Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

ΠΩΣ ΕΣΒΗΣΑ ΤΙΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ

Οι δυσχρωμίες (ή αλλιώς κηλίδες) ήταν κάτι που πάντα με ενοχλούσε στα χέρια μου. Ευτυχώς, τη δική μου αμέλεια (αφού δεν έβαζα αντηλιακό) ήρθε να διορθώσει η επιστήμη, περιορίζοντας μέσα σε δύο επισκέψεις στη δερματολόγο τα σημάδια που ο ήλιος είχε αφήσει στην επιδερμίδα μου.

Σήμερα, κανείς μας δεν σκέφτεται να βγει στον καυτό ελληνικό ήλιο χωρίς αντηλιακό. Όταν μεγάλωνα, ωστόσο, το αντηλιακό ήταν κάτι που θυμόμασταν μόνο όταν πηγαίναμε στην παραλία το καταμεσήμερο.

Μεγαλώνοντας, η κακή αυτή συνήθεια συνεχίστηκε, μέχρι τη στιγμή που άρχισα να βλέπω τα σημάδια της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μου. Σημάδια που κάλλιστα θα μπορούσα να μην έχω, αν απλώς άκουγα τη μάνα και έβαζα πριν βγω από το σπίτι αντηλιακό στο πρόσωπο και τα χέρια.

Το silver lining, που λένε, στην όλη ιστορία είναι ότι κάποια στιγμή ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ανελλιπώς αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο. Τα χέρια μου, ωστόσο, δεν είχαν την ίδια τύχη. Εκεί η κακή συνήθεια συνεχίστηκε. Λες και αυτά δεν εκτίθενται όλη μέρα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αποτέλεσμα; Η επιδερμίδα στα σημεία αυτά γέμισε δυσχρωμίες (κηλίδες), κάτι που μου χαλούσε τη διάθεση, μιας και οι βλάβες αυτές θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ευτυχώς, τη δική μου απερισκεψία ήρθε να διορθώσει η επιστήμη. Δύο μόλις επισκέψεις στο ιατρείο της δερματολόγου-αφροδισιολόγου, Βάλιας Μουσάτου, περιόρισαν, σε βαθμό που δεν φανταζόμουν, τα σημάδια που με έκαναν να δυσανασχετώ με τα χέρια μου.

Σημειώνοντας τις περιοχές που θα εφαρμοστούν στα δύο στάδια της θεραπείας. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Τι είναι οι δυσχρωμίες

«Οι δυσχρωμίες στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών είναι συχνό πρόβλημα και αποτελούν αντιαισθητικές βλάβες για πολλούς ανθρώπους. Είναι αποτέλεσμα φωτογήρανσης. Προκαλούνται, δηλαδή, από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Είναι πιο συχνές σε ανοιχτόχρωμα δέρματα [σ.σ. βλέπε το δικό μου], αλλά η εμφάνισή τους είναι συνάρτηση του φωτότυπου με την αθροιστική ηλιακή ακτινοβολία που έχει δεχθεί. Αν και δεν είναι ανησυχητικές, υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο δέρμα έχει δεχθεί αρκετή ηλιακή ακτινοβολία», μου εξηγεί η δερματολόγος.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η θεραπεία για τις κηλίδες στα χέρια

Η θεραπεία περιλάμβανε δύο στάδια. Στο πρώτο, «αντιμετωπίσαμε με λέιζερ τις ηλιακές κηλίδες, ενώ στο δεύτερο εφαρμόσαμε ένα peeling σε όλη την επιφάνεια των χεριών και των καρπών. Έτσι, πετύχαμε πιο νεανική εμφάνιση των χεριών, με μεγαλύτερη χρωματική ομοιογένεια και πιο ανανεωμένη επιδερμίδα».

Πώς έσβησα τις κηλίδες από τα χέρια μου
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αν και οι επισκέψεις στο ιατρείο διαρκούν λίγα μόλις λεπτά, ο συνολικός χρόνος για τα ολοκληρωθεί η θεραπεία είναι περίπου 1,5 μήνας, καθώς ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη επίσκεψη μεσολαβούν 2 εβδομάδες, ενώ χρειάζονται άλλες 2 εβδομάδες για την αποθεραπεία του peeling. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησα την όλη διαδικασία πριν πιάσουν οι ζέστες.

Το αποτέλεσμα μετά την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η κατάλληλη εποχή

Είναι, όμως, σημαντικό το πότε θα πραγματοποιήσουμε αυτήν τη θεραπεία. Υπάρχει κάποιος τύπος δέρματος στον οποίο οι ηλιακές κηλίδες είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες; Η καταλληλότερη εποχή είναι αυτή με περιορισμένη ηλιοφάνεια, δηλαδή στην Ελλάδα οι χειμερινοί (και φθινοπωρινοί) μήνες. Όσο για τον τύπο της επιδερμίδας, η ανοιχτόχρωμη με σχετικά σκουρόχρωμες κηλίδες είναι εκείνη που επωφελείται περισσότερο. Στο κομμάτι αυτό ήμουν τυχερή, γιατί το δέρμα μου είναι αρκετά λευκό και οι βλάβες ήταν αρκετά σκούρες.

Πώς έσβησα τις κηλίδες από τα χέρια μου
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μετά τη θεραπεία για τις κηλίδες στα χέρια

Το μεγάλο μου άγχος στην όλη διαδικασία, αφορούσε τον πόνο. Ωστόσο, το λέιζερ, αν και δεν μου είναι ευχάριστο, είναι σίγουρα ανεκτό και κρατάει δευτερόλεπτα. Στο peeling, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η φαγούρα και όχι τόσο το μικρό κάψιμο που νιώθεις. Και τα δύο, ωστόσο, έφυγαν μόλις η γιατρός εφάρμοσε αναπλαστική κρέμα.

«Μετά τη θεραπεία, για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, εφαρμόζεις αναπλαστική κρέμα και αντηλιακό. Προσέχεις να μην τραυματίσεις τις εφελκίδες [σ.σ. την κρούστα που σχηματίζεται στα σημεία που εφαρμόστηκε το peeling] και να μην μουλιάζεις τα χέρια σου στο νερό. Η αντηλιακή προστασία είναι το Α και το Ω στην πρόληψη, αλλά και στη διατήρηση του αποτελέσματος», με συμβούλευσε η ειδικός, καθώς έφευγα με την καθαρή πλέον από σημάδια επιδερμίδα μου.

Πώς έσβησα τις κηλίδες από τα χέρια μου
Το τελικό αποτέλεσμα δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου σταδίου της θεραπείας. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αυτό, ωστόσο, που κράτησα από την όλη διαδικασία είναι το να φροντίζω τα χέρια μου, όπως το πρόσωπό μου. «Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα, καθώς τα χέρια μας συνεχίζουν να εκτίθενται στον ήλιο. Συνεπώς, συνεχίζεται η γήρανση και η φωτογήρανση. Εάν προστατεύονται με συνέπεια (π.χ. με τη χρήση αντηλιακού, γαντιών οδήγησης κλπ.), θα αργήσουν αρκετά να επανεμφανιστούν κηλίδες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.