρο για συγκέντρωση ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα μέρη του σπιτιού. Άλλωστε, και σε σπίτια όπου δεν μένουν παιδιά, το να βολέψεις ένα γραφειάκι μπορεί να είναι χρήσιμο.

Γραφείο στην κουζίνα

Με λίγη καλή θέληση, σεβασμό και καλό προγραμματισμό από όλα τα μέλη της οικογένειας, το τραπέζι-γραφείο μπορεί να στηθεί παντού. Προσφιλές μέρος η κουζίνα. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες αλλαγές, διαθέτει τραπέζι και είναι προσφιλής τόπος μελέτης ακόμα και για παιδιά που διαθέτουν «κανονικό» γραφείο στο δωμάτιό τους. Αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στον χώρο, ή αν στην κουζίνα συνυπάρχει ένα μικρό έστω καθιστικό, η τοποθέτηση ραφιών για τα σχολικά βιβλία λύνει ένα από τα προβλήματα αποθήκευσης. Ακόμη, οι συρταριέρες με ρόδες στις κατάλληλες διαστάσεις μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από οποιοδήποτε τραπέζι και να χωρέσουν τη γραφική ύλη του μαθητή χωρίς να κλέψουν ωφέλιμο χώρο από το σπίτι.

Όσο για το κάθισμα, κάθε καρέκλα που πληροί τις προϋποθέσεις για σωστή θέση του μαθητή είναι κατάλληλη. Γενικά, ακόμα κι αν το παιδί δεν έχει συγκεκριμένο σημείο για γραφείο, αξίζει να επενδύσετε σε ένα σωστό κάθισμα που θα το ακολουθεί σε όποιο δωμάτιο καταλήξει για διάβασμα.

γραφείο
iStock

Το πρόβλημα:

Ο ρόλος της κουζίνας στην καθημερινή ζωή της οικογένειας. Δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί κανείς όταν ετοιμάζεται το φαγητό ή όταν κάποιος πεινάει και ανοιγοκλείνει το ψυγείο…

Η λύση:

Ο σωστός προγραμματισμός. Το μαγείρεμα και οι εργασίες γύρω από αυτό γίνονται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

Γραφείο στην τραπεζαρία

Το μεγάλο τραπέζι γίνεται ένα ευρύχωρο γραφείο. Αν μάλιστα η τραπεζαρία μπορεί να αποκλειστεί από το καθιστικό, μετατρέπεται σε ιδανικό χώρο μελέτης και μάλιστα με πολύ καλό φωτισμό, καθώς υπάρχει συνήθως ένα παράθυρο –αν όχι μπαλκονόπορτα– που ν’ αφήνει και τον φυσικό φωτισμό να περνά στον χώρο. Όσο για τον τεχνητό φωτισμό, οι σύγχρονες τραπεζαρίες φωτίζονται όχι μόνο κεντρικά αλλά και από μεγάλα φωτιστικά δαπέδου, που ρίχνουν άπλετο φως στο τραπέζι. Με λίγη προσοχή, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το υπάρχον φως είναι κατάλληλο, ή αν πρέπει να κάνουμε κάποια παρέμβαση για να γίνει.

Για την αποθήκευση βιβλίων και γραφικής ύλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν συρταριέρες με ρόδες.

Το πρόβλημα:

Η τραπεζαρία μπορεί να έχει φασαρία, εάν βρίσκεται στον χώρο του καθιστικού που, ως «living room», έχει ζωή.

Η λύση:

Ο σεβασμός. Όταν το παιδί μας διαβάζει, δεν μιλάμε δυνατά και δεν ανοίγουμε τηλεόραση.

Ένα παραβάν είναι μια «κινητή» λύση για την απομόνωση του χώρου από τα δρώμενα του σπιτιού, αλλά δεν προσφέρει ηχομόνωση.

γραφείο
iStock

Γραφείο στο καθιστικό

Αν περισσεύουν δύο τετραγωνικά μέτρα, ένα γραφείο μπορεί όχι μόνο να χωρέσει, αλλά και να προσθέσει στην αισθητική του καθιστικού. Για την οικονομία του χώρου, η τάβλα μπορεί να είναι μικρών διαστάσεων και να διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με μια βιβλιοθήκη ή μια μικρή ραφιέρα, που θα οριοθετήσουν τον χώρο μελέτης και θα αποτελέσουν και λύση για την τοποθέτηση των βιβλίων.

Το πρόβλημα:

Η τηλεόραση που συνήθως κυριαρχεί στον χώρο και η επισκεψιμότητα. Φίλοι, συγγενείς και τα ίδια τα μέλη της οικογένειας συναντιούνται σε αυτά τα λίγα αλλά φορτωμένα με κοινωνική δραστηριότητα τετραγωνικά. Δύσκολα διαβάζει κανείς στο καθιστικό το σαββατοκύριακο.

Η λύση:

Ένα ωρολόγιο πρόγραμμα μελέτης, το οποίο θα γίνεται σεβαστό από τους άλλους. Ακόμη, μία δεύτερη συσκευή τηλεόρασης, η οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην κρεβατοκάμαρα των γονιών για τηλεθέαση χωρίς παρενέργειες.

Γραφείο στον διάδρομο

Ένας «άχρηστος» αλλά φαρδύς διάδρομος μπορεί να γίνει χρήσιμος με την τοποθέτηση ενός στενόμακρου γραφείου και μερικών επιτοίχιων ραφιών.

Το πρόβλημα:

Ο διάδρομος, το λέει και η λέξη: είναι πέρασμα.

Η λύση:

Ο σωστός συγχρονισμός των ενοίκων σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας του παιδιού.

Γραφείο στην κρεβατοκάμαρα των γονιών

Οι κρεβατοκάμαρες δεν είναι επισκέψιμοι χώροι – οι ένοικοί τους τις χρησιμοποιούν κυρίως τις νυχτερινές ώρες και γι’ αυτό είναι ιδανικοί για να φιλοξενήσουν ένα μικρό γραφείο. Όσο για το μέγεθος, δεν έχει τεράστια σημασία. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είναι master bedroom. Ακόμη και μια κλασική κρεβατοκάμαρα μπορεί να χωρέσει ένα μικρό γραφείο –κάποτε χωρούσε την «τουαλέτα»– και κυρίως να δώσει στο παιδί την μοναχικότητα που απαιτεί η μελέτη..

Το πρόβλημα:

Ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι είναι εικόνα που παραπέμπει σε χαλάρωση και όχι σε δράση.

Η λύση:

Στοιχεία στη διακόσμηση που θα παραπέμπουν στη μελέτη, όπως μικρές ραφιέρες και συρταριέρες.

Ευχαριστούμε τη Ζανέτα Νικολάου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.