iStock

ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ; ΔΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Όταν τα γόνατα και οι αγκώνες σου σκουραίνουν, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχήσεις, αλλά να τους προσφέρεις τη φροντίδα που χρειάζονται.

Γνωρίζεις ότι η ομοιομορφία του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στο skincare; Σίγουρα σε έχει απασχολήσει και σένα! Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην έχει η επιδερμίδα σε όλη της την έκταση ακριβώς την ίδια απόχρωση, για κάποιους ανθρώπους οι δυσχρωμίες είναι ενοχλητικές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εμφανίζονται ξαφνικά ή διαφέρουν πολύ από τον συνηθισμένο χρωματικό τόνο.

Συνήθως, το πρόβλημα των δυσχρωμιών μάς απασχολεί περισσότερο στο πρόσωπο, γιατί είναι η πιο ορατή περιοχή όλο τον χρόνο. Εκεί πέφτει πρώτα το μάτι των άλλων! Τώρα το καλοκαίρι όμως, και για όσο καιρό κάνει ζέστη, το ελαφρύ ντύσιμο αποκαλύπτει άλλες δύο περιοχές που μπορεί να παρουσιάζουν εντονότερη δυσχρωμία: τα γόνατα και τους αγκώνες. Είναι ένα θέμα αισθητικό και όχι παθολογικό (ώστε να χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση) και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε τύπο δέρματος.

Γιατί «σκουραίνουν» τα γόνατα και οι αγκώνες;

Είναι συχνό φαινόμενο να έχεις πιο σκούρο δέρμα στα γόνατα και τους αγκώνες και δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι αποτελεί ένδειξη κάποιας πάθησης.

Η πιο κοινή αιτία είναι η υπερμελάγχρωση, δηλαδή η υπερβολική παραγωγή μελανίνης σε αυτές τις περιοχές. Αν και όπως είπαμε αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αν έχεις πιο σκούρο τόνο δέρματος, δηλαδή αυξημένα επίπεδα μελανίνης, είναι πιθανότερο να δεις πιο σκούρα τα γόνατα και τους αγκώνες σου.

δυσχρωμία στους αγκώνες
iStock

Άλλη κοινή αιτία είναι η τριβή με τα ρούχα ή με επιφάνειες. Σκέψου πόσο συχνά ακουμπάς τους αγκώνες στο γραφείο, σε τραπέζια ή σε πολυθρόνες, γονατίζεις στο πάτωμα κάνοντας γυμναστική, αλλά και κινείς αυτές τις περιοχές όλη τη μέρα κάτω από τα ρούχα.

Για το σκουρότερο χρώμα σε γόνατα και αγκώνες μπορεί επίσης να ευθύνονται η συσσώρευση νεκρών κυττάρων, η έκθεση στον ήλιο και η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, όταν δηλαδή το δέρμα μπαίνει σε επανορθωτική λειτουργία υπερπαραγωγής μελανίνης έπειτα από τραυματισμό ή φλεγμονή.

Πώς να επαναφέρεις τον χρωματικό τόνο σε γόνατα και αγκώνες

  • Κάποιοι κάνουν το λάθος να το ρίξουν στην εντατική φυσική απολέπιση, νομίζοντας ότι έτσι θα… απομακρυνθεί η σκούρα δυσχρωμία. Είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις! Όπως είπαμε, όσο λιγότερο υποβάλλονται σε τριβή αυτές οι περιοχές, τόσο το καλύτερο. Χρήσιμο είναι αντίθετα να εφαρμόσεις κρέμες σώματος με γλυκολικό, γαλακτικό και σαλικυλικό οξύ, με βιταμίνη Ε και ρετινόλη. Δοκίμασε την Anti-Ageing Body Cream της Frezyderm με πλούσια σύνθεση (εκχύλισμα κουρκουμά, βιταμίνη Ε, πολλά φυσικά έλαια) που προσφέρει ενισχυμένη ενυδάτωση, μείωση των κηλίδων και προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

Μια άλλη επιλογή είναι η απαλυντική και βαθιά ενυδατική SA Smoothing Cream της CeraVe με σαλικυλικό οξύ και LHA, που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα.

  • Η καθημερινή εφαρμογή (και επανεφαρμογή) αντηλιακού με SPF 30 και η χρήση προϊόντων που δίνουν λάμψη, είναι επίσης βοηθητικά. Αναζήτησε προϊόντα που περιέχουν bakuchiol, νιασιναμίδη, βιταμίνη C, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και ρίζα γλυκόριζας.
  • Δοκίμασε φυσικές λύσεις. Μερικές σταγόνες ελαίου αμυγδάλου, που θα τις απλώσεις με κινήσεις μασάζ στα γόνατα και τους αγκώνες πρωί και βράδυ, απομακρύνουν τη σκούρα δυσχρωμία. Παρόμοια δράση έχει και το τζελ αλόης από ένα φύλλο, που θα το απλώσεις στην επιδερμίδα για 15 με 20 λεπτά πρωί και βράδυ και θα το ξεπλύνεις με χλιαρό νερό.
  • Απόφυγε τα peelings και το λέιζερ στο ιατρείο, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τη σκούρα όψη.
  • Ο/η δερματολόγος θα εντοπίσει αν χρησιμοποιείς ακατάλληλα προϊόντα για τον τύπο του δέρματός σου που προκαλούν μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.