iStock

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ

Για να κρατήσεις τις ρυτίδες μακριά από το πρόσωπό σου, πρέπει να γνωρίζεις τι πραγματικά ισχύει και τι όχι γι’ αυτά τα ανεπιθύμητα σημάδια γήρανσης.

Αν έχεις περάσει τα 40, οι ρυτίδες είναι το θέμα που σε απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο στην επιδερμίδα σου. Αρκεί να σου πει κάποιος: Τι είναι αυτό που βλέπω στο πρόσωπό σου, ρυτίδα; Ναι, τα κάνουν οι άνθρωποι κάτι τέτοια ανόητα αστεία και θα τρέξεις αμέσως στον καθρέφτη για να τσεκάρεις. Να μη σου πω ότι κάθε φορά που θα στέκεσαι μπροστά σε καθρέφτη θα κοιτάς επίμονα αυτό το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε τη… δουλειά του ο χρόνος.

Οι ρυτίδες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης και είναι απόρροια βιολογικών, κληρονομικών αλλά και συμπεριφορικών διεργασιών. Σε επίπεδο βιολογικό, καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα ανανεώνονται πιο αργά και η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της. Αυτή η απώλεια σφριγηλότητας οδηγεί στην εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων.

Επειδή πολλά όμως γράφονται, μπορεί να μπερδεύεσαι. Συγκεντρώσαμε πέντε συχνούς μύθους και παρανοήσεις, για να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες αποτελεσματικά.

Μύθος #1: Για όλα φταίνε τα γονίδια

Μπορεί να έχεις κληρονομήσει τα μάτια, τον σωματότυπο ή ακόμη και το χιούμορ των γονιών σου, αλλά όχι απαραίτητα και τις ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ πιο επιβαρυντικοί παράγοντες από τα γονίδια που τις προκαλούν. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το 80% της γήρανσης οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στις καθημερινές επιλογές μας, όπως η έκθεση στον πολύ επικίνδυνο πια ήλιο και την αυξημένη περιβαλλοντική μόλυνση, το κάπνισμα, το στρες, η αφυδάτωση.

Ο πιο δραστικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιγήρανσης είναι η εφαρμογή αντηλιακού με SPF 30 ή 50 ανάλογα με τον τύπο δέρματος, και η επανάληψη ανά δύο ώρες, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά ή βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο.

Freepik

Μύθος #2: Υπάρχει μόνο μια επιτυχημένη συνταγή αντιγήρανσης για όλους

Αν η κολλητή ή η αδερφή σου έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης με την οποία είναι πολύ ευχαριστημένη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την υιοθετήσεις κι εσύ. Είναι πολύ πιθανό ο δικός σου τύπος δέρματος να έχει διαφορετικές ανάγκες, τις οποίες πρέπει να «ακούσεις». Αφού πρώτα γνωρίσεις πολύ καλά το δέρμα σου και καταλάβεις τις ανάγκες του τύπου σου (θα σε βοηθήσει σε αυτό ο δερματολόγος), θα δημιουργήσεις μια ρουτίνα περιποίησης κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της επιδερμίδας σου.

ρυτίδες
Freepik

Mύθος #3: Το botox εξαφανίζει όλες τις ρυτίδες

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυτίδων: οι δυναμικές, ή ρυτίδες έκφρασης, και οι στατικές. Το botox αντιμετωπίζει μόνο τις πρώτες. Η βοτουλινική τοξίνη είναι η καλύτερη θεραπεία για τις δυναμικές ρυτίδες, οι οποίες δημιουργούνται από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών και εμφανίζονται κυρίως στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας.

ρυτίδες
iStock

Όπως αναφέραμε, με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της. Οι ρυτίδες γίνονται πιο μόνιμες και στατικές, και είναι ορατές ακόμα κι όταν το πρόσωπο είναι χαλαρό και δεν συσπάται. Το botox δεν μπορεί να σβήσει αυτές τις στατικές ρυτίδες σε σημεία όπως ο λαιμός, ή τις λεγόμενες ρυτίδες «μαριονέτας», που ξεκινάνε κάθετα από τα χείλη και καταλήγουν στο πηγούνι.

Για την αντιμετώπιση των στατικών ρυτίδων, μπορείς να δοκιμάσεις προϊόντα με ρετινόλη και τα fillers στο ιατρείο.

Μύθος #4: Το λιπαρό δέρμα εμφανίζει λιγότερες ρυτίδες

Μπορεί το λιπαρό δέρμα να είναι πιο προνομιούχο σε σύγκριση με τους άλλους τύπους στο πέρασμα του χρόνου, λόγω της παραγωγής περισσότερου σμήγματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει ασυλία από τις ρυτίδες. Το αν θα αποκτήσεις ρυτίδες ή όχι δεν εξαρτάται από την ποσότητα του σμήγματος που παράγει το δέρμα σου. Έχει να κάνει με την απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που υποστηρίζουν και συγκρατούν τη δομή του δέρματος. Αυτή η απώλεια είναι αναπόφευκτη.

Επομένως, αν και η περίσσεια σμήγματος του λιπαρού δέρματος μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις γλιτώσει από τη γήρανση.

Freepik

Μύθος #5: Τα συμπληρώματα με κολλαγόνο αντιμετωπίζουν τις ρυτίδες

Η απώλεια του κολλαγόνου παίζει σημαντικό ρόλο και επιταχύνει τη γήρανση, αλλά δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα με κολλαγόνο μειώνουν τις ρυτίδες ή αντιμετωπίζουν τη χαλάρωση.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει βελτίωση μετά τη χορήγηση κολλαγόνου, αλλά είναι λίγες και χορηγούμενες συνήθως από φαρμακευτικές εταιρείες. Για την ακρίβεια, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα συμπληρώματα αυτά περνάνε τελικά στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς τα οξέα που απελευθερώνει το στομάχι μπορεί να τα διασπάσουν πριν καν φτάσουν εκεί. Αν θέλεις να ενισχύσεις το φυσικό σου κολλαγόνο, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε καλλυντικά προϊόντα με συστατικά όπως η ρετινόλη για τοπική εφαρμογή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.