iStock

ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΚΕΡΟΜΑΝΤΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Προστατεύουν τα τρόφιμα και συμβάλλουν στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Τα κερομάντηλα αντικαθιστούν την πλαστική μεμβράνη και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά.

Μάθαμε να μην πετάμε τα περισσεύματα φαγητού, αλλά να τα αποθηκεύουμε σε δοχεία στο ψυγείο για να περιορίσουμε την διατροφική σπατάλη. Μάθαμε, επίσης, να έχουμε το δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για να περιορίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τι κάνουμε, όμως, στην περίπτωση που μας έχει περισσέψει μισό φρούτο; Τι κάνουμε, αν θέλουμε να πάρουμε μαζί μας μια σπιτική μπάρα δημητριακών; Συνήθως καταφεύγουμε στο αλουμινόχαρτο ή την πλαστική μεμβράνη.

Φτάνει πια! Τα κερομάντηλα τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποθηκεύσουμε τα περισσεύματά μας και να περιορίσουμε τα πλαστικά στην κουζίνα μας. Αφού μάθαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας οικολογικά υγρά μαντηλάκια και τα δικά μας καθαριστικά για το σπίτι, μπορούμε να μάθουμε να φτιάχνουμε και αυτά. Δεν είναι, άλλωστε, τόσο δύσκολο.

Τι θα χρειαστούμε

  • ½ φλιτζάνι κερί μέλισσας, ιδανικά σε σταγόνες (κυκλοφορεί σε φυσικό χρώμα και λευκό, σε καταστήματα με είδη κηροποιίας, βιολογικά κ.ά.)
  • ¼ φλιτζάνι ρητίνη/ρετσίνι πεύκου (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζάνι λάδι jojoba
  • 4 κομμάτια βαμβακερό ύφασμα (διαστάσεις: 45x50)
  • 1 γυάλινο βάζο
  • 1 κατσαρόλα
  • λαδόκολλα
  • εφημερίδες
  • 1 ρηχό ταψί
  • 1 φαρδύ πινέλο βαφής με φυσική τρίχα
  • 1 ψαλίδι για ύφασμα

Πώς να φτιάξετε κερομάντηλα τροφίμων
iStock

Βήμα #1: Στρώνουμε τον χώρο

Πριν ξεκινήσουμε, καλύπτουμε με εφημερίδες τον πάγκο εργασίας αλλά και το πάτωμα, για να περιορίσουμε όσο γίνεται το καθάρισμα.

Βήμα #2: Ετοιμάζουμε τα υφάσματα

Μπορούμε να αγοράσουμε βαμβακερό ύφασμα, αλλά ακόμα καλύτερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τραπεζομάντιλα, πάνινες πετσέτες και σεντόνια που δεν χρειαζόμαστε πια. Με το ειδικό ψαλίδι τα κόβουμε σε διάφορα μεγέθη και τα πλένουμε (ιδανικά με πράσινο σαπούνι). Έπειτα, κόβουμε τις κλωστές που περισσεύουν και τα ράβουμε γύρω γύρω. Τέλος, τα κρεμάμε να στεγνώσουν και τα σιδερώνουμε.

Βήμα #3: Ετοιμάζουμε το κερί

Λιώνουμε το κερί και τη ρητίνη σε μπεν μαρί και προσθέτουμε στο μείγμα το λάδι jojoba, ανακατεύοντας διαρκώς. Φροντίζουμε η ρητίνη να μην μείνει κολλημένη στον πάτο του σκεύους. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, φροντίζουμε να διατηρούμε το μείγμα σε μια σταθερή θερμοκρασία.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΑ ΚΕΡΟΜΑΝΤΗΛΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ.

Βήμα #4: Φτιάχνουμε τα κερομάντηλα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C..
  • Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ύφασμα και το απλώνουμε στο ταψί.
  • Χρησιμοποιώντας το πινέλο, απλώνουμε μια ποσότητα από το μείγμα κεριού στην επιφάνεια του υφάσματος.
  • Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και περιμένουμε να λιώσει το κερί ή μέχρι το μείγμα να απορροφηθεί από το ύφασμα και να απλωθεί.
  • Μόλις το ύφασμα σκουρύνει και γυαλίσει, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Χρησιμοποιώντας το πινέλο, βεβαιωνόμαστε ότι το μείγμα έχει ποτίσει όλο το ύφασμα. Αν κάποια σημεία είναι ακάλυπτα ή έχουν παραπάνω μείγμα, χρησιμοποιούμε το πινέλο για να το απλώσουμε παντού ομοιόμορφα.
  • Πάνω στο πρώτο κομμάτι ύφασμα τοποθετούμε ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο θα απορροφήσει το επιπλέον κερί.
  • Όταν το κάτω ύφασμα είναι έτοιμο, τα αναποδογυρίζουμε έτσι ώστε το νέο κομμάτι ύφασμα να βρίσκεται τώρα στο κάτω μέρος. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, δουλεύουμε το κερί και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ύφασμα.
  • Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο.
  • Μόλις λιώσει και πάλι το κερί, βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε το αρχικό κομμάτι ύφασμα και το απλώνουμε για να στεγνώσει.
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια υφάσματος.
  • Αφήνουμε τα κερομάντηλα να στεγνώσουν και τα σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα.

Πώς να φτιάξετε κερομάντηλα τροφίμων
iStock

Οδηγίες χρήσης για κερομάντηλα τροφίμων

Κατ' αρχάς, για να πάρουν το σχήμα που θέλουμε, αρκεί να τα ζεστάνουμε με τα χέρια μας. Αφού κλείσουμε το δοχείο ή τυλίξουμε το σνακ μας, θα κρυώσουν και θα μείνουν σταθερά. Επειδή δεν αποστειρώνονται, αφού δεν πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν τα χρησιμοποιούμε για τα τυλίξουμε ωμά κρέατα και ψάρια.

Όσον αφορά τον καθαρισμό τους, τα πλένουμε με κρύο νερό και ήπιο σαπούνι και τα κρεμάμε για να στεγνώσουν. Έπειτα, τα διπλώνουμε και τα φυλάσσουμε. Δεν τα μουλιάζουμε και δεν τα πλένουμε στο πλυντήριο ή με ζεστό νερό.

Ανάλογα με την χρήση που κάνουμε, τα κερομάντηλα διατηρούνται περίπου έναν χρόνο. Αν παρατηρήσουμε ότι δεν είναι πλέον σταθερά, ανανεώνουμε το κερί, επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.