Freepik

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΛΛΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Σε όποιο περιβάλλον κι αν βρεθείς κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, φρόντισε να έχεις μαζί σου το κατάλληλο και πιο χρηστικό αντηλιακό προϊόν.

Με θορύβησε η παρατήρηση που μου μεταφέρθηκε από φαρμακοποιούς πριν από λίγες μέρες, ότι τα αντηλιακά προϊόντα είναι ακόμα στα αζήτητα. Το απέδωσαν στον καιρό, που ήταν βροχερός και συννεφιασμένος. Αυτό σημαίνει όμως ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι αν θέλει να προλάβει ή να ελαττώσει τα σημάδια της γήρανσης, πρέπει να φοράει αντηλιακό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, στον ήλιο αλλά και στη συννεφιά, στην παραλία αλλά και στην πόλη.

Η συμβουλή που δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω είναι ότι αν παίρνεις στα σοβαρά την αντιγήρανση, πρέπει να προφυλάσσεσαι από έναν και μόνο «εχθρό»: τον ήλιο! Οι ρυτίδες, η χαλάρωση, οι δυσχρωμίες και άλλα σημάδια γήρανσης που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο μπούστο και στα χέρια, οφείλονται κατά 70-80% στην ηλιακή ακτινοβολία που συσσωρεύεται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Το δεδομένο που πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου είναι ότι οι περισσότερες βλάβες προκαλούνται κυρίως από τις σύντομες επανειλημμένες εκθέσεις στον ήλιο μέσα στην πόλη, όπως το καθημερινό δρομολόγιο στη δουλειά και οι εξωτερικές δραστηριότητες, και όχι τόσο από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παραλία vs. πόλη: Ποιo αντηλιακό είναι το καταλληλότερο;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στα αντηλιακά που ενδείκνυνται περισσότερο για χρήση στην πόλη ή στην παραλία. Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να προσέξεις πριν επιλέξεις αντηλιακό για τη μία ή την άλλη χρήση.

Αντηλιακό
Freepik

Καταρχάς, σκέψου πόσο «κακοπερνάει» το αντηλιακό όταν κάνεις διακοπές. Το αφήνεις για πολλές ώρες πάνω στην πετσέτα κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν το αποθηκεύεις σε σκιερό μέρος, το ξεχνάς για μέρες στο αυτοκίνητο που είναι «φούρνος». Δεν θέλει πολύ για να αλλοιωθεί  η σύνθεσή του! Το βασικό χαρακτηριστικό των «αντηλιακών παραλίας» είναι η σταθερή σύνθεση, που τα κάνει να αντέχουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, φύλαξης και μεταφοράς. Μια ανθεκτική σύνθεση είναι επίσης απαραίτητη για να μην απομακρύνεται το αντηλιακό με την πρώτη βουτιά ή τον ιδρώτα. Να θυμάσαι όμως ότι αδιάβροχα αντηλιακά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεις ανά τακτά διαστήματα την εφαρμογή.

Άλλο χαρακτηριστικό των «αντηλιακών παραλίας» πρέπει να είναι η φωτοσταθερότητα και τα υψηλά φίλτρα προστασίας ευρέος φάσματος από τις υπεριώδεις UVA/UVB, την υπέρυθρη ακτινοβολία IR και το ορατό φως. Στην πόλη, μπορεί να σε καλύψει ένας δείκτης προστασίας 20 ή 30, ειδικά αν περνάς πολλές ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους.

αντηλιακό
Freepik

Για την πόλη, αναζήτησε αντηλιακά που περιέχουν και αντιοξειδωτικούς παράγοντες για προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ή σμηγματορυθμιστικά συστατικά για αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής. Με ένα τέτοιο αντηλιακό, μπορείς ουσιαστικά να αντικαταστήσεις την κρέμα ημέρας το καλοκαίρι.

Επίσης, τα αντηλιακά με χρώμα είναι ό,τι πρέπει για την πόλη αν θέλεις να δημιουργήσεις ομοιόμορφο τόνο αλλά δεν τα πας καλά με το foundation. Στην παραλία δεν τα έχεις ανάγκη, πρώτον γιατί δεν πας βαμμένη και δεύτερον γιατί απομακρύνονται με την πρώτη βουτιά.

Στην πόλη θα σε εξυπηρετήσουν πολύ οι αντηλιακές oil-free συνθέσεις και λεπτόρρευστες, σχεδόν αόρατες υφές, γιατί σου δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόζεις άνετα τα προϊόντα μακιγιάζ από πάνω. Σημείωσε, τέλος, ότι υπάρχουν εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα όπως το αντηλιακό σε μορφή πούδρας ή πινέλου, τα οποία εφαρμόζονται πάνω από το μακιγιάζ και είναι πολύ πρακτικά για την ανανέωση της αντηλιακής προστασίας στην πόλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.