Courtesy: Al Condominio

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

«Η τεχνολογία πρέπει να επιστρέψει στον αρχικό της ρόλο, να αποτελεί ένα μέσο όχι τον σκοπό», λέει ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου που σε καλεί να αφήσεις το κινητό σου στην είσοδο και σε ανταμείβει κερνώντας κρασί,

Από τις πιο θλιβερές εικόνες που συναντώ όταν είμαι έξω για φαγητό είναι παρέες ή ζευγάρια που κάθονται αντικριστά σε ένα τραπέζι με τα βλέμματα στραμμένα στα κινητά τους. Το FOMO (Fear of Missing Out) έχει εξελιχθεί σε μια κατάσταση ανυπόφορη και φαίνεται ότι ο δυτικός κόσμος αρχίζει να αναζητά τρόπους για να ξορκίσει. Ένα εστιατόριο στη Βερόνα της Ιταλίας, για παράδειγμα, αποφάσισε να ανατρέψει την κυριαρχία των οθονών με μία δελεαστική πρόταση προς τους εθισμένους στην τεχνολογία πελάτες του.

Ο λόγος για το νεοσύστατο Al Condominio (μεταφράζεται ως «στην πολυκατοικία»), το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2024 και τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον για έναν πρωτότυπο λόγο: Προσφέρει ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί στους πελάτες που εγκαταλείπουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην είσοδο.

Το Digital Detox ξεκινά από το στομάχι

Σύμφωνα με τον Angelo Lella, έναν από τους δύο ιδιοκτήτες, το Al Condominio δημιουργήθηκε με μια φιλοσοφία ανθρωποκεντρική. Προσφέροντας μία «tech-free» επιλογή, ανταμείβει όσους επιλέξουν να αφήσουν τη συσκευή τους στα μικρά γραμματοκιβώτια της εισόδου με ένα καλό μπουκάλι κρασί. Η πραγματική ανταμοιβή, λέει ο ίδιος στο OW, είναι η απόλαυση του καλού φαγητού και της καλής παρέας σε ένα υπέροχο περιβάλλον, σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας.

Σε αυτό το εστιατόριο το κρασί είναι κερασμένο αν αφήσεις το κινητό σου στην είσοδο
Οι συνιδιοκτήτες του Al Condominio Angelo Lella (δεξιά) και Federico D'Erchia Courtesy: Al Condominio
Οι συνιδιοκτήτες του Al Condominio Angelo Lella (δεξιά) και Federico D'Erchia

Όσο για τις κριτικές των πελατών; Ξεχάστε τα stories. «Αυτές γράφονται αποκλειστικά με στιλό και χαρτί».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «το λανσάρισμα αυτού του εστιατορίου είναι ένα πιλοτικό εγχείρημα, το οποίο σύντομα θα εξελιχθεί σε franchise. Θέλουμε όλο και περισσότερες πόλεις να έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν και από ένα Al Condominio και να μεταδώσουν τις αξίες μας, την έμφαση στον άνθρωπο και την αξία του χρόνου. Είμαστε απορροφημένοι καθημερινά από την τεχνολογία, από χιλιάδες μηνύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τελείως επιφανειακά. Περνάμε τη ζωή μας μπροστά σε μία οθόνη, ενώ η ζωή απαιτεί διάδραση, μοίρασμα στον πραγματικό κόσμο. Η τεχνολογία πρέπει να επιστρέψει στον αρχικό της ρόλο, να αποτελεί ένα μέσο όχι έναν σκοπό. Αν μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αναλογιστούν αυτό το μήνυμά μας για λίγες ώρες, αυτό είναι για εμάς επιτυχία».

Σε αυτό το εστιατόριο το κρασί είναι κερασμένο αν αφήσεις το κινητό σου στην είσοδο
Courtesy: Al Condominio

Πώς ανταποκρίνονται οι πελάτες στην πρόταση αυτή; «Είναι ενθουσιασμένοι! Το 90% των πελατών επιλέγουν να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους. Και όχι μόνο τους βλέπουμε να απολαμβάνουν το γεύμα τους κουβεντιάζοντας με την παρέα τους, αλλά δημιουργούν επίσης ουρές για να μας επισκεφθούν».

Σε αυτό το εστιατόριο το κρασί είναι κερασμένο αν αφήσεις το κινητό σου στην είσοδο
Courtesy: Al Condominio

Έχεις κι άλλους λόγους να επισκεφθείς αυτό το εστιατόριο

Το Al Condominio είναι ένα εστιατόριο που σε ταξιδεύει στον χρόνο, συνδυάζοντας παλιά και νέα στοιχεία στο στιλ του: αποτελεί ένα μείγμα ρετρό, μοντέρνου και βιομηχανικού, τόσο ως προς τη διακόσμηση όσο ως προς και τα πιάτα. Όπως λέει η σχεδιάστρια Margherita Marfo, «Έπρεπε να παρέχουμε μια εναλλακτική στο κινητό τηλέφωνο, οπότε δουλέψαμε για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστο, αλλά ενθαρρύνει την περιέργεια, την αλληλεπίδραση, δημιουργεί την αίσθηση ότι πηγαίνεις "κόντρα στο ρεύμα". Εμπνευστήκαμε από τα μυστικά στέκια της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό το στυλ επίπλωσης βασίζεται σε μια vintage διάθεση, συνδυάζοντας στοιχεία Liberty και Art Déco».

Σε αυτό το εστιατόριο το κρασί είναι κερασμένο αν αφήσεις το κινητό σου στην είσοδο
Courtesy: Al Condominio

Τα πιάτα βασίζονται στην ιταλική παράδοση και αναμειγνύουν γεύσεις τόσο από τον Βορρά όσο και από τον Νότο. Τα δε ειρωνικά ονόματά τους τα έχουν πάρει από στερεοτυπικές και πανταχού παρούσες φιγούρες σε κάθε πολυκατοικία: «Αυτοί από τον Πρώτο», «Ο κηπουρός», «Η Τρελή Κυρία» κ.λπ.

Ο Lella συμπληρώνει ότι μετά το άνοιγμα του εστιατορίου στη Βερόνα ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμα Al Condominio στο Μιλάνο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα, ενδεχομένως όχι μόνο εγχώρια. Οι ιδιοκτήτες είναι ανοιχτοί για franchise οπουδήποτε υπάρχει ενδιαφέρον, αρκεί να διατηρηθεί η φιλοσοφία τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.