iStock

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΑ

Ροδάκινα vs Νεκταρίνια: Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές τους και ποιο από τα δύο κερδίζει σε διατροφική αξία;

Πέρα από ήλιο, θάλασσα και μυρωδιά αντηλιακού, καλοκαίρι σημαίνει και ώριμα, ζουμερά ροδάκινα και νεκταρίνια. Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα τα αγαπάμε, όμως τα συγκεκριμένα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μεταφέρονται εύκολα και αποτελούν ιδανικό σνακ για την παραλία, την εκδρομή, την καλοκαιρινή βόλτα.

Επιπλέον, τόσο τα ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί πρωταγωνιστές σε τάρτες και γλυκά (οι καλύτερες κομπόστες), δίνουν βελούδινη υφή στoυς φρουτοχυμούς και εξωτικές νότες στις σαλάτες.

Παρόλο που και τα δύο είναι δρύπες, δηλαδή σαρκώδεις καρποί με ξυλώδες ενδοκάρπιο (το κουκούτσι), και παρά την ομοιομορφία τους σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια διαφέρουν σε ένα μόνο γονίδιο. Είναι αυτό που κάνει την υφή των μεν βελούδινη και των δε λεία.

Σε τι διαφέρουν τα ροδάκινα από τα νεκταρίνια;
Freepik

Στην πραγματικότητα, όπως λέει και η Susan Brown, γεωπόνος και καθηγήτρια του Κολλεγίου Γεωργικών Επιστημών Cornell, τα νεκταρίνια αποτελούν μια φυσική μετάλλαξη των ροδάκινων. Είναι και ελαφρώς μικρότερα.

Ροδάκινα vs Νεκταρίνια

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι στην εποχή τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται συστηματικά στην Ημαθία και την Πέλλα (κατά το 90% της συνολικής παραγωγής), καθώς και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, ενώ πρόσφατα καλλιεργήθηκαν και στην Κόρινθο. Τα ελληνικά ροδάκινα, μάλιστα, θεωρούνται από τα πιο εύγευστα ανά τον κόσμο, ενώ η εξαγωγή τους φέρνει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις τόσο ανά την Ευρώπη όσο και παγκόσμια.

Σε τι διαφέρουν τα ροδάκινα από τα νεκταρίνια;
Freepik

Ως προς τη γεύση τους, όπως λέει και η Brown, «τα νεκταρίνια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και μεγαλύτερη οξύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν πιο έντονη γεύση από τα ροδάκινα. Συνήθως τα πιο σκουρόχρωμα από αυτά είναι και τα πιο γλυκά.

Υπάρχουν, βέβαια, και λευκόσαρκα ροδάκινα και νεκταρίνια, που ανήκουν σε διαφορετικές ποικιλίες. Αυτά είναι πολύ λιγότερο όξινα (άρα πιο γλυκά) και έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται περισσότερες ημέρες στο ψυγείο.

Σε τι διαφέρουν τα ροδάκινα από τα νεκταρίνια;
iStock
Close-up of ripe peaches in a bowl on kitchen counter.

Ποια είναι πιο θρεπτικά; Τα νεκταρίνια έχουν τη διπλάσια βιταμίνη Α από τα ροδάκινα και λίγη παραπάνω βιταμίνη C. Άρα μάλλον έχουμε νικητή!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.