Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέσαι αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ο ιδανικός σύντροφος; Αν και το ιδανικό είναι μάλλον ανέφικτο, αναζητήσαμε 10 σημάδια –σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών– που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι πρόκειται για τον κατάλληλο.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στη ζωή σου για να σου δώσουν ώθηση και να σε βοηθήσουν να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Υπάρχουν και άνθρωποι που θα σε κρατήσουν πίσω. Πώς θα μπορέσεις να τους διακρίνεις;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα συναντήσεις στην προσωπική σου ζωή δεν έχουν έρθει για να μείνουν. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι με τους οποίους νιώθεις μια βαθιά σύνδεση και η σχέση σας συνήθως κυλάει αβίαστα ή, έχοντας περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα, αντέχει στον χρόνο.

Ίσως τότε θελήσεις να βεβαιωθείς ότι αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο είστε μαζί είναι πράγματι ο κατάλληλος για σένα – γιατί είπαμε, ιδανικό δεν υπάρχει με την έννοια του τέλειου. Αν θα μπορέσει να γίνει ο σύντροφος ακόμη και για μια ζωή. Αν είναι εκείνος ή εκείνη που πραγματικά θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις τη ζωή σου με ένα αίσθημα πληρότητας.

Για να αναγνωρίσεις αυτό το ξεχωριστό άτομο, συγκεντρώσαμε 10 σημάδια που θα σε βοηθήσουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι η μοναδική πηγή ευτυχίας για σένα, θα νιώθεις δίπλα του πιο γεμάτος/η και θα επιθυμείς να το κρατήσεις στη ζωή σου.

1. Ο εγωισμός σου έχει υποχωρήσει

Και αυτό δεν το λέμε με την αρνητική έννοια. Το να μην σε νοιάζει να παίξεις παιχνίδια στρατηγικής ή να κρύψεις τα συναισθήματά σου έχει να κάνει και με τη στάση του άλλου. Πρώτον, σε κάνει να νιώθεις άνετα με τα δικά σου συναισθήματα. Δεύτερον, θέλεις τόσο πολύ να παραμείνει στη ζωή σου, που δεν θα διστάσεις να το δείξεις με κάθε κόστος.

Υπάρχει ιδανικός σύντροφος;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να δείξει στον σύντροφό σου πόσο ευάλωτος είναι

Δεν κρύβεις τα αληθινά σου συναισθήματα, ακόμη κι αν αυτά φανερώνουν τη δική σου ευαλωτότητα. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να ανοιχτεί με τρόπους που συνήθως δεν το κάνεις. Και αυτό επειδή εμπιστεύεσαι το συγκεκριμένο άτομο και ξέρεις ότι δεν θα σε εκμεταλλευτεί, ούτε θα σε βλάψει.

«Στο πλαίσιο της δυαδικής σχέσης ενός ζευγαριού, η αυθεντικότητα είναι το μυστικό για μια ικανοποιητική ζωή και για τους δύο συντρόφους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μου επιτρέπω να είμαι ο εαυτός μου όταν είμαι μαζί με τον σύντροφο μου, και το ίδιο κάνει κι εκείνος μαζί μου», αναφέρει η ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού.

3. Είστε ειλικρινείς και οι δύο αναφορικά με τις προθέσεις σας

Παραμένετε πάντα ειλικρινείς όσον αφορά τις προθέσεις που έχετε ο ένας για τον άλλον. Δεν υπάρχει καθόλου χώρος για εξαπάτηση, χειραγώγηση ή κακοποίηση στη σχέση. «Το βασικό χαρακτηριστικό των υγιών σχέσεων είναι να μπορούν οι δύο σύντροφοι να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους», επισημαίνει η διακεκριμένη Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Amy Morin στο βιβλίο της 13 Things Mentally Strong Couples Don't Do.

Αυτό, όμως, διαφέρει πολύ από το να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους για να χειραγωγήσουν μία κατάσταση. Με λίγα λόγια, τα δυνατά ζευγάρια προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και όχι να ελέγξουν με αυτά τη συμπεριφορά του άλλου.

4. Δεν προσπαθείτε να αλλάξετε ο ένας τον άλλον

«Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας, να τον φέρουμε στα μέτρα μας, να τον μετακινήσουμε προς οτιδήποτε είχαμε στο μυαλό μας ότι θα έπρεπε να είναι.

»Στον αντίποδα βρίσκεται ο σεβασμός για όσα είναι στην πραγματικότητα ο σύντροφός μας και ο θαυμασμός. Η πραγματική αποδοχή του άλλου επιτρέπει στη σχέση έναν αέρα ελευθερίας που τελικά βγάζει στα μέλη της τον καλύτερο εαυτό τους», αναφέρει η Αμερικανίδα ψυχολόγος Dr. Nicole LePera, που έχει ασχοληθεί με τη θεραπεία ζεύγους και τη συμβουλευτική πολλών ζευγαριών.

Όταν λοιπόν αγαπάτε ο ένας τον άλλον για αυτό που πραγματικά είναι και τον αποδέχεστε, έχετε κατακτήσει ένα από τα σημαντικότερα συστατικά επιτυχίας μιας συντροφικής σχέσης.

