iStock

ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι έρευνες λένε ότι μια γυναίκα χρησιμοποιεί περίπου 16 καλλυντικά προϊόντα τη μέρα για την περιποίησή της. Είναι όμως όλα τα συστατικά τους ασφαλή;

Όταν χρησιμοποιείς ένα serum ή μια ενυδατική κρέμα, υποθέτεις ότι έχουν ελεγχθεί ώστε να μην περιέχουν βλαβερά ή τοξικά συστατικά. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Ο έλεγχος των προϊόντων γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι δεν προκαλούν βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Τι γίνεται όμως μακροπρόθεσμα; Οι αρμόδιοι φορείς στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει μόνο 11 συστατικά (οι σχετικοί νόμοι δεν έχουν ανανεωθεί από το 1938!), ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση 1.300.  

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας ένα προϊόν ομορφιάς μπορεί να εκθέτεις τον οργανισμό σου σε επιβλαβή συστατικά. Τα προβλήματα όμως μπορεί να φανούν πολύ αργότερα! Πώς μπορείς να προφυλαχθείς;

Η λύση δεν είναι φυσικά να κόψεις μαχαίρι την περιποίησή σου! Πολλά brands είναι πια ευαισθητοποιημένα και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ύποπτα συστατικά. Το έχουμε γράψει και θα το επαναλάβουμε ότι τα προϊόντα πρέπει να τα αγοράζεις αφού διαβάσεις την ετικέτα και όχι με κριτήριο το περιτύλιγμα ή το brand.

τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις από τα καλλυντικά σου
iStock

1. Parabens

Χρησιμοποιούνται ευρύτατα στο skincare και σε προϊόντα καθημερινής υγιεινής, από την οδοντόπαστα και το αντηλιακό μέχρι τις ενυδατικές, ως συνθετικό συντηρητικό. Στην ουσία, τα parabens περιορίζουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων. Υπάρχουν όμως σποραδικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα parabens μπορεί να κρύβουν ακόμα και σοβαρούς κινδύνους, όπως οι βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Τα parabens απορροφώνται από το δέρμα, μεταβολίζονται και αποβάλλονται με την ούρηση. Όσο όμως περισσότερα προϊόντα με parabens χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερο εκτεθειμένoς είσαι.

Τι να αποφύγεις διαβάζοντας την ετικέτα: Methylparaben, Polyparaben, Isobutyl paraben, Propylparaben, Butylparaben.

2. Βαζελίνη

Στα γαλακτώματα, κυρίως, η βαζελίνη χρησιμοποιείται ως μαλακτικός παράγοντας. Όταν η βαζελίνη ραφινάρεται με σωστό τρόπο, τότε δεν είναι βλαβερή για την υγεία. Αν όχι, τότε μολύνεται με τοξικά χημικά που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Για να μη σε ταλαιπωρούμε με τη χημεία, απλώς θα σε ενημερώσουμε ότι οι PAHs ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου ανάλογα με τον τρόπο επαφής του ανθρώπου με αυτούς.

τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις από τα καλλυντικά σου
iStock

Υπάρχουν ωστόσο προϊόντα που αναφέρουν ξεκάθαρα στην ετικέτα ή στην ιστοσελίδα τους ότι χρησιμοποιούν πλήρως ραφιναρισμένη βαζελίνη, που είναι απολύτως ασφαλής. Θα την εντοπίσεις με την ένδειξη «white petrolatum». Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε τυχεροί, γιατί οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί για τη χρήση πλήρως ραφιναρισμένης και αποδεδειγμένα μη καρκινογενούς βαζελίνης.

Τι να αποφύγεις διαβάζοντας την ετικέτα: Petrolatum, Petroleum Jelly, Paraffin Oil.

3. Οξυβενζόνη

Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή, αυτό το συστατικό, που περιέχεται στη σύνθεση αντηλιακών, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, τοξικότητα στα συστήματα των οργάνων, φωτοαλλεργία και ενδοκρινικές διαταραχές. Παραδόξως, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει συμπεριλάβει την οξυβενζόνη στα βλαβερά συστατικά, παρά την πίεση από ειδικούς της υγείας και οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες τονίζουν ότι ακόμη και μία σταγόνα αυτού του χημικού μπορεί να επηρεάσει το ευαίσθητο περιβάλλον των κοραλιών.

τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις από τα καλλυντικά σου
iStock

4. Φθαλικές ενώσεις

Μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους πνεύμονες, τα νεφρά, τα αναπαραγωγικά συστήματα και το συκώτι. Στα σπρέι μαλλιών και τα βερνίκια νυχιών, όπου έμπαιναν στις συνθέσεις με τις ονομασίες Dimethyl Phthalate και Dibutyl Phthalate αντίστοιχα, δεν χρησιμοποιούνται πλέον τόσο συχνά όσο παλιότερα. Τρυπώνουν όμως στα αρώματα με την ονομασία Diethyl Phthalate ως διαλύτες για να παρατείνουν τη διάρκειά τους.

5. Φορμαλδεΰδη

Σε παιδικά σαπούνια και σαμπουάν, τζελ για τα μαλλιά, βερνίκια νυχιών και κόλλες βλεφαρίδων, αυτό το άχρωμο χημικό με την έντονη μυρωδιά προστίθεται για να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροβίων. Στον οργανισμό εισέρχεται όταν το αναπνέεις και όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις από τα καλλυντικά σου
iStock

6. Άρωμα

Οι συνθετικές αρωματικές ουσίες, που περιέχονται σε προϊόντα skincare και προσωπικής υγιεινής, μπορεί να είναι βλαβερές. Ο λόγος είναι ότι ο όρος «άρωμα» είναι μία ομπρέλα για 4.000 διαφορετικά χημικά, από τα οποία δεν ξέρεις ποιο υπάρχει μέσα στο προϊόν που χρησιμοποιείς. Γενικά, τα τεχνητά αρώματα ευθύνονται για αλλεργίες, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, και ημικρανίες.

Τι να αποφύγεις διαβάζοντας την ετικέτα: Perfume, Fragrance, Parfum.

Ποια άλλα συστατικά να προσέχεις

Στη λίστα με τα πιο τοξικά συστατικά που μπορεί να κρύβονται στα καλλυντικά προϊόντα, θα προσθέταμε και την πίσα, η οποία είναι επικίνδυνη, αλλά χρησιμοποιείται πολύ περιορισμένα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, της ψωρίασης και του εκζέματος. Προσοχή, λοιπόν, και με αυτό το συστατικό.

Υπάρχουν, επίσης, και άλλα συστατικά, όπως το οινόπνευμα, οι συνθετικές βαφές και το επιφανειοδραστικό Sodium Lauryl Sulfate (αυτό που κάνει τον αφρό!), τα οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες αν και όχι τόσο σοβαρές όσο εκείνα που αναφέραμε πιο πάνω. Φροντίζουμε πάντως να σου τις υπενθυμίζουμε πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά, ώστε να τα αποφεύγεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.