iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Το «screen face», η επίδραση του υπολογιστή στην επιδερμίδα σου, είναι η νέα, «ψηφιακή» μορφή γήρανσης. Για να την αντιμετωπίσεις εγκαίρως, μια αντηλιακή κρέμα με SPF 30 είναι το προϊόν που χρειάζεσαι.

Έχεις υπολογίσει ποτέ πόσες ώρες περνάς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone; Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος βρίσκεται γύρω στις επτά ώρες μπροστά από μια οθόνη, ενώ μιλάει στο κινητό του επί τρεις ώρες και ένα τέταρτο. Οι millennials, μάλιστα, τσεκάρουν το κινητό τους γύρω στις εκατόν πενήντα φορές μέσα στην ημέρα! Ο υπολογιστής, όπως και όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως (blue light), έναν μεγάλο εχθρό της επιδερμίδας μας.

Εκτός από την υπεριώδη UVA/UVB και την υπέρυθρη ακτινοβολία IR, το δέρμα μας κινδυνεύει και από το ορατό μπλε φως υψηλής ενέργειας, το οποίο διεισδύει βαθύτερα από τη UVA και φτάνει μέχρι το υπόδερμα. Περιέχει επίσης άφθονη ενέργεια, που είναι επιβλαβής για τα κύτταρα. Το τεχνητό μπλε φως της οθόνης των ηλεκτρονικών συσκευών είναι μέρος από το φάσμα του ορατού φωτός.

Ο υπολογιστής σε… γερνάει

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι «το τεχνητό μπλε φως μπορεί να προκαλέσει φθορές στο δέρμα και να επιταχύνει την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης», επισημαίνει η Χρυσούλα Γκούσγκου, φαρμακοποιός και Quality and Training Manager της Frezyderm. Σημειώνει επίσης ότι αυτές οι βλάβες δεν αποκαθίστανται και δεν επιδιορθώνονται εύκολα.

αντηλιακό
iStock

Τα κακά νέα είναι ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία UV, επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί φλεγμονές που αλλάζουν τη δομή και τη λειτουργία τους. Επιβραδύνει την αναγέννηση των κυττάρων και φθείρει τον δερματικό φραγμό. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, να είναι πιο αφυδατωμένο, κουρασμένο και θαμπό. Μάλιστα, σε σχέση με τη UVB, το μπλε φως προκαλεί πιο έντονη υπερμελάγχρωση, δηλαδή καφέ κηλίδες.

Τα καλά νέα είναι ότι η ένταση με την οποία εκπέμπεται το τεχνητό μπλε φως είναι πολύ λιγότερη απ’ αυτήν της ηλιακής ακτινοβολίας. Για να καταλάβεις τις αναλογίες, ένα ολόκληρο οκτάωρο έκθεσης στην οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών επί τέσσερις μέρες ισοδυναμεί συνολικά με είκοσι λεπτά έκθεσης κάτω από δυνατό ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, όπως μας πληροφορεί ο Αμερικανός δερματολόγος Dr. Murad. Πιο συγκεκριμένα, η ένταση του φωτός του ήλιου μπορεί να είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν των οθονών. Θα πρέπει να περάσουμε σχεδόν τρεις μήνες στο τηλέφωνο για έκθεση ισοδύναμη με μία ώρα στον ήλιο, προσθέτει o Daniel Rodoules, ειδικός χημικός βιομορίων και υπεύθυνος έρευνας της Eau Thermale Avène.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το μπλε φως μπορεί να μην αποτελεί τον βασικό παράγοντα γήρανσης, αλλά σίγουρα την επιταχύνει. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς πάρα πολύ, αλλά να προνοήσεις για τη φροντίδα της επιδερμίδας σου.

αντηλιακό μπροστά στον υπολογιστή
iStock

Αντηλιακό στο γραφείο

Παρόλο που η ένταση της ακτινοβολίας δεν είναι ανησυχητική, οι ειδικοί συστήνουν την εφαρμογή αντηλιακής κρέμας προσώπου ακόμα και στο σπίτι ή στο γραφείο, ειδικά αν δουλεύεις πολλές ώρες στον υπολογιστή. Όσο για τον δείκτη προστασίας, το SPF 30 προσφέρει επαρκή προστασία. Ανανέωνε το αντηλιακό προϊόν ανά τέσσερις με πέντε ώρες (λιγότερο συχνά, δηλαδή, απ’ ό,τι κάτω από τον ήλιο) και θα έχεις τέλεια προστασία.

Επειδή μας αρέσουν τα αντηλιακά με χρώμα, η Χρυσούλα Γκούσγκου μας ενημερώνει ότι εκείνα που περιέχουν έγχρωμα κοκκία είναι πιο αποτελεσματικά για το μπλε φως, γιατί ανακλούν την ακτινοβολία και δημιουργούν ένα έξτρα φιλμ προστασίας. Αν, πάλι, σου αρέσει να φοράς αντηλιακό spray, όπως παρατηρώ να κάνουν κάποιοι συνάδελφοί μου στο γραφείο, αυτό θα σου προσφέρει προστασία αρκεί να μην αφήνεις ακάλυπτα σημεία.

Ανεξάρτητα από το προϊόν που θα επιλέξεις, το αντηλιακό είναι ο σύμμαχός σου και στον εσωτερικό χώρο της εργασίας για δέρμα λαμπερό, φρέσκο και ενυδατωμένο, που καθυστερεί να γεράσει.

Δύο tips για να προστατέψεις το δέρμα σου στη δουλειά ή στην τηλεργασία

  1. Βάλε φυτά στον εσωτερικό χώρο όπου εργάζεσαι. Ο κάκτος, ο κισσός και τα όμορφα χρυσάνθεμα απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
  2. Αν το γραφείο σου είναι κοντά σε παράθυρο, άλλαξέ του θέση. Η UVA ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια και φτάνει ύπουλα στο δέρμα σου, προκαλώντας φωτογήρανση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.