Pexels Andrea Piacquadio

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΚΟΥΝΕΛΙ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Μπορεί να μοιάζει ήσυχο και νωχελικό, όμως το κουνέλι έχει προσωπικότητα και ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται αν θέλουμε να του παρέχουμε μια ζωή με ευημερία.

Αποφάσισες να βάλεις στη ζωή και στο σπίτι σου ένα γλυκύτατο κουνελάκι ως κατοικίδιο. Πρόκειται για ζωάκια μικρά και παιχνιδιάρικα που αλληλοεπιδρούν με τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν να αναπτύξουν μια τρυφερή σχέση με τα μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, βέβαια, έχουν και μια έμφυτη αυτονομία, μια προσωπικότητα την οποία οφείλει κανείς να σεβαστεί. Αν θέλεις να παρέχεις στο ζωάκι σου πραγματική ευημερία, έχει νόημα να γνωρίζεις κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία και τη συμπεριφορά του.

«Το κουνέλι είναι φιλικό, αλλά και ζωηρό. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι, ως τρωκτικό, μπορεί να μασουλήσει τα πάντα μέσα στο σπίτι», μας λέει ο Σπύρος, ο οποίος από μικρό παιδί είχε κατοικίδια κουνέλια. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι, «από την άλλη, δεν μπορείς και να έχεις το κουνέλι όλη μέρα κλεισμένο σε ένα κλουβί. Το ζωάκι έχει ανάγκη μέσα στη μέρα να είναι ελεύθερο, σε έναν ασφαλή χώρο που του επιτρέπει ελευθερία κινήσεων».

«Τα πρώτα χρόνια που είχαμε κουνέλι ζούσαμε στην επαρχία, οπότε την ημέρα, πάντα επιβλέποντάς το, το είχαμε στον κήπο όπου ήταν ευτυχισμένο. Το βράδυ το μαζεύαμε στο κλουβί του, σε έναν χώρο προστατευμένο», εξηγεί.

Κατοικίδιο κουνέλι: Πώς θα γίνεις ο καλύτερος ιδιοκτήτης
Pexels Ron Lach

Επίσης, είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης κουνελιού να γνωρίζει ότι η διατροφή αυτού του ζώου θέλει προσοχή. «Το πρώτο μου κουνέλι, όταν ήμουν παιδί, πάθαινε συνέχεια εντερίτιδες, γιατί το φρόντιζαν κυρίως οι γονείς μου, οπότε του έδιναν να φάει λαχανικά μεν, αλλά ακατάλληλα. Το κουνέλι, όπως θα πει και ο κτηνίατρος, θέλει ειδική τροφή καλής ποιότητας και πολύ χόρτο», λέει ο Σπύρος.

Πώς θα προσφέρετε στο κουνέλι σας μια ζωή με ευημερία

Η Dr. Lori Gaskins, κτηνίατρος με ειδικότητα που προϋποθέτει ευρεία γνώση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας των ζώων, καλεί τους συναδέλφους κτηνιάτρους να συμβάλλουν στην ευεξία των κουνελιών μέσω τεχνικών που μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την υγεία τους.

Κάποιες από αυτές τις τεχνικές περιλαμβάνουν αρωματοθεραπεία, γευστικές λιχουδιές και πονηρές κρυψώνες.

Όπως η ίδια λέει, οι κτηνίατροι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κουνελιών, οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία συμπεριφοράς του ζώου. Για παράδειγμα, στα περισσότερα κουνέλια δεν αρέσει να τα σηκώνεις στον αέρα, φοβούνται. Και όταν φοβούνται μπορεί να γίνουν επιθετικά.

Κατοικίδιο κουνέλι: Πώς θα γίνεις ο καλύτερος ιδιοκτήτης
Pexels Alexey Demidov

Είναι προτιμότερο, αν θέλετε να μετακινήσετε το κουνέλι σας, να το εκπαιδεύσετε να στοχεύει ένα αντικείμενο, π.χ. ένα δάχτυλο ή ένα κλαδί με ένα μπαλάκι στην άκρη. Με θετική ενίσχυση (π.χ. με ένα σνακ που θα του δώσετε μετά) το κουνελάκι μπορεί να εκπαιδευτεί να βάζει τη μύτη του στον στόχο και έτσι να μετακινείται οπουδήποτε, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να το σηκώσει στον αέρα.

