iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Αυτό το καλοκαίρι κάνε μια συμφωνία με το παιδί σου: ότι θα πείτε «όχι» στα ηλιακά εγκαύματα, παίρνοντας τις απαραίτητες αντηλιακές προφυλάξεις και μαθαίνοντάς το από μικρό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο.

Έχουμε γράψει πολλά μέχρι τώρα για την αντηλιακή προστασία (από το πώς να την ενισχύσεις μέχρι τι κερδίζεις αν χρησιμοποιείς αντηλιακά με χρώμα), αλλά μη νομίζεις ότι έχουμε ξεμπερδέψει! Θα επανέλθουμε γιατί αυτό είναι το κρισιμότερο θέμα στην περιποίησή σου. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά πώς πρέπει να προφυλάσσεις το δέρμα σου από τον ήλιο και ποια ακριβώς αντηλιακά προϊόντα να χρησιμοποιείς και γιατί.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναφέρουμε μερικά πράγματα για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο. Το ξέρουμε ότι τα παιχνίδια στην άμμο και τη θάλασσα είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό για εκείνη, ωστόσο η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι για να παίζεις μαζί της. Οι βλάβες που προκαλεί συσσωρεύονται στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να οδηγήσουν σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Είναι επομένως σημαντικό να εκπαιδεύσεις το παιδί σου από μικρό να απολαμβάνει υπεύθυνα τον ήλιο, κι όχι μόνο για να μη χαλάσει η διάθεσή του από τον δυσάρεστο πόνο του καψίματος.

Καλοκαίρι χωρίς εγκαύματα στο παιδικό δερματάκι

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) ευθύνεται για τα εγκαύματα στο ανθρώπινο δέρμα. Σε γενικές γραμμές, εμφανίζεται λίγες ώρες έπειτα από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και εκδηλώνεται με ερυθρότητα, ξηρότητα και πόνο στο δέρμα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί το δέρμα να βγάλει φουσκάλες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα παιδιά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Σε αυτή την ηλικία φρόντιζε να μένει το παιδάκι σου συνεχώς στη σκιά και να φοράει προστατευτικά ρούχα με μακριά μανίκια και καπέλο με φαρδύ γείσο ώστε να μην είναι εκτεθειμένο το προσωπάκι του.

Με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μπορείς να του βάλεις αντηλιακό, όπως το βρεφικό Baby Sun Care Lotion της Frezyderm. Με δείκτη προστασίας 25 και σύνθεση εμπλουτισμένη με βιταμίνη Ε και πανθενόλη, σέβεται τη φυσιολογία του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος, θωρακίζει το DNA των κυττάρων του δέρματος, παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και είναι ανθεκτικό στο νερό.

Αν το παιδί σου είναι πάνω από 6 μηνών, το ιδανικότερο είναι να πηγαίνετε στη θάλασσα πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 4 το μεσημέρι και γενικά να περιορίσετε την παραμονή κάτω από τον ήλιο ανάμεσα σε αυτό το διάστημα. Φρόντιζε να τους φοράς και βαμβακερά δροσερά ρούχα και καπέλο. Το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέος φάσματος και ανθεκτικό στο νερό, να το απλώνεις στο δέρμα του παιδιού 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή ανά δύο ώρες αλλά και μετά τις βουτιές (γιατί, αν μας διαβάζεις, γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά).

iStock

Το Heliodor Kids Sun Spray της Pharmasept, με SPF 50 και φυσικό αντηλιακό φίλτρο από οξείδιο του ψευδαργύρου, προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, δρα αμέσως μετά την επάλειψη, είναι ασφαλές σε περίπτωση εισπνοής, έχει την ενυδατική και καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού και της καλέντουλας, και σύνθεση από 100% έλαια για καλύτερη απορρόφηση των ευεργετικών συστατικών.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές ακόμα…

– Ποιο είναι το ασφαλέστερο αντηλιακό για το παιδάκι σου

Όπως αναφέραμε, τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου) ενδείκνυνται περισσότερο για τα παιδιά γιατί δεν απορροφώνται από το δέρμα όπως εκείνα με χημικά φίλτρα, και έχουν χαμηλότερο ρίσκο ερεθισμού και εξανθημάτων. Για να γνωρίζεις και επιστημονικά γιατί πρέπει να τα επιλέγεις για το παιδάκι σου, τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα.

Freepik

– Πώς να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα στο δέρμα

Περιμένοντας! Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά μέχρι να περάσει έπειτα από 7 με 10 μέρες. Μπορείς όμως να ανακουφίσεις τον πόνο και την ξηρότητα με δροσερές, υγρές κομπρέσες ή με ένα τζελ με βάση την αλόη. Για σοβαρότερα εγκαύματα, χρειάζεται να επισκεφτείτε δερματολόγο (μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση), φροντίζοντας μέχρι τότε να μη σκάσουν οι φουσκάλες και κρατώντας την πληγείσα περιοχή καθαρή με σαπούνι και νερό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.