iStock

ΤΟ ΥΓΡΟ ΓΙΑ ΠΙΑΤΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΕΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Το υγρό για πιάτα μπορεί να σου λύσει τα χέρια και σε πολλές περιπτώσεις που νομίζεις ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις ένα πιο εξειδικευμένο καθαριστικό προϊόν.

Στο τελευταίο μου «σπίτι», το YouTube, συχνά πετάγονται videos που δεν έχουν πολύ μεγάλη σχέση με το τι παρακολουθώ στην πλατφόρμα. Ωστόσο, ο αλγόριθμος ξέρει καλύτερα τι ψάχνω γενικά (στο Google της Google LLC, όπου ανήκει το YouTube) και με φροντίζει αναλόγως. Έτσι, εμφανίστηκε μπροστά μου μια κυρία που καθάρισε τα τζάμια της ντουζιέρας όχι με τα γνωστά απορρυπαντικά που είναι για τα άλατα, αλλά με υγρό για πιάτα που είχε αραιωθεί με εμφιαλωμένο νερό.

Το έβαλε σε σπάταλη ποσότητα (δεν τσιγκουνεύτηκε), το άφησε λίγο να «καθίσει» και μετά το αφαίρεσε με νερό και στεγνό –αφράτο– πανί. Και ναι, είχε αποτέλεσμα.

Προσφέρθηκε και η διευκρίνιση για τον λόγο που χρησιμοποιήθηκε εμφιαλωμένο νερό: το νερό της βρύσης μπορεί να είναι «σκληρό» και να αφήσει πίσω υπολείμματα.

υγρό για πιάτα
iStock

Η Jennifer Barger στη Washington Post το πήγε παραπέρα και πρότεινε άλλα 5 πράγματα που μπορούμε να καθαρίσουμε με υγρό για πιάτα, πέραν της προφανούς χρήσης.

  • Όταν αραιώσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρού πιάτων σε δυο φλιτζάνια κρύο νερό, έχουμε ένα προϊόν καθαρισμού για τα πάντα.
  • Αν προσθέσουμε δυο κουταλάκια μαγειρικής σόδας, γίνεται πιο αποτελεσματικό με τα λίπη.
  • Αν βάλουμε 10 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο, αποκτά και άρωμα.

καθαριότητα
iStock

Υγρό για πιάτα σε ειδικές αποστολές

  • Η πάστα που δημιουργείται με τρεις κουταλιές της σούπας σαπούνι πιάτων και την ίδια ποσότητα μαγειρικής σόδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί που μόλις έχει πέσει σε ύφασμα (όχι που έχει μείνει καμιά εβδομάδα) ή μουτζούρας από μαρκαδόρο. Βουρτσίζουμε την πάστα στο λεκέ και καθαρίζουμε – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
  • Το υγρό των πιάτων έχει ουδέτερο pH για να μην διαλύει τα χέρια μας. Άρα δεν προκαλεί φθορές σε επιφάνειες όπως είναι αυτές από μάρμαρο ή χαλαζία. Κάτι που μπορεί να κάνει το ξύδι, το οποίο είναι όξινο. Αν αραιώσετε αρκετά το υγρό, δεν θα χρειαστεί να το ξεβγάλετε με νερό. Αρκεστείτε σε αφαίρεση με ένα πανί, αφού το αφήσετε να δράσει για 1-2 λεπτά.
  • Με αραιωμένο υγρό πιάτων μπορείτε να καθαρίσετε και τα δάπεδα που είναι από πλακάκι, τσιμέντο ή vinyl. Χρειάζεται προσοχή στα ξύλινα πατώματα, γιατί αν είναι πολύ συμπυκνωμένο μπορεί να φθείρει το ξύλο με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ξύλινων σανίδων.
  • Η τελευταία χρήση είναι αυτή στη λεκάνη της τουαλέτας: ρίχνουμε σταγόνες του υγρού στο εσωτερικό, αφήνουμε για λίγα λεπτά, τρίβουμε και μετά ξεπλένουμε. Αν ζητούμενο είναι η απολύμανση, αναμειγνύουμε μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και δυο κουταλιές υπεροξείδιο υδρογόνου (οξυζενέ).
  • Για μούχλα, ανακατεύουμε μαζί μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι, δύο φλιτζάνια νερό και μια δόση υγρό πιάτων.

Περιμένουμε σχόλια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.