iStock

ΥΓΡΟ VS. ΣΤΕΓΝΟ ΞΥΡΙΣΜΑ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Είναι θέμα συνήθειας και χρόνου πώς θα ξυριστείς, αλλά το υγρό και το στεγνό ξύρισμα έχουν κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που το κάνουν εύκολο να διαλέξεις.

Οι άντρες είστε μοιρασμένοι στο ξύρισμα. Το καταλαβαίνω από τους φίλους μου. Κάποιοι ξυπνούν το πρωί και παίρνουν τον χρόνο τους φτιάχνοντας αφρό στο μπολάκι και ακονίζοντας το ξυράφι τους – βλέπετε, κάποιοι είναι εντελώς παραδοσιακοί! Κάποιοι άλλοι ούτε θέλουν να ακούσουν για πινέλα και μπολάκια (ρωτάς αν υπάρχει χώρος και χρόνος για όλα αυτά;) και το μόνο που τους νοιάζει είναι να είναι φορτισμένη η ξυριστική μηχανή.

Το ξύρισμα είναι προσωπική υπόθεση και ο καθένας το προσεγγίζει ανάλογα με τον χρόνο που έχει να διαθέσει, το αποτέλεσμα που θέλει να έχει και την άνεση που αισθάνεται στο πρόσωπο μετά τη διαδικασία. Εδώ θα ασχοληθούμε με τις δύο βασικές επιλογές που έχεις: το υγρό και το στεγνό ξύρισμα. Για το πρώτο, αυτό που μάλλον έμαθες από τον μπαμπά σου σαν μια μικρή τελετουργία στην πορεία για την ενηλικίωση, πρέπει να βρέξεις το πρόσωπο, να το περάσεις με αφρό και να πάρεις τον έλεγχο του ξυραφιού στο χέρι. Το δεύτερο είναι απλούστερο, αφού το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ηλεκτρική μηχανή (φορτισμένη, το ξαναλέμε, γιατί μπορεί να σπάσουν τα νεύρα σου πριν καν ξεκινήσει η μέρα σου).

Υγρό ή στεγνό ξύρισμα; Ιδού η απορία

– Υγρό ξύρισμα

Γι’ αυτήν την εκδοχή, χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο στην προετοιμασία του προσώπου, δηλαδή να το βρέξεις με ζεστό νερό, να απλώσεις έτοιμο ή χειροποίητο αφρό και να κινήσεις προσεκτικά το ξυράφι στο πρόσωπό σου ώστε να απομακρύνεις τις τρίχες.

υγρό ή στεγνό ξύρισμα
iStock

Τα πλεονεκτήματα

Πέρα από τον παράγοντα της νοσταλγίας και την απόλαυση της τελετουργίας, το υγρό ξύρισμα εξασφαλίζει ότι το ξυραφάκι θα κυλήσει μαλακά πάνω στην επιφάνεια του προσώπου. Χάρη στον αφρό και την υγρασία, η τριβή μειώνεται και μαζί της και οι πιθανότητες για ερεθισμό και τράβηγμα του δέρματος. Ξεχνάς, δηλαδή τα σπυράκια και τις τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα. Θα σου το πει και ο μπαρμπέρης και το καταλαβαίνεις και εσύ, ότι είναι πιο εύκολο να ξυρίσεις το βρεγμένο πρόσωπο και να πετύχεις ένα βαθύ ξύρισμα.

Τα μειονεκτήματα

Όπως είπαμε, το υγρό ξύρισμα απαιτεί χρόνο. Τον έχεις; Όχι μόνο για την προετοιμασία, αλλά και για την ίδια την πράξη. Οι κινήσεις σου πρέπει να είναι προσεκτικές, ακολουθώντας τη φορά της τρίχας, ώστε να μη χαράξεις ή κόψεις το δέρμα. Πολλά πρόσωπα «σημαδεύονται» στο υγρό ξύρισμα κι άντε μετά να ξοδέψεις κι άλλον χρόνο για να τα συνεφέρεις.

– Στεγνό ξύρισμα

Οι ξυριστικές μηχανές έχουν εξελιχθεί πολύ στα συστήματα των κεφαλών  και τα αξεσουάρ (χτενάκια, βουρτσάκια καθαρισμού και άλλα), ώστε πρέπει να κάνεις αρκετή έρευνα για να καταλάβεις τι ακριβώς χρειάζεσαι προτού δώσεις τα λεφτά σου. Μετά, το ξύρισμα είναι απλή υπόθεση.

υγρό ή στεγνό ξύρισμα
iStock

Τα πλεονεκτήματα

Το βασικότερο είναι ότι ελαχιστοποιείς τον χρόνο μιας συνήθειας που για σένα, όπως και για πολλούς, είναι αγγαρεία. Επίσης, η εξέλιξη στο σύστημα των κεφαλών σού επιτρέπει να ξυριστείς σε όποια φορά θέλεις και να αποφύγεις το χάραγμα και το κόψιμο. Επιπλέον, έχεις την ευελιξία να προσαρμόσεις το look σου στη διάθεση ή τις υποχρεώσεις σου, κάνοντας βαθύ ξύρισμα ή ρυθμίζοντας πόσο αξύριστο θέλεις να φαίνεται το πρόσωπό σου.

Τα μειονεκτήματα

Συνήθως, αυτά θα τα αντιληφθούν όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα. Το ξύρισμα χωρίς αφρό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο πρόσωπο. Αν παρατηρήσεις ερυθρότητα, μπορείς απλά να απλώσεις αφρό και να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.