iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους σκύλους τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Όταν ο άνθρωπος καπνίζει, δεν υποφέρει μόνο αυτός από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά και ο σκύλος του. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κτηνιατρικής και Επιστημών των Ζώων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI, με επικεφαλής ερευνήτρια την καθηγήτρια μαιευτικής και κτηνιατρικής γυναικολογίας, Debora Groppetti, ένας σκύλος κλεισμένος σε χώρο όπου καπνίζουν, θεωρείται και επίσημα «παθητικός καπνιστής».

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο σκύλος «απορροφά» τον καπνό όπως και τα παιδιά: Εισβάλλει στον οργανισμό του ζώου όχι μόνο μέσω της εισπνοής από το περιβάλλον, αλλά και μέσω της απορρόφησης από το δέρμα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

32 σκυλιά στο μικροσκόπιο

Στην περίπτωση των ανθρώπων, που εκτίθενται παθητικά στον καπνό, ανευρίσκεται στο αίμα και στα ούρα τους, νικοτίνη, και κοτινίνη «Μέχρι σήμερα, δεν είχε αποδειχθεί η ύπαρξη κοτινίνης στον οργανισμό των σκύλων, που συμβιώνουν με καπνιστές», εξηγεί στην εφημερίδα La Reppublica η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Silvia Mazzola, μέλος της συγγραφικής ομάδας, που ανίχνευσε την ουσία αυτή στους σκύλους-παθητικούς καπνιστές.

Η έρευνα συμπεριελάμβανε 32 υγιείς σκύλους και των δύο φύλων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με κριτήριο αν ζούσαν ή όχι με καπνιστές. Τα μισά ζώα ανήκαν στην ομάδα εκείνων που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα, ενώ τα υπόλοιπα 16 δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό. Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το αίμα και το τρίχωμα και των 32 συμμετεχόντων. Αναζητήθηκε η παρουσία κοτινίνης μέσω της γνωστής και έγκυρης ανοσοενζυμικής διαγνωστικής μεθόδου ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay). Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της κοτινίνης στον ορό αίματος και στο τρίχωμα των σκύλων, που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τον καπνό.

κάπνισμα σκύλος
iStock

Σκυλίσια ζωή

Παρότι οι κτηνίατροι ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι οι δεσποζόμενοι σκύλοι κινδυνεύουν από το ανθρώπινο περιβάλλον καθώς υιοθετούν τις διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες των ανθρώπων, κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι ένα μικρόσωμο Yorkshire, για παράδειγμα, μπορει να είναι παθητικός καπνιστής αν η κυρία του καπνίζει αρειμανίως.

Φαίνεται όμως ότι αν τα σκυλιά μας είχαν μιλιά θα έλεγαν: «Με ενοχλεί το τσιγάρο. Το σβήνεις;»

«Το να γνωρίζουν οι καπνιστές ιδιοκτήτες σκύλων την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα στα σκυλιά τους είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά και από την πλευρά της προστασίας της καλής διαβίωσης των ζώων»,  καταλήγει η Mazzola και αναφερόμενη στη μελέτη δεσμεύεται ότι οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει εδώ: Στο άμεσο μέλλον θα αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου. «Αφεντικό», κόψε το κάπνισμα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.