Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μερικές φορές στη ζωή η επιτυχία, η ευτυχία, η σωματική και ψυχική υγεία δεν αποτελούν ατομικό κατόρθωμα, αλλά οφείλονται στο άτομο που σε υποστηρίζει και σε βοηθά να εξελιχθείς.

Την κολλητή μου τη γνώρισα στην Α’ Γυμνασίου. Ήταν μία απροσδόκητη φιλία που γεννήθηκε όταν ένας καθηγητής με μετέφερε από το τελευταίο θρανίο στο πρώτο, επειδή μιλούσα με τη διπλανή μου. Κάθισα δίπλα της. Ένα ντροπαλό, μαζεμένο κορίτσι, με το οποίο ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, την αγαπώ περισσότερο από αδερφή μου. Γιατί η φιλία μας κυριολεκτικά χτίστηκε πάνω σε θεμέλια που φτιάχναμε λίγο-λίγο, κάθε φορά που η υποστήριξη της μίας στην άλλη οδηγούσε στην επίτευξη των στόχων μας.

Η σχέση μας δεν ξεκίνησε ακριβώς ως φιλία, αλλά ως… συνεργασία. Εκείνη δέχτηκε να με βοηθά με τα Μαθηματικά, είτε εξηγώντας μου όσα δεν καταλάβαινα, είτε αφήνοντάς με να αντιγράφω στα διαγωνίσματα. Εγώ προθυμοποιήθηκα να τη βοηθήσω να ανοιχτεί και να κοινωνικοποιηθεί. Όταν θέλησε να χάσει βάρος, λίγα χρόνια μετά, ανέλαβα να γίνω η fitness coach της, βάζοντάς της στόχους γυμναστικής και τηλεφωνώντας της το απόγευμα στο σπίτι για να τσεκάρω τι έφαγε και να της προτείνω ιδέες για βραδινό. Ήδη μέσα σε 3 μήνες είχε δει αποτελέσματα, τα οποία φυσικά γιόρτασα μαζί της!

Στις Πανελλαδικές ενθαρρύναμε η μία την άλλη με το διάβασμα. Συζητούσαμε στο τηλέφωνο πόσες σελίδες είχε διαβάσει η καθεμία στην Ιστορία και προσπαθούσαμε να καλύψουμε την απόσταση για να φτάσουμε στο ίδιο κεφάλαιο. Περάσαμε και οι δύο στις σχολές που θέλαμε.

Με τα αγόρια οι στόχοι ήταν πιο περίπλοκοι. Για να μην «κυλήσω» και καλέσω πρώτη αυτόν που μου άρεσε, έπαιρνα την «συνεργάτιδά μου στο έγκλημα» και έλεγα σε εκείνη όσα θα έλεγα σ' αυτόν. Εννοείται πως τίποτα δεν άλλαξε στον τομέα αυτόν από τότε, ακόμα και σήμερα που είμαστε και οι δύο παντρεμένες. Με στηρίζει και τη στηρίζω στο καθετί, μπορούμε να βασιστούμε απόλυτα η μία στην άλλη και όταν κάνουμε μια χαζομάρα ξέρουμε ότι έχουμε τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή για να λογοδοτήσουμε και να μας «ξανασηκώσει».

Accountability partner: To άτομο που σε υποστηρίζει για να εξελιχθείς

Στην Αγγλία και στην Αμερική τον άνθρωπο που σε βοηθά να εξελιχθείς στη ζωή σου και να πετύχεις τους προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους σου τον ονομάζουν «accountability partner» (accountable είναι αυτός που έχει την ευθύνη, που καλείται να λογοδοτήσει).

Την αξία του ατόμου αυτού απέδειξε πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία έχεις 65% παραπάνω πιθανότητες να πετύχεις έναν στόχο αν πεις σε κάποιον άλλον ότι έχεις δεσμευτεί σε αυτόν. Αν μάλιστα το άτομο σε ελέγχει συστηματικά, οι πιθανότητες επιτυχίας σου αυξάνονται στο 95%.

Η ιδέα προέρχεται από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, καθένα εκ των οποίων αναλαμβάνει ένας συγκεκριμένος «σπόνσορας», για να τον καθοδηγεί στον δύσκολο δρόμο προς τη νηφαλιότητα.

Η ψυχολόγος Suzy Reading λέει στον Guardian ότι συνήθως υπάρχουν δύο τύποι ατόμων που σε υποστηρίζουν να εξελιχθείς:

  • Ο πρώτος λειτουργεί σαν μέντορας, προσφέροντας στον άλλον τη σοφία του.
  • Ο δεύτερος περιλαμβάνει δύο ανθρώπους που αφοσιώνονται σε έναν κοινό στόχο και συνεργάζονται εξίσου καλά για τον πετύχουν».

