iStock

ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ…

Ναι! Ακόμη κι αν βαριέσαι ή πιστεύεις ότι χωρίς προϊόντα επιτρέπεις στην επιδερμίδα σου να κάνει «διάλειμμα», η ενυδατική κρέμα δεν πρέπει με τίποτα να απουσιάζει από τη ρουτίνα περιποίησής σου τη νύχτα. Μάθε γιατί η εφαρμογή της εκείνη την ώρα είναι ίσως σημαντικότερη απ’ ό,τι το πρωί.  

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τη ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθούμε τα βράδια. Για τα βήματα, για την εφαρμογή των προϊόντων, για το πώς, το πότε και το γιατί. Παρ’ όλα αυτά καταλαβαίνω οποιαδήποτε απορία και επιφύλαξη. Άλλωστε, υπάρχει μάλλον και μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι τα καλλυντικά προϊόντα μπορεί να επιβαρύνουν την επιδερμίδα. Ότι παρόλο που κάνουν καλό, θα μπορούσαμε περιστασιακά να τα προσπερνάμε.

Δεν μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση που συχνά με ρωτάνε αν είναι σωστό να προσπερνούν κάποια βράδια την ενυδατική κρέμα, ώστε να ξεκουράζουν την επιδερμίδα τους. Η έμφαση είναι στο βράδυ, γιατί τότε θεωρούν ότι το δέρμα αναπνέει και πρέπει να το αφήνουν ελεύθερο να το κάνει. Η αλήθεια είναι όμως ότι η νυχτερινή ενυδάτωση αποτελεί την πιο βασική κίνηση για υγιή και βαθιά θρεμμένη επιδερμίδα.

5 λόγοι για να μην ξεχνάς την ενυδατική κρέμα το βράδυ

1. Μην παρασύρεσαι από… «μύθους»

Ας ξεκινήσουμε από τον «μύθο» ότι το δέρμα αναπνέει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με απλά λόγια, η αναπνοή δεν είναι μία λειτουργία του δέρματος. Στην πραγματικότητα, αυτό που μάλλον εννοούμε μεταφορικά με τη συγκεκριμένη λέξη είναι ότι κάποιο προϊόν μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους μας. Υπάρχει όμως μια λύση για να ξεπεράσεις αυτήν τη ιδέα: Να διαλέγεις μία ελαφριά ενυδατική κρέμα, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου σου. Από τις πιο αξιόπιστες είναι η Facial Moisturising Lotion PM της CeraVe, που βοηθά στην αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού σε πρόσωπο και λαιμό.

Στο άλλο από πλευράς κοστολογικά, η Black Rose Skin Infusion Cream της Sisley αντλεί τη «δύναμή» της από τα εκχυλίσματα του μαύρου τριαντάφυλλου.

2. Η υγρασία είναι (εντελώς) απαραίτητη

Το νερό είναι πηγή ζωής για τα κύτταρα. Δεν είναι μόνο η αφυδάτωση που τα απειλεί όταν τους λείπει. Η συνολική υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να παραφυλάνε οι ερεθισμοί, η ερυθρότητα και η ευαισθησία. Θέλεις να συμβεί κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι! Όλα αυτά τα προλαμβάνει η συστηματική χρήση της ενυδατικής κρέμας νύχτας, η οποία ενισχύει τα επίπεδα της υγρασίας στην επιδερμίδα.

iStock

3. Ο επιδερμικός φραγμός χρειάζεται ισορροπία

Όσο εσύ κοιμάσαι, συμβαίνουν πολλά που δεν τα παίρνεις χαμπάρι… Δες, ας πούμε τι συμβαίνει με το σμήγμα: Αυτή η λιπαρή ουσία παράγεται από το σώμα για να ενυδατώνει το δέρμα. Τα επίπεδα σμήγματος αλλάζουν ανά οκτώ ώρες. Νωρίς το απόγευμα είναι υψηλά και τη νύχτα πέφτουν. Όταν το δέρμα έχει έλλειψη σμήγματος, ο ρυθμός της απώλειας νερού μέσω της επιδερμίδας αυξάνεται και ο επιδερμικός φραγμός διαταράσσεται. Τότε καραδοκούν η ερυθρότητα, η φαγούρα, το ξεφλούδισμα και η ατοπική δερματίτιδα. Μια καλή ενυδατική κρέμα νύχτας παρεμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση για να διατηρήσει την ισορροπία του επιδερμικού φραγμού, ώστε να μη χάνει υγρασία.

ενυδατική το βράδυ
iStock

4. Το δέρμα θέλει βοήθεια για να «αναρρώσει» από τη δύσκολη μέρα

Μια άλλη «αόρατη» νυχτερινή λειτουργία που κάνει το σώμα μας είναι η αυτο-επιδιόρθωσή του. Εσύ μπορείς να υποστηρίξεις τις αυτο-διορθωτικές κινήσεις που κάνει το βράδυ η επιδερμίδα προσφέροντάς της για να ανανεωθεί ενεργά συστατικά όπως η ρετινόλη, τα απολεπιστικά οξέα φρούτων και τα αντιοξειδωτικά. Σημείωσε επίσης ότι όταν απολαμβάνεις έναν οκτάωρο ύπνο, όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά έχουν άφθονο χρόνο για να διεισδύσουν στο δέρμα και να δράσουν με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

5. Last but not least: Η ενυδατική δουλεύει καλύτερα τα βράδια

Όταν πέφτει ο ήλιος κι αρχίζει να νυχτώνει, ο κιρκαδικός ρυθμός της επιδερμίδας αλλάζει. Μία από τις συνέπειες είναι ότι αλλάζει και η διαπερατότητά της. Συγκεκριμένα, αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η ενυδατική κρέμα διεισδύει βαθύτερα σε σύγκριση με τη μέρα και κάνει καλύτερα της δουλειά της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.