Pexels / Mikhail Nilov

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΤΥΠΟΥ ΦΙΛΤΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΟΥ

Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσεις το πιο πολύτιμο προϊόν της καλοκαιρινής περιποίησής σου εξαρτάται από τα φίλτρα που περιέχει.

Για να εξασφαλίσουν την προστασία της επιδερμίδας μας από την ηλιακή ακτινοβολία, τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν φωτοπροστατευτικά φίλτρα. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα οργανικά και ανόργανα, ή, όπως είναι πιο γνωστά, τα χημικά και τα φυσικά. Στις συνθέσεις των αντηλιακών προϊόντων βρίσκεις οργανικά ή ανόργανα ή και τα δύο είδη φίλτρων.

Ανάμεσα στις δύο κατηγορίες φίλτρων υπάρχουν αρκετές διαφορές. Αυτές αφορούν στη μοριακή τους σύσταση (ναι, θα ακολουθήσει και λίγη χημεία!), στη συμπεριφορά τους κάτω από τον ήλιο, στο πώς σε προστατεύουν αλλά και στον χρόνο που χρειάζονται για να δράσουν μετά την επάλειψη.

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα αντηλιακά φίλτρα

Τα οργανικά –ή χημικά– φίλτρα αποτελούν χημικές ενώσεις του άνθρακα. Τα πιο γνωστά είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο και κάποια συμπλέγματα φωτοσταθερών φίλτρων, όπως το Mexoryl και το Tinasorb. Από την άλλη, τα ανόργανα –ή φυσικά– φίλτρα είναι ορυκτές ενώσεις με φυσική επεξεργασία και συγκεκριμένα οι εξής δύο: το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

«Εκτός από τις διαφορές στη μοριακή τους φύση, είναι διαφορετικός και ο τρόπος που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία», διευκρινίζει η Κατερίνα Βασιλάτου, χημικός και σύμβουλος καινοτομίας καλλυντικών προϊόντων. Μας εξηγεί ότι τα ανόργανα φίλτρα λειτουργούν ως μικροί καθρέφτες, δημιουργώντας ένα φιλμ το οποίο αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιδερμίδα. Προσφέρουν άμεση προστασία, επομένως μπορείς να απλώσεις ένα αντηλιακό με φυσικό φίλτρο ακόμα και την ώρα που βγαίνεις έξω από το σπίτι.

Αντίθετα, για να αρχίζει να δρα αποτελεσματικά το αντηλιακό προϊόν που έχει χημικά φίλτα θα πρέπει να περιμένεις 20-30 λεπτά μετά την επάλειψη. Αυτός ο χρόνος αναμονής δικαιολογείται γιατί τα χημικά φίλτρα λειτουργούν διαφορετικά, δηλαδή απορροφούν στην επιδερμίδα την ηλιακή ακτινοβολία αντί να την αντανακλούν.

φυσικά vs χημικά φίλτρα
iStock

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου φίλτρων

Τώρα που μάθαμε τα βασικά για τους δύο τύπους φίλτρων, ας τα βάλουμε στη ζυγαριά για να ξέρεις ποιο προϊόν σου ταιριάζει περισσότερο.

Χημικά φίλτρα: Τα υπέρ

 • Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Δημιουργούν λεπτόρρευστες υφές που απλώνονται εύκολα και απορροφώνται γρήγορα, χωρίς να αφήνουν λευκά υπολείμματα στην επιδερμίδα.
 • Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία, τον ιδρώτα ή το νερό.
 • Αγγίζουν πολύ υψηλό βαθμό αντηλιακής προστασίας, όπως το SPF 80.

Χημικά φίλτρα: Τα κατά

 • Καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλάζει η δομή τους. Αυτό σημαίνει ότι παθαίνουν μετάπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες στο δέρμα.
 • Κάποια χημικά φίλτρα έχουν θεωρηθεί επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και τοξικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την υδρόβια ποικιλότητα. Η οξυβενζόνη είναι αλλεργιογόνα και ερεθιστική για το δέρμα, ενώ έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, τον καρκίνο του μαστού και την ενδομητρίωση. Η οκτινοξάτη σκοτώνει χιλιάδες κοράλλια κάθε χρόνο. Τελευταία, το homosalate, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν σε ποσοστό 10%, δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει το 1% στη φόρμουλα.

φυσικά vs χημικά φίλτρα
iStock

Φυσικά φίλτρα: Τα υπέρ

 • Είναι φωτοσταθερά από τη φύση τους και έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος χωρίς να παρασύρονται από τον ιδρώτα ή το νερό.
 • Είναι φιλικά ακόμα και με το ευαίσθητο δέρμα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς
 • Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι πολύ ανθεκτικό στο νερό και προσφέρει προστασία από UVA και UVB.

Φυσικά φίλτρα: Τα κατά

 • Δεν διαθέτουν την ανάλαφρη και λεπτόρρευστη υφή των χημικών φίλτρων, δεν απορροφώνται τόσο γρήγορα και αφήνουν λευκή χροιά στο δέρμα.
 • Τα αντηλιακά προϊόντα με φυσικά φίλτρα σε άλλες μορφές, όπως τα δημοφιλή σπρέι, είναι ελάχιστα. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα φίλτρα είναι παχύρρευστες και βαριές σκόνες, που έχουν χαμηλή ρευστότητα και δεν είναι ψεκάσιμες.
 • Το διοξείδιο του τιτανίου, που μέχρι πρότινος ήταν ένα εκ των δύο φυσικών φίλτρων που έβρισκες σε πολλά αντηλιακά προϊόντα, έχει μπει στο μικροσκόπιο γιατί θεωρείται καρκινογόνα ουσία όταν την εισπνέεις σε μεγάλη ποσότητα. Γι’ αυτό έχει αποσυρθεί από τα φυσικά αντηλιακά προϊόντα.

Μια τελευταία σημείωση: όταν και οι δύο τύποι φίλτρων χρησιμοποιούνται σε μορφή νανοσωματιδίου, η απορρόφησή τους από το δέρμα αυξάνεται και μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η αυξημένη απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμό στο δέρμα μέχρι και ορμονολογικές διαταραχές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.