iStock

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ

Δεν χρειάζεται να έχετε θερινό σινεμά για να φυτέψετε αγιόκλημα! Είναι ένα από τα πιο αρωματικά φυτά για τον κήπο ή τη βεράντα, που δεν ζητάει πολλά για να σας χαρίσει τα κάλλη και την ευωδιά του.

Δεν μπορεί να πάει αλλού ο νους μας όταν μυρίζουμε αγιόκλημα, παρά μόνο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και στα «Θερινά σινεμά» του. Πολλοί από εμάς δεν το καλοξέρουμε και δεν το αναγνωρίζουμε εύκολα όταν το συναντάμε μπλεγμένο σε κάγκελα και φράχτες, μπερδεμένο στα κλαδιά άλλων φυτών.

Το «παλιομοδίτικο» αυτό αναρριχώμενο φυτό τα τελευταία χρόνια επιστρέφει στις ρίζες του, δηλαδή στις αθηναϊκές βεράντες και τους κήπους των προαστίων. Για την επαρχία δεν το συζητάμε: το αγιόκλημα έχει πάντα τη θέση του… Στον ήλιο;

Ιδανικό για φράχτες, καφασωτά και πέργκολες αλλά και για εδαφοκάλυψη σε κήπους όσων δεν αγαπούν το γκαζόν, το αγιόκλημα είναι ένα φυτό γρήγορης ανάπτυξης που ριζώνει σχεδόν παντού και με όλες τις συνθήκες.

Στην ελληνική αγορά όταν ζητάς αγιόκλημα παίρνεις στη γλάστρα φυτό της ποικιλίας Lonicera japonica, δηλαδή το «γιαπωνέζικο», «λευκό» ή «κινέζικο» αγιόκλημα, όπως περιγράφεται ελληνικά. Αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δέκα μέτρα ύψους, αν του κάνετε τα χατίρια. Τι δηλαδή;

Αγιόκλημα
iStock

Να το εκθέτετε στο φως αλλά όχι στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Με λίγα λόγια, το αγιόκλημα «καίγεται» τα μεσημέρια του καλοκαιριού. Οπότε ο προσανατολισμός και η θέση πρέπει να είναι τέτοια, που θα του εξασφαλίζει μέτρια έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα, είναι πολύ ανθεκτικό στη βαρυχειμωνιά, ακόμη και στον χιονιά.

Αγιόκλημα, το ατίθασο

Πού προτιμά να ριζώνει αυτό το φυτό που μας ήρθε από την Ασία; Παρόλο που είναι εξαιρετικά ευέλικτο και ευπροσάρμοστο, προτιμάει τα αργιλώδη εδάφη. Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών και του δώσετε γη και ύδωρ, μπορεί πραγματικά να θεριέψει και να πρέπει να το οριοθετήσετε με αυστηρότητα, δηλαδή γερό κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή το αγιόκλημα αναπτύσσεται με ταχύτητα όχι μόνο κάθετα, αναπτύσσοντας δηλαδή το ριζικό του σύστημα, αλλά και οριζόντια. Επεκτείνεται δηλαδή και θέλει «μάζεμα».

Αγιόκλημα
iStock

Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε κήπους και αυλές όπου το αγιόκλημα έχει το ελεύθερο. Στις γλάστρες τα πράγματα είναι διαφορετικά: Εκεί το μόνο που θέλει είναι καλή στήριξη για να τυλιχθεί στα κάγκελα ή να αναρριχηθεί σε πέργκολα και καφασωτά. Εντάξει, και μια μεγαλούτσικη γλάστρα, με διάμετρο από 30 εκατοστά και πάνω, για να απλωθεί και να δώσει πολλά άνθη στο τέλος της άνοιξης, οπότε ξεκινάει και η ανθοφορία του.

Λίγο νερό, παρακαλώ

Δεν ήξερα ότι το αγιόκλημα μπορεί να επιβιώσει για αρκετές μέρες χωρίς νερό, μέχρι που χάλασε το αυτόματο πότισμα και η αντοχή του στην ξηρασία αποδείχτηκε στην πράξη. Δυστυχώς, δεν ίσχυε το ίδιο με το γιασεμί που έκανε καιρό να συνέλθει από τη δίψα. Παρά την αντοχή του όμως αυτή, το νερό θα του δώσει τη δύναμη για πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Πόσο νερό είναι αρκετό; Για την άνοιξη και το φθινόπωρο, δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Το καλοκαίρι όμως ποτίζουμε τρεις φορές την εβδομάδα ή και τέταρτη αν δούμε ότι το χώμα είναι εντελώς στεγνό ώστε να «ραγίζει». Στη γλάστρα χρειάζεται προσοχή η ποσότητα του νερού γιατί όπως σε όλα τα φυτά έτσι και στο αγιόκλημα ο κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες από το υπερβολικό νερό και την κακή αποστράγγιση είναι ορατός.

Πότε βάζουμε λίπασμα στο αγιόκλημα;

Χωρίς να είναι επιτακτική ανάγκη, το λίπασμα ενισχύει την ανθοφορία του φυτού. Οπότε μπορούμε να λιπάνουμε με πλήρες λίπασμα στις αρχές τις άνοιξης και του φθινοπώρου. Κάποιοι γεωπόνοι συστήνουν λίπανση και στις αρχές του καλοκαιριού. Στη γλάστρα οι απαιτήσεις είναι λίγο μεγαλύτερες σε συχνότητα: κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Ωχ! Μελίγκρα

Η μελίγκρα και η βαμβακάδα απειλούν την εμφάνιση του φυτού. Αν θέλετε να εξοντώσετε αυτά τα έντομα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά εντομοκτόνα τα οποία θα σας συστήσει ο γεωπόνος. Φυσικό και σπιτικό εντομοκτόνο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα: διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε άνθη και φύλλωμα.

Το αγιόκλημα είναι βρώσιμο;

Ορισμένα είδη του αγιοκλήματος είναι βρώσιμα. Ίσως έχετε κι εσείς δοκιμάσει ως παιδί να ρουφήξετε το «μέλι» από το άνθος του. Αλλά μη βάζω ιδέες και έχουμε παρενέργειες…

Το ιαπωνικό πάντως αγιόκλημα είναι παραδοσιακό «φάρμακο» για την κινεζική ιατρική, ενώ χρησιμοποιείται με ασφάλεια στην αρωματοθεραπεία και τη ζαχαροπλαστική. Σε μπλογκ βοτανολόγων ανά τον κόσμο, το Lonicera japonica αναφέρεται ως φυσικό αντιβιοτικό, αντιφλεγμονώδες ή ακόμη και ήπιο αντιυπερτασικό. Αν ψάξεις όμως για επιστημονικές μελέτες, από τις πιο εμπεριστατωμένες είναι η μελέτη που αφορά στη χρήση του στην κτηνοτροφία, καθώς φαίνεται ότι πράγματι μπορεί να δράσει σαν υποκατάστατο των αντιβιοτικών. Έστω στα ζώα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.