Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ;

Τα σενάρια τρόμου πάνε κι έρχονται. Πόσο, όμως, απειλεί την εργασία σου η Generative AI ή κατά το ελληνικότερο η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη;

Κατ’ αρχάς, τι είναι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί τη βαθιά μάθηση (μια τεχνική μηχανικής μάθησης) για την παραγωγή νέου περιεχομένου. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να είναι κείμενο, εικόνα, ήχος ή κάποια άλλη μορφή δεδομένων. Στην ουσία, πρόκειται για μια εφαρμογή AI που όχι μόνο αναλύσει και ερμηνεύει, αλλά μπορεί να δημιουργεί αποτελέσματα που μοιάζουν με αυτά ενός ανθρώπου.

Μια από τις κορυφαίες εταιρείες ερευνών της Wall Street, η Evercore ISI, σε συνεργασία με την venture studio Visionary Future, θέλησε να μελετήσει την επίδραση της Generative AI στις επιχειρήσεις και την οικονομία, αλλά και την ενσωμάτωσή της στο εργατικό δυναμικό. Πραγματοποίησαν, λοιπόν, μια ανάλυση που περιλάμβανε περισσότερες από 160 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η Harvard Business Review, σχεδόν κάθε εργασία θα επηρεαστεί σε έναν βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η πλήρης αντικατάσταση των εργαζομένων παραμένει ένα απίθανο σενάριο. Για παράδειγμα, μια προσπάθεια αυτοματοποίησης ολόκληρων λειτουργιών ενός τηλεφωνικού κέντρου «σκόνταψε», όταν η AI ήρθε αντιμέτωπη με νέα ζητήματα πελατών τα οποία δεν ήταν σε θέση να επιλύσει.

«Εκεί που έχουμε δει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, όπως π.χ. όταν ένας υψηλόβαθμος μηχανικός λογισμικού (software engineer) είναι σε θέση να αυτοματοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης κώδικα μέσω της χρήσης συστημάτων AI. Στη συνέχεια, όμως, προσαρμόζει ο ίδιος με τα χέρια του τον κώδικα για να τον βελτιστοποιήσει».

«Πιστεύουμε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά το εάν το GenAI θα αντικαταστήσει θέσεις εργασίας, αλλά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να βελτιώσει διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες, συνδυάζοντας τον άνθρωπο με το AI», λένε οι ερευνητές. Ρόλοι που σχετίζονται με τα οικονομικά και την ανάλυση αγορών συγκαταλέγονται στις θέσεις εργασίας που μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση Generative AI.

τεχνητή νοημοσύνη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Άνθρωπος vs ΑΙ

Τα δεδομένα που μελετήθηκαν καλύπτουν 160 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, 20 βιομηχανίες, 250+ υποτομείς και 800+ επαγγέλματα. Οι συγγραφείς εξέτασαν πώς οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν 52 ικανότητες σε 41 δραστηριότητες, προκειμένου να τις ολοκληρώσουν. Έπειτα, οι ρόλοι και οι ευθύνες αυτές διασταυρώθηκαν σε μια σειρά σύνθετων διανοητικών εργασιών, στις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να αποδίδει εξίσου καλά ή καλύτερα από τον άνθρωπο.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι γνωστικές ικανότητες (όπως π.χ. η ζήτηση πληροφοριών και η απομνημόνευση) έχουν υψηλότερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να εκτελέσει μια τέτοια εργασία εξίσου ή καλύτερα από έναν άνθρωπο.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ.

Από την άλλη, οι ικανότητες που βασίζονται στη δημιουργικότητα ή τη δύναμη (όπως π.χ. η πρωτοτυπία) έχουν χαμηλότερη ή σχεδόν μηδενική έκθεση στην AI. Όσο περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση και ενσυναίσθηση απαιτεί μια εργασία, καθώς και όσο περισσότερο σωματικό κόπο, τόσο λιγότερη έκθεση έχει στην τεχνητή νοημοσύνη (με την επιφύλαξη στη δεύτερη περίπτωση τη δυνατότητα ρομποτικής αυτοματοποίησης).

Η έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι υψηλή σε θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι νομικές και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, η έκθεση είναι χαμηλή σε τομείς που προσανατολίζονται περισσότερο στη μεταποίηση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Σε γενικές γραμμές, η Evercore ISI εκτιμά ότι τα εργαλεία που βασίζονται στην GenAI μπορούν να εκτελέσουν κατά μέσα όρο το 32% κάθε εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συγγραφείς είναι ότι ο καλύτερος συνδυασμός για την αύξηση των εσόδων είναι αυτός της ανθρώπινης νοημοσύνης με την τεχνητή νοημοσύνη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.