iStock

6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ BOTOX

Αν ετοιμάζεσαι για botox, ρίξε μια ματιά στις συμβουλές των ειδικών για να αποφύγεις τυχόν μελανιές και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Πήρες τη μεγάλη απόφαση; Ήρθε η ώρα να κάνεις botox, ενδεχομένως και προληπτικά; Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχεις για να στραφείς σε μία τέτοια αισθητική παρέμβαση, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να γνωρίζεις καλά τι ακριβώς περιέχεται σε αυτές τις πολύ μικρές ενεσούλες που θα εισχωρήσουν στις ενδιάμεσες στιβάδες τις επιδερμίδας σου.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να επιλέξεις τον/τη γιατρό (δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό) που θα σε εμπνεύσει και θα εμπιστευτείς. Και, τέλος, να ακολουθήσεις πιστά όποιες οδηγίες σου δώσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τι να μην κάνεις μετά το botox για καλύτερα αποτελέσματα

Ανησυχείς μήπως τις ξεχάσεις; Μήπως δεν είσαι ξέρεις τι πρέπει να ρωτήσεις και να διευκρινίσεις; Μην αγχώνεσαι! Συγκέντρωσα για εσένα τα 6 πράγματα που δύο δερματολόγοι και μία πλαστική χειρουργός συμβουλεύουν να μην κάνεις για λίγες ή περισσότερες ώρες μετά το botox. Φρόντισε να τα τηρήσεις πιστά και θα δεις πως όλα θα πάνε καλά.

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά το botox
iStock

1. Απόφυγε την έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον κατά τις πρώτες 24 ώρες

Για να «δουλέψουν» οι ενέσεις που έκανες απαιτείται χρόνος (περίπου 1 με 3 μέρες). Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα διανεμηθεί το υγρό στις γύρω περιοχές και τελικά τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά.

H πλαστική χειρουργός Catherine Hannan προτείνει να περιμένεις τουλάχιστον 4 ώρες πριν κάνεις χαλαρό jogging ή yoga, και τουλάχιστον 24 ώρες πριν επιστρέψεις σε πλήρες πρόγραμμα άσκησης.

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά το botox
iStock

2. Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τις πρώτες 48 ώρες

Εκτός από την προσοχή στον ήλιο, οι ειδικοί συνιστούν για τουλάχιστον 4 ώρες μετά να μην μπεις σε σάουνα, τζακούζι ή καμπίνα σολάριουμ. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή σου πίεση και αυτό να συμβάλλει στη δημιουργία μελανιών.

3. Μην ασκείς πίεση στην περιοχή του botox για 1 έως 3 μέρες

Άσε τις περιοχές που «τρυπήθηκαν» στην ησυχία τους για 1 με 3 μέρες μετά το botox. Απόφυγε τα μασάζ ή τα πολύ στενά ρούχα και ιδανικά μην κοιμηθείς πάνω στα συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Dr. Debra Jaliman, αν έκανες botox ανάμεσα στα φρύδια ή στο μέτωπο μπορείς να δοκιμάσεις να τα ανασηκώσεις περίπου 2 ώρες μετά την παρέμβαση. Αυτές οι ασκήσεις προσώπου δεν είναι μεν απαραίτητες, αλλά μπορεί να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά το botox
iStock

4. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον για 24 ώρες

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα δοθεί ως οδηγία τόσο πριν όσο και μετά το botox. Το αλκοόλ, σύμφωνα με τη Hannan, έχει μία αντιφλεγμονώδη ιδιότητα που αραιώνει το αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε μελάνιασμα γύρω από τις τραυματισμένες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη.

5. Πρόσεξε την περιποίηση της περιοχής για τουλάχιστον για 24 ώρες

Τι σημαίνει αυτό; Απόφυγε το μασάζ στην περιοχή του botox, καθώς και το τρίψιμο με ένα προϊόν π.χ. peeling. Η δερματολόγος Sara Perkins, μάλιστα, συνιστά να αποφεύγεται και το μακιγιάζ για τουλάχιστον 24 ώρες, γιατί καθώς βάφεσαι μπορεί να τρίψεις το πρόσωπό σου και αυτό δυνητικά να διασκορπίσει την τοξίνη στην γύρω περιοχή.

6. Μην ξαπλώσεις για αρκετή ώρα μετά το botox

Η Jaliman προτείνει να μην ξαπλώσεις τουλάχιστον για μία ώρα μετά το botox, ενώ η Perkins προτείνει να μείνεις σε καθιστή θέση κατά τις πρώτες 4 ώρες. Όπως η ίδια λέει, «το σκύψιμο ή η επικλινής θέση μπορεί να απλώσει την τοξίνη στην περιοχή και να σου εμφανίσει μελανιές».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.