iStock

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΓΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Ένα από τα στερεότυπα στο skincare είναι ότι το λιπαρό δέρμα μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικότερα και για περισσότερο χρόνο ενάντια στα σημάδια της γήρανσης. Ισχύει όμως πράγματι κάτι τέτοιο;

Οι φίλοι μου με λιπαρό δέρμα βρίσκουν διάφορες αφορμές να γκρινιάζουν για τα προβλήματα που παρουσιάζει και για τη συνεχή φροντίδα που πρέπει να του προσφέρουν. Τους ενοχλούν οι μεγάλοι και ανοιχτοί πόροι, η γυαλάδα, η τάση στην ακμή και τα μαύρα στίγματα. Το μόνο που τους παρηγορεί είναι μια γενική πεποίθηση ότι το λιπαρό δέρμα γερνάει πιο ομαλά.

Η περίσσεια λιπαρότητας, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου δέρματος, μπορεί πράγματι να μεταμορφωθεί από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα όταν μιλάμε για τη γήρανση και την αντίσταση στις ρυτίδες. Είναι όμως αυτή η πλήρης αλήθεια; Χωρίς να θέλω να κακοκαρδίσω τους φίλους μου, η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Μπορεί το λιπαρό δέρμα να είναι λίγο πιο προνομιούχο σε σύγκριση με άλλα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα δεν προσφέρει ασυλία από τις ρυτίδες.

Πώς αμύνεται το λιπαρό δέρμα ενάντια στη γήρανση

Ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αδένων που παράγουν σμήγμα. Αυτό σημαίνει ότι η δερμίδα, η μεσαία στοιβάδα του δέρματος που υποστηρίζει την εξωτερική, την επιδερμίδα, είναι παχύτερη. Κάπως έτσι εξηγείται ότι στα άτομα με λιπαρό τύπο το δέρμα «διπλώνει» και ζαρώνει λιγότερο. Επιπλέον, αυτή η περίσσεια σμήγματος προσφέρει έξτρα φυσική ενυδάτωση που περιορίζει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, αλλά και βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των ουλών.

λιπαρό δέρμα
Freepik

Καθώς, λοιπόν, το δέρμα μας χάνει με το πέρασμα του χρόνου τη δυνατότητα να συγκρατεί την υγρασία, τα λιπαρά δέρματα καταφέρνουν να διατηρούνται ενυδατωμένα περισσότερο. Έχει όμως και άλλη μία χρησιμότητα το σμήγμα. Επειδή περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση λιπαρά οξέα, προφυλάσσει μακροπρόθεσμα και από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε καθησυχάζει: το αντηλιακό είναι εντελώς απαραίτητο!

λιπαρό δέρμα

Τελικά είναι αλήθεια ότι το λιπαρό δέρμα αργεί να γεράσει;

Στην πραγματικότητα, το λιπαρό δέρμα γερνάει διαφορετικά από τους άλλους τύπους. Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, θα σου θυμίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τη λέξη «γήρανση». Το αν θα αποκτήσεις ρυτίδες ή όχι δεν εξαρτάται από την ποσότητα του σμήγματος που παράγει το δέρμα σου. Έχει να κάνει με την απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που υποστηρίζουν και συγκρατούν τη δομή του δέρματος. Αυτή η απώλεια είναι αναπόφευκτη. Την προκαλεί όχι μόνο ο αδυσώπητος χρόνος, αλλά και ο τρόπος ζωής μας και η πανταχού παρούσα ηλιακή ακτινοβολία.

Επομένως, αν και η περίσσεια σμήγματος του λιπαρού δέρματος μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις γλιτώσει από τη γήρανση. Εκτός από το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που ο οργανισμός σταματά σταδιακά να τα παράγει καθώς μεγαλώνεις, ο μεταβολισμός, η κληρονομικότητα, το στρες, η διατροφή, η περιβαλλοντική μόλυνση, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης. Μην επαναπαύεσαι, λοιπόν, αν έχεις λιπαρό δέρμα. Μόνο η σωστή ρουτίνα περιποίησης και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορούν να σε βοηθήσουν να γεράσεις με χάρη!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.