iStock

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ: 7 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ

Ανήκεις στο 10-15% των ενηλίκων που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα; Τσέκαρε τα λάθη στην αντιμετώπιση και τη φροντίδα του ατοπικού δέρματος, ώστε να υιοθετήσεις νέες συνήθειες που θα το καταπραΰνουν και θα το ανακουφίσουν.

Έντονος κνησμός, ερυθρότητα, ξηρότητα, τραχύτητα… Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, που εμφανίζονται συχνότερα στον αυχένα, την πλάτη, το κρανίο, το πρόσωπο, τους καρπούς και τα χέρια, αλλά και τη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών.

Η ατοπική δερματίτιδα, ή, αλλιώς, το κοινό έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της ξηρής επιδερμίδας, που μάλιστα παρουσιάζεται και σε βρέφη και παιδιά. Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένα από τα κοινότερα αίτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανιστεί στη διάρκεια της ζωής του ατόμου που την «κουβαλάει» από την οικογένειά του. Επιπλέον, η ατοπική δερματίτιδα συνδέεται με τη δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού, ο οποίος γίνεται ευάλωτος σε περιβάλλοντα με πολλή σκόνη, γύρη, ρύπανση και αλλεργιογόνα.

Συνηθισμένα λάθη που φουντώνουν το ατοπικό δέρμα

Η ατοπική δερματίτιδα έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Φρόντισε να αποβάλεις ορισμένες λανθασμένες συνήθειες ώστε να κρατάς την πάθηση σε ύφεση.

ατοπική δερματίτιδα
iStock

1. Επίμονος κνησμός

Το ξύσιμο είναι η εύκολη λύση, αλλά η ανακούφιση είναι προσωρινή. Στην πραγματικότητα, επιδεινώνει την αλλοίωση του δέρματος. Δώσε προτεραιότητα στην καταπράυνση του κνησμού με τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, και με διορθωτικές κινήσεις στις καθημερινές σου συνήθειες.

2. Χρήση επιθετικών προϊόντων καθαρισμού

Τα σαπούνια και τα σκληρά προϊόντα που περιέχουν άρωμα, οινόπνευμα και άλλα ερεθιστικά συστατικά αφαιρούν από το δέρμα τα φυσικά έλαιά του, το αφυδατώνουν και του προκαλούν από ερυθρότητα μέχρι δυσφορία. Αν σε ταλαιπωρεί η ατοπική δερματίτιδα, καθάριζε το δέρμα σου με ήπιες και απαλές συνθέσεις χωρίς άρωμα. Επιπλέον, πρόσθεσε στην περιποίησή σου προϊόντα με ιαματικό νερό, που καθαρίζουν το δέρμα και ταυτόχρονα καταπραΰνουν τον κνησμό, προλαμβάνοντας άλλες μολύνσεις.

3. Ανεπαρκής ενυδάτωση

Εκείνη η καινούργια κρέμα με άρωμα λουλουδιών που έχεις βάλει στο μάτι είναι πολύ δελεαστική, αλλά ενδέχεται να μην κάνει καλό στο δέρμα σου. Προτίμησε μια πλούσια ενυδατική φόρμουλα, χωρίς άρωμα, με λιπίδια και ceramides που προστατεύουν και ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό. Όταν η επιδερμίδα είναι υγιής, δεν αφήνει ερεθιστικούς εξωγενείς παράγοντες να διαπεράσουν την επιφανειακή στοιβάδα της. Έτσι προλαμβάνονται οι εξάρσεις.

ατοπική δερματίτιδα
iStock

4. Υψηλή θερμοκρασία στο ντους

Το ντους με πολύ ζεστό νερό, που ξεπερνάει τους 38°C, και η παραμονή περισσότερο από δέκα λεπτά κάτω από το νερό είναι πέρα για πέρα λάθος. Η καλύτερη λύση είναι το χλιαρό νερό σε μικρές δόσεις. Γι’ αυτό, μην κάνεις ντους περισσότερο από μ;iα φορά την ημέρα. Αμέσως μετά το ντους, όσο η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, εφάρμοσε μια πλούσια ενυδατική κρέμα.

5. Τριβή με συνθετικά ή μάλλινα ρούχα

Τα συνθετικά ρούχα παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία και δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, ενώ τα μάλλινα το γρατζουνίζουν και του προκαλούν φαγούρα. Τα ρούχα από βαμβάκι ή λινό ύφασμα είναι απολύτως φιλικά στο δέρμα.

6. Υπερβολική χρήση προϊόντων αντιγήρανσης

Μπορεί να ορκίζεσαι στη ρετινόλη ως το καλύτερο συστατικό αντιγήρανσης που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Όσο αποτελεσματική κι αν είναι, όμως, ταυτόχρονα είναι και ερεθιστική. Μπορεί να ξηράνει το δέρμα και να εντείνει το έκζεμα. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείται συνέχεια ή σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει ατοπική δερματίτιδα και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν.

7. Εστίαση στο έκζεμα και όχι στο άγχος

Πολλές φορές, η ατοπική δερματίτιδα δημιουργεί άγχος και ρίχνει την ψυχολογία. Από την άλλη, το υπερβολικό άγχος στην καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει ατοπική δερματίτιδα. Με λίγα λόγια, φαύλος κύκλος! Προσπάθησε να καταπολεμάς το στρες και να εκτονώνεσαι με οποιονδήποτε τρόπο σου ταιριάζει. Οι τεχνικές του διαλογισμού και οι πρακτικές mindfulness μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα βοηθητικές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.