iStock

ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ

Τι δείχνει η πρώτη μελέτη παγκόσμιας κλίμακας για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Γη; Πόσοι από εμάς ζουν σε περιοχές με καθαρό αέρα;

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον νούμερο ένα περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες, καθώς και συγκεκριμένων ασθενειών (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα κ.ά.).

Αυτό που ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί είναι το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα σήμερα. Το κενό στη γνώση αυτή έρχεται να καλύψει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που μάλλον δεν θα μας χαροποιήσει.

Τα ανησυχητικά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health (Μάρτιος 2023), αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 έχουν διαμορφωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 0,18% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης εκτίθεται σε επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 κάτω από τα όρια ασφάλειας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να ισχυριστεί ότι αναπνέει σχετικά καθαρό αέρα. Οι υπόλοιποι δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια.

Πόσοι δεν κινδυνεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση
iStock

Τι συμβαίνει στον πλανήτη

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Yuming Guo από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής:

  • Τα ημερήσια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μειωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τις δύο δεκαετίες μέχρι το 2019, αλλά έχουν αυξηθεί στη Νότια Ασία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
  • Πάνω από το 70% των ημερών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 υψηλότερες από 15 μg/m³. Στη νότια και την ανατολική Ασία, πάνω από το 90% των ημερών είχαν ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 υψηλότερες από 15 μg/m³.
  • Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας (50,0 µg/m3), της Νότιας Ασίας (37,2 µg/m3) και της βόρειας Αφρικής (30,1 µg/m3).
  • Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, άλλες περιοχές στην Ωκεανία και η Νότια Αμερική είχαν τις χαμηλότερες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.