Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ DRY BRUSHING ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το «στεγνό βούρτσισμα» μπορεί να προσφέρει τονωμένη όψη και λεία υφή στην επιδερμίδα του σώματος. Είναι αλήθεια ή μύθος;

Είναι μια εύκολη πρακτική, που τη χρησιμοποιούν πολλές γυναίκες για να απολεπίσουν φυσικά το δέρμα τους και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα. Τα οφέλη του dry brushing δεν εξαντλούνται όμως μόνο σε αυτό. Επαγγελματίες που ασχολούνται με την ομορφιά θεωρούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να περιορίσει την κυτταρίτιδα και να βελτιώσει την όψη του δέρματος. Υπάρχει όμως ένας αστερίσκος κι εκεί λέει ότι αυτό το αποτέλεσμα θα το δεις αν η κυτταρίτιδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Τι ισχύει τελικά; Πόσο αποτελεσματικό είναι το dry brushing;

Το σκούπισμα και βούρτσισμα του στεγνού δέρματος του σώματος με μια βούρτσα με φυσικές τρίχες επανήλθε στο προσκήνιο από την γκουρού του wellness, την Gwyneth Paltrow, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να πλασάρει πρακτικές αιώνων για ένα κοινό που διψάει για new age συμβουλές ομορφιάς. Το dry brushing ήταν πράγματι μια αγαπημένη συνήθεια ομορφιάς των αρχαίων Αιγύπτιων, Ρωμαίων και Ελλήνων, που την εφάρμοζαν για να καθαρίσουν και να εξαγνίσουν το δέρμα τους.

Ποια είναι τα οφέλη του dry brushing

Με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, το dry brushing ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό και βοηθάει στην ανανέωση της επιδερμίδας. Το απαλό μασάζ που γίνεται με το στεγνό βούρτσισμα, διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την τοπική αιμάτωση. Έτσι, η επιδερμίδα τονώνεται και αναζωογονείται άμεσα και η υφή της βελτιώνεται, γίνεται πιο λεία και απαλή.

Επίσης, το dry brushing εμποδίζει τις τρίχες να γυρίζουν προς τα μέσα, ενώ μπορεί να σε απαλλάξει από το «δέρμα κοτόπουλου» ή, όπως το λένε οι επιστήμονες, τη θυλακική υπερκεράτωση, δηλαδή τα μικρά, τραχιά εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως στους μηρούς, στα οπίσθια και πίσω από τα μπράτσα.

dry brushing
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όπως συμβαίνει γενικά με την απολέπιση, έτσι και με το dry brushing απελευθερώνονται οι φραγμένοι πόροι και απορροφώνται καλύτερα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης που ακολουθούν.

Μπορεί όμως το dry brushing να καταπολεμήσει την κυτταρίτιδα;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να αποδεικνύει ότι το dry brushing αντιμετωπίζει, καταπολεμάει ή έστω μειώνει την κυτταρίτιδα. Είναι ένας επισκέπτης που «κατσικώνεται» και δεν φεύγει εύκολα!

Συνήθως, οφείλεται στην «αρχιτεκτονική» του λιπώδους συνδετικού ιστού κυρίως του γυναικείου σώματος και στον ασύμμετρο τρόπο που κατανέμεται το λίπος στο σώμα. Όταν δηλαδή συσσωρεύεται λίπος, τα λιποκύτταρα στον υποδόριο ιστό διογκώνονται και δημιουργούν εξογκώματα και λακούβες στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η κυτταρίτιδα μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το βάρος, αλλά η αύξηση του τοπικού λίπους και τα παραπανίσια κιλά σαφώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

Το dry brushing δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα γιατί δεν μπορεί να μειώσει τα λιποκύτταρα στις βαθύτερες στοιβάδες. Μπορεί όμως να εξομαλύνει την όψη της προσωρινά, ειδικά αν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, και να χαρίσει στην επιδερμίδα σου μια πιο λεία, τονωμένη και βελτιωμένη όψη. Το ξέρουμε ότι το λαχταράς, αλλά μην περιμένεις να κρατήσει για πάντα! Για να δεις μάλιστα έστω κι αυτό το προσωρινό αποτέλεσμα, πρέπει να επαναλαμβάνεις το dry brushing δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή ακόμα και κάθε μέρα.

Αν θέλεις ένα κάπως πιο μόνιμο αποτέλεσμα (και να γλιτώσεις την… τενοντίτιδα από το καθημερινό ξηρό βούρτσισμα!), δεν είναι αργά να συνειδητοποιήσεις ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ότι η αντιμετώπισή της πρέπει να συμπεριλαμβάνει σίγουρα την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση. Όσο περισσότερα «καλά» ερεθίσματα δίνεις στο σώμα σου, τόσο πιο πολλά αποτελέσματα θα έχεις στο θέμα της κυτταρίτιδας.

How to

  • Διάλεξε μια καθαρή βούρτσα από φυσικές τρίχες με μακριά ξύλινη λαβή ώστε να φτάνει χαμηλά στην πλάτη και τους γλουτούς.
  • Ξεκίνα από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τα πέλματα προς τις γάμπες, τους μηρούς και τους γοφούς, και συνέχισε με τα μπράτσα και την πλάτη είτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις είτε μετακινώντας τη βούρτσα σαν να σκουπίζεις.
  • Άσκησε λιγότερη πίεση στις ευαίσθητες περιοχές του σώματος και περισσότερη στις πιο ανθεκτικές και σκληρές.
  • Απόφυγε το στήθος και τα σημεία που έχουν ανοιχτές πληγές. Αν υποφέρεις από κάποια δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα, το dry brushing απαγορεύεται.
  • Ολοκλήρωσε τη διαδικασία με ένα χαλαρωτικό ντους.
  • Αμέσως μετά το ντους ενυδάτωσε το σώμα σου με μια κρέμα ή ένα λαδάκι.
  • Η διαδικασία δεν θα κλέψει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σου, αφού διαρκεί το πολύ 3-5 λεπτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.