Χριστίνα Αβδίκου

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ίσως νομίζετε ότι γιορτές με περιορισμούς δεν είναι γιορτές. Εν μέσω πανδημίας, όμως, τα μέτρα προφύλαξης είναι μάλλον προαπαιτούμενο της διασκέδασης. Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε τα φετινά Χριστούγεννα από τον κορονοϊό; 

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, τα ποσοστά θετικότητας αλλάζουν με ρυθμούς που δύσκολα παρακολουθεί κανείς και περιμένουμε με δέος την καθημερινή ανακοίνωση νέων κρουσμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορεία της πανδημίας προκαλεί ανησυχίες όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στους περισσότερους από εμάς. 

Αν σε αυτά προσθέσουμε τη μεταδοτικότερη όλων μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και μια περίοδο εξόχως επιβαρυντική με κάθε είδους αναπνευστική ίωση και γρίπη που ακολουθεί την περίοδο των Χριστουγέννων, φαίνεται ότι το επόμενο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.

Για την αναχαίτισή του επιστρατεύονται αναμνηστικές δόσεις, πρόστιμα, εμβολιασμός στα παιδιά, rapid test και «ληγμένα» πιστοποιητικά νόσησης. Σε άλλες χώρες, επιπλέον περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί προκειμένου να σωθεί κάτι από την περίοδο των γιορτών. 

Τα δικά μας «μέτρα» για τις γιορτές

Κανείς μας δεν θέλει να κάνει Χριστούγεννα υπό αυστηρούς περιορισμούς. Μήπως όμως το να γιορτάσουμε σα να μην υπάρχει πανδημία καταστρέψει τελικά αυτό που θέλουμε να χαρούμε; Όσο κι αν το πνεύμα των γιορτών δεν συνάδει με περιοριστικά μέτρα, το να προσέξουμε ορισμένα πράγματα –ας ελπίσουμε για τελευταία φορά– ίσως αποδειχθεί πιο διασκεδαστικό εν τέλει. 

Γιορτές με κορονοϊό
Χριστίνα Αβδίκου

1. Εμβολιαστείτε

Όσες μεταλλάξεις κι αν έχουν περάσει, όσα κύματα κι αν έχουμε ζήσει, τα εμβόλια παραμένουν ο ασφαλέστερος τρόπος όχι μόνο για να μην νοσήσει κανείς βαριά, αλλά και για να περιοριστεί η μετάδοση. Ο τρόπος που δουλεύουν τα εμβόλια ενισχύοντας επιπλέον την κυτταρική ανοσία αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικός σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και στη μετάλλαξη Όμικρον. 

Μια αναμνηστική δόση, λοιπόν, θα προστατεύσει όχι μόνο εσάς, αλλά και τους άλλους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από Covid-19 έχει 27% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειας.

2. Περιορίστε τις κοινωνικές σας επαφές

Ίσως να μην είναι τώρα η ώρα να πάτε σε όλα τα πάρτι που σας καλούν. Ίσως να μην διασκεδάζετε κάθε εβδομάδα σε νυχτερινά κέντρα. Ίσως η τηλεργασία, αν μπορεί να εφαρμοστεί και στη δική σας δουλειά, να είναι μια λύση. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο γραφείο έχουν τις διπλάσιες επαφές από όσους εργάζονται από το σπίτι. Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, είναι προτιμότερο για την ψυχική σας υγεία να πάτε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου (με μέτρα προστασίας πάντα), παρά να πηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά. 

ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΧΝΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. 

3. Οργανώστε μικρές, ελεγχόμενες συναθροίσεις

Την περασμένη χρονιά είχαμε τις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες» μας, μία ή δύο παρέες ή οικογένειες, τις οποίες γνωρίζαμε καλά και με τις οποίες κάναμε παρέα. Φέτος θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε λίγο τις συναναστροφές μας, αλλά να μην το παρακάνουμε. Ας διευρύνουμε λίγο μόνο τον κύκλο μας. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξουμε την υπερμετάδοση. Ας οργανώσουμε το γιορτινό τραπέζι μας με λιγοστούς φίλους. Ας προσέξουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για μία ακόμη χρονιά, ο παππούς και η γιαγιά δεν είναι ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό, κουβαλάνε του κόσμου τις ιώσεις και δεν φοράνε μάσκα. 

4. Φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού

Εφόσον αποφασίσετε να οργανώσετε εσείς μια συγκέντρωση ή να πάτε σε κάποια γιορτή σε κλειστό χώρο, μην ξεχνάτε τον τακτικό εξαερισμό. Μην υποτιμάτε καθόλου τη σημασία της ανανέωσης του αέρα σε σχέση με έναν ιό που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Φανταστείτε ότι ο φρέσκος αέρας «αραιώνει» τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου μέσα στον χώρο.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κρύος αέρας έχει την ικανότητα να ανανεώνει πιο γρήγορα τον εσωτερικό. Συνεπώς ένα μικρό άνοιγμα στο παράθυρο είναι αρκετό. Ίσως τελικά, τα μάλλινα ρούχα και αξεσουάρ να μην είναι καθόλου κακή ιδέα για τα χριστουγεννιάτικά σας δώρα! 

5. Μην ξεχνάτε τις μάσκες και τα self tests

Οι μάσκες βοηθούν πραγματικά διότι φρενάρουν τα μικροσωματίδια του ιού, αρκεί να φοριούνται σωστά και από όλους Είναι σημαντικό να εφαρμόζουν σωστά και να έχουν ενισχυμένα φίλτρα. 

Ιδανικές είναι οι μάσκες τύπου ΚΝ95, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν κατά 95%. Οι απλές χειρουργικές μάσκες, αν εφαρμοστούν σωστά, δένοντάς τις πίσω από τα αυτιά ή κάτω από μια υφασμάτινη, αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους από 50% σε 80%! Φοράτε τη μάσκα σας όχι μόνο σε μέρη με πολύ κόσμο (όπως ένα αεροδρόμιο) αλλά και σε κλειστούς χώρους

Προτού πάτε σε κάποια συνάθροιση ή δύο μέρες αφότου έχετε πάει, καλό είναι να κάνετε ένα self test. Mε αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προστατεύσετε εγκαίρως τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Αν έχετε κάποιον ανεμβολίαστο, άτομο ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή νεογέννητο, καλό είναι να ζητήσετε και από τους καλεσμένους σας να κάνουν ένα τεστ προτού σας επισκεφθούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.