Λίμνη Δόξα. iStock

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28ΗΣ: ΔΥΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Αν αυτό που σου λείπει στην καθημερινότητά σου είναι η επαφή με τη φύση, εκμεταλλεύσου το τριήμερο της 28ης για να γεμίσεις το μυαλό σου με μαγικές εικόνες. Η συνοδός βουνού, Σοφία Γαβρίλη, προτείνει δυο προορισμούς –μόλις δυο ώρες από την Αθήνα– με άφθονη φύση και ευκαιρίες για πεζοπορία, ιδανικούς και για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κάθε φορά που πλησιάζει ένα τριήμερο αναζητώ προορισμούς στη φύση, φτιάχνω στο μυαλό μου (ενίοτε και στο χαρτί!) πεζοπορικές διαδρομές, προσπαθώ να πιάσω από τα μαλλιά την ευκαιρία να φύγω από το αστικό περιβάλλον.

Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη που αποκομίζουμε από την επαφή μας με τη φύση. Έπρεπε να απομακρυνθούμε από αυτή για να το αντιληφθούμε. Και πρέπει να μας το συστήνουν τώρα πια οι επιστήμονες για να επιστρέφουμε. Όλο και περισσότερο τα παιδιά εθίζονται στα ψηφιακά περιβάλλοντα, σχεδόν αγνοώντας τη βιωματική εμπειρία της επαφής με τη φύση. Υπάρχει ανάγκη για αποτοξίνωση από όλα αυτά. Ανάγκη για κίνηση, για ανθρώπινη επαφή, επανασύνδεση με τον εαυτό μας και τη μητέρα φύση.

Ως άνθρωπος με το «μικρόβιο» της αθεράπευτης φυσιολατρίας, βασικό μου μέλημα και προτεραιότητα για τα δικά μου παιδιά ήταν να αποκτήσουν τέτοιες εμπειρίες από νωρίς. Με αυτό το απλό κίνητρο ξεκίνησα να οργανώνω εκδρομές με γονείς που είχαν παρόμοιες ανησυχίες. Μικρές, απλές και όμορφες διαδρομές.

πεζοπορία
iStock

Το συγκεκριμένο «μικρόβιο» μπορεί να σας κάνει μονάχα καλό! Είναι άκρως μεταδοτικό και δεν επιδέχεται κανενός είδους εμβολιασμό. Όταν το κολλήσετε, δεν θα θέλετε να θεραπευτείτε ποτέ, γιατί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε από πού προέρχεστε και πού ανήκετε. Λειτουργεί θεραπευτικά για το άγχος, την κατάθλιψη, την αϋπνία. Ευεργετικά για την κοινωνικότητά σας και την εμπιστοσύνη στο σώμα σας!

2 προορισμοί για πεζοπορία, για μικρούς και μεγάλους

Για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που είναι προ των πυλών, προτείνω δύο προορισμούς που απέχουν γύρω στις δύο ώρες από την Αθήνα. Οι μαγικές εικόνες της φύσης που θα αντικρύσετε ελπίζω να σας δώσουν δύναμη μέχρι το επόμενο τριήμερο!

Προορισμός #1: Παρνασσός. Φύση δυο ώρες από την Αθήνα

Ημέρα 1η

Για την πρώτη ημέρα του τριημέρου, σας προτείνω να επισκεφθείτε το αισθητικό δάσος Τιθορέας, ένα από τα 19 χαρακτηρισμένα στη χώρα μας. Ανάμεσα στα έλατα, τις βελανιδιές και τους κέδρους, θα συναντήσετε ερείπια αρχαίων οχυρωματικών οικοδομημάτων. Επίσης, αν σας ελκύουν τα παλιά τρένα, κάντε τον κόπο να περάσετε από τη διπλανή κάτω Τιθορέα, όπου θα αντικρίσετε ένα «νεκροταφείο» παλαιών τρένων. Θα εντυπωσιαστείτε από τις παλιές ατμομηχανές, που δυστυχώς χάσκουν εκεί ξεχασμένες.

Ημέρα 2η

Για τη δεύτερη μέρα θα βάλουμε περισσότερη δράση στο πρόγραμμα. Πεζοπορία που μπορούν να ακολουθήσουν και παιδιά από 10 ετών. Κατευθυνθείτε προς τη μονή της Παναγίας Οδηγήτριας, σε πολύ μικρή απόσταση από την Τιθορέα. Μπορείτε να παρκάρετε εκεί και να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας.

