Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ

Ονομάζεται «ανισορροπία προσπάθειας ανταμοιβής» και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγικότητα αλλά και την ίδια την υγεία σου. Διάβασε με ποιον τρόπο εντοπίζεται και –κυρίως– πώς μπορείς να το χειριστείς ώστε να γείρει η ζυγαριά προς το μέρος σου.

Μπορεί να μην γνωρίζεις τον όρο, αλλά είναι πολύ πιθανό να το έχεις βιώσει στο πετσί σου. Η ανισορροπία προσπάθειας-ανταμοιβής στον χώρο εργασίας περιγράφει την αμοιβαιότητα που οφείλει να υπάρχει ανάμεσα στην προσπάθεια που καταβάλει ένας εργαζόμενος και την ανταμοιβή που λαμβάνει. Η προσπάθεια είναι ο χρόνος, η ενέργεια και η συναισθηματική εργασία που αφιερώνει για την ολοκλήρωση ενός έργου και οι ανταμοιβές είναι όσα λαμβάνει πίσω (π.χ. ο μισθός, η αναγνώριση, οι ευκαιρίες εξέλιξης).

Όταν η συνθήκη αυτή δεν ισχύει, όπως για παράδειγμα όταν η εργασία είναι υψηλών απαιτήσεων αλλά η ανταμοιβή είναι ανεπαρκής ή δυσανάλογη της προσπάθειας, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Στους ανθρώπους, η αντίληψη ότι παίρνουμε λιγότερα από τους άλλους για τον ίδιο όγκο εργασίας μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση και στην αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης. Η ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιθανότατα μια βιολογική προδιάθεση για την αποφυγή εκμετάλλευσης, εξηγεί η Σάρα Μπρόσναν, καθηγήτρια ψυχολογίας, φιλοσοφίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, σε συνέντευξή της στους New York Times. Όμως, οι επιδράσεις της ανισορροπίας αυτής πάνε και παραπέρα.

Οι επιπτώσεις της ανισορροπίας προσπάθειας-ανταμοιβής στην υγεία

Όπως αναφέρει έρευνα στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, εργαζόμενοι σε στρεσογόνες δουλειές που αισθάνονται ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια αλλά λαμβάνουν χαμηλή ανταμοιβή, έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών σε σύγκριση με εκείνους που δεν επιβαρύνονται από τους συγκεκριμένους παράγοντες. Μάλιστα, ο αντίκτυπος του συνδυασμού των παραγόντων αυτών στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου  είναι παρόμοιος σε μέγεθος με την επίδραση της παχυσαρκίας.

«Αν λάβουμε υπόψη τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι στην εργασία, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων και καρδιαγγειακής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ευημερία του εργατικού δυναμικού. Η μελέτη υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν προληπτικά αυτές οι στρεσογόνες συνθήκες, ώστε να δημιουργηθούν υγιέστερα εργασιακά περιβάλλοντα που ωφελούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mathilde Lavigne-Robichaud.

ανισορροπία προσπάθειας ανταμοιβής
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να διαχειριστείς την ανισορροπία προσπάθειας-ανταμοιβής

Εάν πιστεύεις ότι η προσπάθεια που καταβάλλεις στον εργασιακό σου χώρο δεν συνάδει με τις όποιες απολαβές σου, παρακάτω θα βρεις μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να γύρεις λίγο τη ζυγαριά.

1. Κάνε αυτο-αξιολόγηση

Μπορεί να αισθάνεσαι υποτιμημένος, κακοπληρωμένος ή ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά πριν… ξεσπάσεις κάνε την αυτοκριτική σου. Δες τι πραγματικά προσφέρεις και τι σου ζητούν και σκέψου αν όντως υπάρχουν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσεις τα όποια επιχειρήματά σου, για να ζητήσεις αυτό που θεωρείς ότι αξίζεις. Μπορείς, επίσης, να συνομιλήσεις με συναδέλφους, ώστε να αξιολογήσεις ακόμα καλύτερα τις ικανότητές σου και τα όσα προσφέρεις. Μην ξεχάσεις, βέβαια, να συνυπολογίσεις τυχόν άυλες ανταμοιβές, όπως οι γνωριμίες που κάνεις, το νόημα που έχει το έργο που παράγεις και το ευέλικτο ωράριο.

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΓΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ.

2. Ανάλαβε δράση

Το επόμενο βήμα ίσως είναι πιο δύσκολο, μιας και χρειάζεται να επικοινωνήσεις τις όποιες απαιτήσεις σου με τους ανωτέρους σου. Στο στάδιο αυτό είναι σημαντικό να είσαι ακριβής, ιδίως αν οι ανταμοιβές που κυνηγάς είναι λιγότερο μετρήσιμες, όπως π.χ. οι ευκαιρίες εξέλιξης και επιμόρφωσης. Μια συζήτηση σχετικά με τους επαγγελματικούς σου στόχους καλό είναι να περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

3. Κάνε ένα βήμα πίσω

Συμβαίνει συχνά, ειδικά τώρα που η τεχνολογία επιτρέπει την αδιάκοπη σύνδεση με την εργασία. Πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αποδεσμευτούν από τους επαγγελματικούς τους ρόλους, ακόμα κι όταν οι ανταμοιβές τους δεν δικαιολογούν το επίπεδο προσπάθειάς τους. Η υπερβολική αυτή δέσμευση σε συνδυασμό με τις χαμηλές απολαβές μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους ευάλωτους στη συναισθηματική εξάντληση. Στην περίπτωση αυτή, κάνε ένα βήμα πίσω και προσάρμοσε αναλόγως τους ρυθμούς σου. Αν έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου αλλά δεν βλέπεις φως στο τέλος του τούνελ, τότε άρχισε να αναζητάς νέες ευκαιρίες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.