iStock

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ BOTOX ΣΤΗ ΜΑΣΧΑΛΗ;

Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου σου λύνει όλες τις απορίες για ένα πρόβλημα άκρως ενοχλητικό, που όμως μπορείς να καταπολεμήσεις κάνοντας botox!

Το botox είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πιο διαδεδομένες μη χειρουργικές θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο. Από τότε που πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τη θεραπεία, απάλυνση και εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, το 2002, όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες καταφεύγουν σε αυτό για να «παγώσουν» ή να προλάβουν τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο.

Πριν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτούς τους αισθητικούς λόγους, το botox εφαρμοζόταν ήδη για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας σε περιοχές όπως η μασχάλη, τα πέλματα και οι παλάμες, αλλά και σε περιπτώσεις βλεφαρόσπασμου και ραιβόκρανου (αυχενική δυστονία). Αν, λοιπόν, ιδρώνεις υπερβολικά στις μασχάλες, το botox θα σε… στεγνώσει! Έτσι, θα σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα και χαλαρά στις κοινωνικές σου συναναστροφές.

Όσοι έχουν κάνει botox στις μασχάλες λένε ότι τους έχει αλλάξει τη ζωή! Ζητήσαμε, λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες από τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου.

Πότε συστήνεται το botox στην περιοχή της μασχάλης;

Ορισμένοι άνθρωποι, περίπου το 2-3% του πληθυσμού, πάσχουν από υπεριδρωσία, δηλαδή από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, που δεν προκύπτει εξαιτίας της άσκησης, δεν έχει να κάνει με την εξωτερική θερμοκρασία αλλά ούτε με τη φυσιολογική θερμορύθμιση.

μασχάλη botox
iStock

Όταν δεν συντρέχουν αυτοί οι παράγοντες, τότε μιλάμε για πρωτοπαθή υπεριδρωσία, η οποία ξεκινάει συνήθως από την εφηβεία και δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Πρόκειται για δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος που οδηγεί σε υπερπαραγωγή ιδρώτα, ενώ επιτείνεται από το ψυχολογικό στρες. Το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχει κάποια κληρονομική συσχέτιση, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακριβώς ο τρόπος κληρονομικότητας.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η δευτεροπαθής υπεριδρωσία, που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία και συνδέεται με την εμφάνιση κάποιου νοσήματος ή μιας ορμονικής διαταραχής, όπως το λέμφωμα, ο θυρεοειδής ή η εμμηνόπαυση.

Η υπεριδρωσία στην περιοχή της μασχάλης δημιουργεί αντιαισθητικούς λεκέδες ιδρώτα στα ρούχα και φέρνει τον πάσχοντα σε δύσκολη θέση στον κοινωνικό του περίγυρο. Μερικές φορές συνοδεύεται και από άσχημη μυρωδιά (βρωμιδρωσία), ενώ μπορεί να συνυπάρχει με υπεριδρωσία παλαμών ή και πελμάτων.

Όταν η κατάσταση δεν ελέγχεται με τα διαθέσιμα αντιιδρωτικά, η θεραπεία που επιλέγουμε είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (botox) στην περιοχή της μασχάλης. Είναι άλλωστε η πρώτη ένδειξη χρήσης του φαρμάκου στη δερματολογία, πολύ πριν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης!

Πώς λειτουργεί το botox στις μασχάλες;

Ουσιαστικά, το botox μπλοκάρει το μήνυμα από το νευρικό σύστημα προς τους μικροσκοπικούς μυς των ιδρωτοποιών αδένων, που παύουν να συστέλλονται, με αποτέλεσμα να μην παράγεται ιδρώτας προσωρινά.

botox μασχάλη
iStock

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία της εφαρμογής;

Αρχικά γίνεται ένα ειδικό τεστ για να εντοπιστεί σε ποια σημεία ακριβώς είναι μεγαλύτερη η εφίδρωση. Οι εγχύσεις γίνονται με μικροσκοπικές βελόνες σε αυτά τα σημεία, πολύ επιφανειακά και σε απόσταση 1,5-2 cm μεταξύ τους. Πραγματοποιούνται περίπου είκοσι τσιμπήματα σε κάθε μασχάλη. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αλλά στα πιο ευαίσθητα στον πόνο άτομα μπορεί να εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα μισή ώρα πριν τη διαδικασία.

Πώς να προετοιμαστεί κάποιος για το botox στη μασχάλη;

Προτού έρθει στο ιατρείο, καλό είναι να έχει καθαρίσει την περιοχή. Δεν χρειάζεται πάντως κάποια άλλη προετοιμασία.

botox μασχάλη
iStock

Πότε ξεκινά να δρα το botox, πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα και κάθε πότε χρειάζεται επανάληψη;

Χρειάζεται μόνο μια συνεδρία για να να μειωθεί η εφίδρωση, χωρίς χρόνο αποθεραπείας. Το αποτέλεσμα είναι ορατό αρχικά έπειτα από μερικές ημέρες (από 5 έως 8) και κορυφώνεται στις 15 ημέρες, οπότε αγγίζουμε το μέγιστο της δράσης του φαρμάκου. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι περίπου έξι μήνες ή λίγο περισσότερο, προσφέροντας πολύ μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

Πόσο κοστίζει μια ασφαλής συνεδρία;

Μια συνεδρία κοστίζει 400-500 ευρώ. Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία με πρακτικά και ψυχολογικά οφέλη που μπορούν να εκτιμήσουν σίγουρα όσοι πάσχουν από υπεριδρωσία.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για το botox στη μασχάλη;

Καλό είναι να γίνεται λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν αρχίζει να αυξάνεται η θερμοκρασία και τότε προκαλείται μεγαλύτερη εφίδρωση. Το πρόβλημα περιορίζεται τον χειμώνα, χωρίς όμως να εξαφανίζεται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.