Ακολουθήστε τον πρώτο δασικό δρόμο που θα συναντήσετε λίγο πριν τη Μονή, στα αριστερά σας. Μέχρι να φτάσετε στον Άγιο Ιωάννη θα βρίσκεστε σε δασικό δρόμο. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την πεζοπορία, θα μπορούσατε να φέρετε και το αυτοκίνητό σας μέχρι εδώ και να περπατήσετε μόνο μέσα στο μονοπάτι.

Πολύ σύντομα από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε θα δείτε έλατα, ενώ απέναντί σας θα αντικρίσετε το πρανές της χαράδρας με τις εντυπωσιακές του «τρύπες», ωσάν ελβετικό τυρί. Μια από αυτές είναι γνωστή και ως η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Ήταν το απόρθητο λημέρι του για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να φύγει από τη ζωή, προδομένος μέσα σ’ εκείνα τα ταραχώδη χρόνια.

προορισμοί πεζοπορία
Χαράδρα Βελίτσας, Παρνασσός. Σοφία Γαβρίλη
Χαράδρα Βελίτσας, Παρνασσός.

Στο εκκλησάκι θα κάνετε μια στάση να ξαποστάσετε και να ανακτήσετε δυνάμεις, απολαμβάνοντας κάποιο σνακ που οπωσδήποτε πρέπει να έχετε μαζί σας. Υδραύλακας με ορμητική ροή σάς συνοδεύει πλέον σε μεγάλο μέρος της διαδρομής. Τους καλοκαιρινούς μήνες κανείς δεν θα αντισταθεί στο να δροσιστεί στα νερά του.

Η συνέχεια στο μονοπάτι σάς οδηγεί μέχρι το σημείο Διπόταμα. Τη συμβολή δύο ρεμάτων που έχουν δημιουργήσει βαθρούλες και καταρρακτάκια πάνω σε ανοιχτόχρωμους βράχους, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τοπίο. Η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο.

Ημέρα 3η

Για την τρίτη ημέρα, θα σας κατευθύνω προς το χωριό Πολύδροσο. Θα ψάξετε να βρείτε τις πηγές της Αγίας Ελεούσας στο GPS, καθώς η σήμανση δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες των υπευθύνων. Θα βρεθείτε σε ένα ονειρικό σημείο, πνιγμένο στα πλατάνια. Θα περάσετε με ξύλινο γεφυράκι πάνω από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού.

προορισμοί για πεζοπορία
Αγ. Ελεούσα, πηγές Βοιωτικού Κηφισού. Σοφία Γαβρίλη
Αγ. Ελεούσα, πηγές Βοιωτικού Κηφισού.

Αν σας ενδιαφέρει πέρα από το εκδρομικό κομμάτι της διαδρομής να προσθέσετε λίγη ακόμη δράση στο τριήμερό σας, θα βρείτε ακριβώς πίσω από τις πηγές, στα δυτικά, ένα μονοπάτι παράλληλα με ένα αρχαίο οχυρωματικό τείχος. Το μήκος του μονοπατιού δεν ξεπερνάει τα 3 χιλιόμετρα και θα συναντήσετε κυρίως χαμηλή βλάστηση και θέα σε «χαλί» με αγρούς.

Πλέον, με το Airbnb μπορείτε να βρείτε κατάλυμα ακόμη και σε σημεία που οι τουριστικές υποδομές δεν είναι αναπτυγμένες.

Προορισμός #2: Κορινθία. Πεζοπορία με θέα τη λίμνη Δόξα

Ημέρα 1η

Στη δεύτερη πρότασή μας κατευθυνόμαστε προς Κορινθία. Συγκεκριμένα, θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στο χωριό Ευρωστίνα. Θα το βρείτε βγαίνοντας από την εθνική, στην έξοδο για Δερβένι. Εκεί, εκτός από τις ταβέρνες με γουρουνοπούλα, υπάρχει και μια μαγευτική παραποτάμια διαδρομή γνωστή ως ρέμα των Μύλων (προσοχή, μην το μπερδέψετε με το αντίστοιχο όνομα διαδρομής στον Ταΰγετο!). Η διαδρομή μέσα στα πλατάνια είναι εύκολη και ευχάριστη ακόμα και για παιδιά ηλικίας 5-6 χρονών.