5. Δεν αισθάνεσαι ότι κρίνεσαι για τα ελαττώματα και τις ατέλειές σου

Το να αναγνωρίζεις τις ιδιορρυθμίες όχι μόνο του άλλου αλλά και τις δικές σου, και να μην γίνεσαι επικριτικός με αυτές είναι μεγάλο «συν» στις προσωπικές σχέσεις. Στις περισσότερες σχέσεις όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Συχνά δεχόμαστε κριτική για τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή ενεργούμε, ή ακόμη και για την εμφάνισή μας. Ο σύντροφος που δεν σχολιάζει υποτιμητικά και δεν σε κρίνει είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να μείνει στη ζωή σου.

6. Νιώθεις ότι γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος δίπλα σε αυτόν το σύντροφο

«Με κάνεις να θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος!» λέει στην Έλεν Χαντ ο Τζακ Νίκολσον, υποδυόμενος τον ιδεοψυχαναγκαστικό συγγραφέα Μέλβιν στην ταινία Καλύτερα δεν γίνεται. Άλλο ένα σπάνιο χαρακτηριστικό των κατάλληλων συντρόφων: βγάζουν τον καλύτερο εαυτό του άλλου. Αν νιώθεις δίπλα του να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου ή να θες να βελτιώνεσαι συνεχώς, αν νιώθεις καλύτερος άνθρωπος, τότε σίγουρα αξίζει να μείνεις σε αυτή τη σχέση και μάλλον έχεις βρει τον ιδανικό σύντροφο.

7. Μένετε ενωμένοι ακόμα και στα δύσκολα

Αν έχεις ακούσει ότι οι δυσκολίες μπορεί είτε να δέσουν περισσότερο είτε να χωρίσουν τους ανθρώπους, ισχύει. Τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί έχουν ξεπεράσει δύσκολες στιγμές, που υπάρχουν σε κάθε ζωή και σχέση, και έχουν βγει πιο ώριμα και ενωμένα από αυτές.

Κυρίως όμως έχουν ζήσει στιγμές που κλόνισαν τα θεμέλια της σχέσης τους και τις ξεπέρασαν. Αν σκεφτείς ότι σε καμία σχέση τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, το να νιώθεις ότι δεν σε εγκαταλείπει στις δυσκολίες, αποτελεί σημάδι ότι είναι για σένα ο κατάλληλος ή η κατάλληλη.

8. Δεν ανταγωνίζεστε

«Όταν ανάμεσα στα μέλη ενός ζευγαριού αναπτύσσεται ανταγωνισμός, η μάχη τελειώνει με δύο ανθρώπους πληγωμένους, απομακρυσμένους και ανήμπορους στην αρένα της σχέσης», λέει η Βασιλική Ντούμου, ψυχολόγος-συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Όταν δεν αντιμετωπίζετε τη σχέση σας σαν πεδίο ανταγωνισμού, όταν δεν προσπαθείτε να ξεπεράσετε ο ένας τον άλλον ή να αποδείξετε ότι είστε καλύτεροι ο ένας από τον άλλον, τότε έχετε θέσει ένα από τα πιο δυνατά θεμέλια για μια σχέση που αντέχει στον χρόνο.

9. Έχετε μια πραγματικά ιδιαίτερη σύνδεση

Στην αρχή μιας σχέσης είναι συνηθισμένο να νιώθεις ότι υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση και δεσμός μεταξύ σας. Αισθάνεσαι ότι υπάρχει αυτό που λέμε χημεία, αλλά μάλλον πρόκειται για τα πρώτα στάδια του έρωτα, ο οποίος δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα. Τι σημαίνει όμως στ' αλήθεια σύνδεση;

«Στη δουλειά μου, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντώ ζευγάρια που, παρόλο που έχουν μια ισχυρή εξωτερική σύνδεση, αγωνίζονται να νιώσουν αληθινά κοντά ο ένας στον άλλον. Αυτή η εσωτερική αποσύνδεση συχνά πηγάζει από μια θεμελιώδη απουσία συμβατότητας ή έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης που είναι απαραίτητη για να αντέξει μια σχέση», εξηγεί η Julie Nguyen, πιστοποιημένη coach σχέσεων.

Πραγματική συμβατότητα δεν σημαίνει απλά να ταιριάζει ο τρόπος ζωής και οι επιλογές των δύο συντρόφων ή να μοιράζονται κοινούς στόχους και αξίες. «Η συμβατότητα είναι μια συνειδητή, με ανοιχτά μάτια επιλογή για να "δουλέψετε" μαζί και να σταθείτε ο ένας δίπλα στον άλλον».

10. Αισθάνεσαι ασφάλεια όταν είσαι δίπλα σε αυτόν το σύντροφο

Δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείς μήπως σε κρίνουν, σου επιτεθούν ή σε γελοιοποιήσουν κάθε φορά που βρίσκεσαι δίπλα του/της. Νιώθεις πάντα ασφαλής. Νιώθεις όμως και ασφαλής σε σχέση με εκείνον ή εκείνη, και αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που σου εμπνέει.

Η Tyler Jamison, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών που μελετάει εδώ και χρόνια τις συντροφικές ανθρώπινες σχέσεις, θεωρεί την εμπιστοσύνη «το πιο σημαντικό στοιχείο για μια καλή σχέση», επειδή όταν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό, τότε το ζευγάρι μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.