iStock

ΤΟ «ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ «ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ»

Η ευχή «περαστικά» ακούγεται τόσο συχνά τις τελευταίες μέρες, που μοιάζει να αντικαθιστά το «καλές γιορτές» αλλοτινών Χριστουγέννων. Πότε θα κάνουμε γιορτές όπως εκείνες οι παλιότερες, που τόσο έχουμε πεθυμήσει;

Τα προηγούμενα Χριστούγεννα είχαμε μόλις κάνει την 3η δόση του εμβολίου και ατενίζαμε το 2022 με ελπίδα. Ορισμένοι, ήμασταν ακόμη λίγο προσεκτικοί και φροντίζαμε πώς να μην μας χαλάσει τις γιορτές ο κορονοϊός.

Ύστερα από τον εγκλεισμό του πρόπερσι, που πηγαίναμε στα ρεβεγιόν με την άμαξα της Σταχτοπούτας και τον φόβο να μεταμορφωθούμε σε παράνομους μετά την απαγορευμένη ώρα, είχαμε ανάγκη να ξεσκάσουμε, αλλά και ανησυχία μην και δεν τα καταφέρουμε.

Χριστούγεννα 2022: τι άλλαξε

Φέτος, είπαμε να ξεσκάσουμε all the way. Αφού εμβολιαστήκαμε, νοσήσαμε, ξαναβρεθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε, πετάξαμε πανηγυρικά τις μάσκες σαν φεμινίστριες που καίνε τα σουτιέν τους και ξεχυθήκαμε στη νύχτα, τη γνήσια, την ελληνική, με αληθινή λαχτάρα για κέφι και χορό, ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.

Μόνο που αυτά τα Χριστούγεννα δεν μοιάζουν ούτε καν με τα προηγούμενα των προηγουμένων, που διακαώς θελήσαμε να αναβιώσουμε. Γιατί, φέτος, μετά από δυόμισι χρόνια προληπτικών μέτρων, γιορτές φαίνεται ότι θα κάνουν οι ιώσεις και όχι εμείς.

Περαστικά
iStock

Τριπλή επιτυχία με Covid-19, γρίπη και RSV, που εκκολάπτεται στις σχολικές αίθουσες –αλήθεια, τι συμβαίνει με τις ιώσεις στα παιδιά φέτος;– και λικνίζεται τα βράδια σε μπαρ και μουσικές σκηνές, μας κάνει να πέφτουμε διαδοχικά και υπερήφανα.

Μετρώντας απώλειες και ευχές

Τη στιγμή που αυτό το άρθρο γράφεται, στον στενό μου μόνο κύκλο υπάρχουν 4 «απώλειες», στον επαγγελματικό μου πολλαπλάσιες, στο σχολείο του παιδιού παρατηρείται domino effect, ραντεβού ακυρώνονται, διπλά τεστ (γρίπης και Covid-19) μοσχοπουλάνε και εκδηλώσεις μετατρέπονται σε κορονοπάρτι άθελά τους.

Λίγες μέρες προτού στρωθούν τα γιορτινά τραπέζια που τόσο επιθυμήσαμε, πληροφορούμαστε ότι πολλά από αυτά θα αναβληθούν. Ομοίως και ορισμένα ταξίδια. Η ευχή «περαστικά» ακούγεται και γράφεται αυτόν τον καιρό περισσότερο από ποτέ. Έχει ξεκάθαρο προβάδισμα του «καλές γιορτές», ενώ μερικές φορές ακούγεται και ως απάντηση στη δεύτερη. Για να έχουμε καλές γιορτές πρέπει πρώτα καθετί που περνάμε να... περάσει.

Έτσι, το «περαστικά» μετατρέπεται σε συλλογική ευχή, πιο πάνω από οποιαδήποτε άλλη αυτά τα Χριστούγεννα. Ενώ το «και του χρόνου», που σηματοδοτεί το «και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί καλά γύρω από ένα τραπέζι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οτιδήποτε αγαπάει ο καθένας», φαίνεται ότι θα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του άλλη μία χρονιά.

Γιατί έχουμε έξαρση όλων των ιώσεων;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτός ο χειμώνας πιθανότατα θα είναι ο τελευταίος ασυνήθιστος χειμώνας. Το φαινόμενο παρατηρείται εύλογα μετά από 2 χρόνια αποστείρωσης, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι επίνοσοι, όπως λέμε, δηλαδή δυνητικά ασθενείς. Τον Αύγουστο του 2021, ερευνητές στη Γαλλία επινόησαν τον όρο «χρέος ανοσίας» για να περιγράψουν αυτή τη μείωση της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού.

Περαστικά
iStock

Προ πανδημίας, που οι άνθρωποι ήταν σε διαρκή επαφή, νοσούσαν πιο σταδιακά, λίγοι λίγοι. Επιπλέον, η έκθεση στα παθογόνα ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα, υπενθυμίζοντάς του να μάχεται, κάνοντας σα να λέμε υπενθυμιστικές, ασυμπτωματικές δόσεις «εμβολιασμού», με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται πολλές φορές ότι κάτι τους τριγυρίζει.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Τι γίνεται τώρα; Περιμένουμε να περάσουν όλα. Αν το κάνουμε με προσοχή, χωρίς να διασπείρουμε όλους τους ιούς ταυτόχρονα και μαζικά, φορώντας στους κλειστούς χώρους λίγο ακόμη τη μάσκα μας –όχι για να μην αρρωστήσουμε ποτέ, αλλά για να μην αρρωσταίνουμε όλοι μαζί– μπορεί και να έχουμε καλές γιορτές με τους αγαπημένους μας ή έστω κάποιους από αυτούς.

Εναλλακτικά ή και συνοδευτικά, εφόσον συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, μπορούμε και να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει. Μέχρι να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Διότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Covid-19 θα γίνει μια εποχιακή ασθένεια όπως η γρίπη και ο RSV, ή εάν θα συνεχιστεί όπως ήταν, με σποραδικές εξάρσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Μέχρι τότε ας ευχηθούμε περαστικά, καλές γιορτές και του χρόνου... όπως παλιότερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.