Η διαδρομή από την Ευρωστίνα προς το Σαραντάπηχο είναι μια έκπληξη, καθώς το τοπίο με τα βραχώδη υψώματα θα σας θυμίσει μια μίνι εκδοχή του Γκραν Κάνυον, αλλά σε έκδοση με βλάστηση. Στη συνέχεια, η περιήγηση στην περιοχή μάς βρίσκει στον κάτω Ταρσό. Μια μινιατούρα των Μετεώρων με το εκκλησάκι της Παναγιάς του Βράχου, είναι στα σίγουρα μια στάση που πρέπει να κάνετε. Αν ασχολείστε με την αναρρίχηση, εδώ θα βρείτε και αρκετές διαδρομές.

Προς αναζήτηση καταλύματος, κατευθυνθείτε προς τη Γκούρα. Πρόκειται για γραφικό χωριό που προσφέρει σίγουρα επιλογές και στην εστίαση.

Ημέρα 2η

Τη 2η μέρα θα την αξιοποιήσετε για να γνωρίσετε το ασύλληπτο τοπίο της λίμνης Δόξα. Είναι σίγουρο πως θα διεγείρει την πεζοπορική σας διάθεση. Για να ξεκινήσετε, θα κατευθυνθείτε προς Φενεό και θα ψάξετε να βρείτε τον ξενώνα Αλεξίου.

προορισμοί πεζοπορία
Λίμνη Δόξα. iStock
Λίμνη Δόξα.

Από εκεί θα ακολουθήσετε το Μονοπάτι Hermes Trail. Απλά υπέροχη και μαγευτική διαδρομή, που ενίοτε ρίχνει κλέφτες ματιές προς τη λίμνη μέχρι να την πλησιάσετε για τα καλά. Όπως και να έχει, ξέρετε πάντα πως δεν πρόκειται να χαθείτε, έχοντας για σημείο αναφοράς τη λίμνη. Η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο.

Μπορείτε ακόμη να κάνετε ιππασία, ποδηλασία, θαλάσσιο ποδήλατο και κανό. Αξίζει να επισκεφθείτε την μονή του Αγίου Γεωργίου και να μάθετε για την ιστορία της από τους μοναχούς και, βέβαια, το εμβληματικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που στέκει αλώβητο ως το μοναδικό απομεινάρι από τη μονή που υπήρχε παλιότερα.

Τα τοπικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι άριστα και πραγματικά όπου και να καταλήξετε για φαγητό θα μείνετε ικανοποιημένοι.

Ημέρα 3η

Για την τελευταία ημέρα πριν την αναχώρησή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο προς Σούλι Κορινθίας. Εκεί, θα κάνετε μια στάση στο Δρυόδασος Μογγοστού. Το μονοπάτι ξεκινάει ανάμεσα σε αμπελώνες, πίσω από μια εγκιβωτισμένη πηγή που θα τη συναντήσετε πάνω στη συμβολή των δρόμων για Σούλι, Μεγάλο Βάλτο και Θροφαρί. Ένα από τα σπάνια δάση αμιγώς δρυός στη χώρα μας. Το φθινοπωρινό τους χρώμα θα σας σαγηνεύσει!

Με αρκετά ήπιες κλίσεις, θα κατευθυνθείτε μέχρι το σημείο που η βλάστηση πλέον είναι χαμηλή και υπάρχει η σήμανση για τις σπηλιές. Πρόκειται για σημείο με απίθανη θέα στη χαράδρα της Χούνης και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μέχρι εδώ θα έχετε διανύσει 2,5 χμ.

Αν θελήσετε να συνεχίσετε, φτάνοντας στο δεύτερο τριγωνομετρικό κολωνάκι θα περάσετε ανάμεσα σε  γλυστροκουμαριές και κουμαριές, που αυτή την εποχή θα σας χαρίσουν ένα ενεργειακό σνακ. Μόλις βγείτε από τις κουμαριές θα συναντήσετε μπροστά σας αμπελώνες κορινθιακής σταφίδας. Στα αριστερά σας βρίσκεται το σημείο με την πιο καθηλωτική θέα. Εκτός από τη Ζήρεια απέναντί σας στα δυτικά, στα βόρεια θα δείτε ένα πανόραμα της Στερεάς Ελλάδας, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Υπολογίστε ότι η συνολική απόσταση μεχρι το σημείο που αναφέραμε είναι 5,5 χμ. Η επιστροφή θα γίνει από τον ίδιο δρόμο.

Και εδώ όσον αφορά το φαγητό έχετε επιλογές στα χωριά Κλημέντι, Σούλι και Θροφάρι.

Η Σοφία Γαβρίλη είναι συνοδός βουνού και οργανώνει φυσιολατρικές και πεζοπορικές εκδρομές για οικογένειες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.