ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», στην Αθήνα, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωανάση.

O καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, το να έχει κανείς καεί από τον ήλιο περισσότερες από 5 φορές διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξει μαλάνωμα. Όμως, αν το πρόβλημα εντοπιστεί εγκαίρως, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης φτάνει στο 99%.

Μόνο στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.

Ποιο είναι το μηχάνημα που αναβαθμίζει τη χαρτογράφηση του δέρματος

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος του νοσοκομείου ανακατασκευάστηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και διαθέτει 4 εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Έτσι, υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις.

Από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, διαθέτει και το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα χαρτογράφησης VECTRA WB360, ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της Δερματολογίας, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που το διαθέτουν. Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η πιο ασφαλής και έγκυρη προληπτική εξέταση για μελάνωμα. Αυτό όμως το μηχάνημα προσφέρει ακόμη πιο πλήρη εικόνα για το ιστορικό του ασθενούς.

Χαρτογράφηση σπίλων

Ποια δερματικά προβλήματα αφορά

Αρχικά, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).

Στην πορεία, η χρήση του μπορεί να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

 

Τι προσφέρει το νέο μηχάνημα σε σχέση με μια απλή χαρτογράφηση σπίλων

  • Προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, παρέχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.
  • Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και κάνοντας ευκολότερη τη ζωή του ασθενούς.
  • Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.
  • Χάρη στους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει το VECTRA WB360 γίνεται μια αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος και υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.
  • Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το πλήρες κλινικό ιστορικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.