Το μέρος στο οποίο ζουν τα κουνέλια τους αρέσει να είναι μεγάλο και σύνθετο. Προτιμούν να μην έχουν συγκεκριμένο μπολ φαγητού, μα να έχουν τη δυνατότητα να «βοσκήσουν» την τροφή τους, αλλά το νερό τους πρέπει να είναι σε μπολ και όχι σε μπουκάλι. Επίσης, τα κουνέλια χρειάζονται μια κατάλληλη αμμολεκάνη για τις ακαθαρσίες τους. Είναι ζωάκια που αγαπούν τη συντροφικότητα και θέλουν πάντα να έχουν ένα μέρος να κρύβονται.

Κατοικίδιο κουνέλι: Πώς θα γίνεις ο καλύτερος ιδιοκτήτης
Freepik

Τέλος, στα κουνέλια δεν αρέσουν τα ταξίδια και μπορεί να στρεσαριστούν αν πρέπει να μετακινηθούν, έστω και για να πάνε στον κτηνίατρο. Για να μειώσετε το στρες του ταξιδιού, βάλτε το κουνελάκι σας στο κλουβί του με θετική ενθάρρυνση. Φροντίστε τα ζωάκια σας να ταξιδεύουν παρέα, τοποθετήστε στο κλουβί αντιολισθητικό πάτωμα, καλύψτε το με μία πετσέτα αν η ηλιοφάνεια είναι έντονη και επιστρατεύστε την αρωματοθεραπεία, αφού η βαλεριάνα ή η λεβάντα θα χαλαρώσουν το ζωάκι σας (πάντα υπό την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας φυσικά).

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσετε το κουνελάκι σας μόνο στο σπίτι αν πρόκειται για να φύγετε για διακοπές. «Ακόμα κι αν βρίσκεται σε έναν ασφαλή χώρο και μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, έπειτα από 2-3 μέρες θα αρχίσει να μυρίζει πολύ άσχημα λόγω των ακαθαρσιών. Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να πάρεις το κουνέλι μαζί στις διακοπές, αρκεί να έχεις επιλέξει ένα pet-friendly κατάλυμα και να μην το αφήνεις στο κλουβί όλη την ημέρα», συμβουλεύει ο Σπύρος.

5 τομείς ευημερίας

Η Gaskins ανακεφαλαιώνει τα 5 κυριότερα σημεία που πρέπει ο ιδιοκτήτης κουνελιού να έχει υπ’ όψιν του:

  1. Υγεία: Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο, για να βεβαιώνεστε για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του κατοικίδιου σας. Στο σημείο αυτό, ο Σπύρος επισημαίνει πως στα κουνέλια πρέπει κόβονται τακτικά τα νύχια.
  2. Διατροφή: Παρέχετε στο ζωάκι σας μία ισορροπημένη διατροφή και αφήστε το να βόσκει την τροφή του, όπως ορίζει η φύση του. Το χόρτο είναι σημαντικό στοιχείο στη διατροφή του.
  3. Περιβάλλον: Παρέχετε φυσικό φως, κατάλληλες θερμοκρασίες και πολλές κρυψώνες. Μην ξεχνάτε πως η φύση αυτού του ζώου είναι να τρέχει όλη μέρα σε ανοιχτό περιβάλλον και να κρύβεται σε λαγούμια.
  4. Συμπεριφορικές αλληλεπιδράσεις: Το κουνελάκι σας χρειάζεται παρέα, αλληλεπίδραση με ανθρώπους που δεν το στρεσάρουν και ένα σύνθετο, ψυχικά διεγερτικό περιβάλλον που προσομοιάζει το φυσικό.
  5. Πνευματική κατάσταση: Παρέχετε στο ζωάκι σας έναν τρόπο ζωής που δεν απέχει πολύ από τον φυσικό και έτσι δίνει νόημα και χαρά στη ζωή του.

«Αν οι κτηνίατροι ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τις έμφυτες αυτές συμπεριφορές των κουνελιών και για τα συναισθήματά τους, τότε το ζωάκι τους θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι που τους προσφέρει ευημερία», καταλήγει η Gaskins.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.