Η Reading πιστεύει ότι πρόκειται για μια σχέση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, γιατί προσφέρει κάτι που είχε αρχίσει να φθίνει: μια «τελετουργική οικειότητα», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια.

«Το στοιχείο της κοινωνικής σύνδεσης και της κοινής εμπειρίας κάνει τη διαφορά. Το να έχεις έναν φίλο να σε τσεκάρει ανά τακτά χρονιά διαστήματα και να μοιράζεσαι την πρόοδό σου μαζί του μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο στην επίτευξη των στόχων σου μα και στη συνολική σου ευεξία», προσθέτει η ψυχολόγος.

Πώς θα βρεις το άτομο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς στη ζωή σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Και δεν μιλάμε για τρομερά μεγάλους στόχους. Μπορεί να είναι απλά η δέσμευση να περπατάς για 20 λεπτά κάθε μέρα. Διάλεξε ένα άτομο (έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου), στο οποίο θα λογοδοτείς, και στέλνε του μια φωτογραφία σου κάθε φορά που βγαίνεις για περπάτημα.

Η δέσμευση αυτή μπορεί να ακούγεται εξουθενωτική αν δεν έχεις μάθει να λειτουργείς έτσι. Ωστόσο δεν είναι, αν με το άτομο αυτό ακολουθείτε έναν κοινό τρόπο σκέψης. Ένας επιχειρηματίας που γνώρισε τον business buddy του, το άτομο δηλαδή που τον υποστηρίζει να εξελιχθεί επαγγελματικά, σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησαν μαζί, περιγράφει στον Guardian: «Με το πέρας του σεμιναρίου τον ρώτησα αν θα ήθελε να επικοινωνούμε ανά διαστήματα για να συζητάμε τις τεχνικές πωλήσεων που είχαμε μόλις μάθει εκεί. Έτσι καθιερώσαμε να μιλάμε καθημερινά στις 6:45 το πρωί, συζητώντας την εξέλιξή μας. Δεν έχει περάσει καθημερινή που να χάσουμε τηλεφώνημα. Και μέσα σε όλη αυτή την επικοινωνία, του στέλνω και τα χιλιόμετρα που κάνω κάθε μέρα στο τρέξιμο, ενώ εκείνος με κρατά ενήμερο για το ζητήματα που έχει με τα παιδιά του».

Όλα γίνονται πιο εύκολα και διασκεδαστικά όταν έχεις ένα άτομο που σε υποστηρίζει, που σε ενθαρρύνει, που σε επικροτεί για την προσπάθειά σου και έτσι σε βοηθάει να εξελιχθείς! Με τον τρόπο αυτό σε βοηθά να μην εγκαταλείψεις ακόμα και όταν έρθουν απογοητεύσεις. Αν ξέρεις ότι περιμένει τη φωτογραφία σου, είναι πιο πιθανό να βγεις για περπάτημα παρά την κούρασή σου. Ακόμα περισσότερο αν το άτομο αυτό έρχεται μαζί σου στο περπάτημα!

«Δεν είμαστε πάντα καλοί στο να βάζουμε σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να απογοητεύουν τους άλλους. Δυστυχώς, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δεσμευτούμε σε κάποιον άλλον, παρά στον εαυτό μας», σημειώνει η Reading.

Πώς βρίσκεις το άτομο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς

«Ποιο είναι το πιο γενναίο πράγμα που είπες ποτέ;» ρωτά το αγόρι το άλογο, τον δικό του υποστηρικτικό σύντροφο, στο καταπληκτικό βιβλίο του Charlie Mackesy «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο». «Βοήθεια», του απαντά το άλογο και μάλλον εκεί κρύβεται όλη η ουσία της δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης που θα σε πάνε μπροστά στη ζωή.

Μάλλον, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεις το άτομο που σε υποστηρίζει να εξελιχθείς, καθώς, όπως λέει και η ψυχοθεραπεύτρια Kamalyn Kaur, «οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται να βοηθούν». Και δεν χρειάζεται απαραίτητα το άτομο αυτό να είναι καλός σου φίλος. «Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεις κάποιον με το ίδιο επίπεδο θέλησης και ενέργειας. Όχι κάποιον περισσότερο δυναμικό από εσένα, γιατί μπορεί να σε εξαντλήσει, ούτε κάποιον πιο οκνηρό που βέβαια δεν θα σε πάει πουθενά».

«Επιπλέον, το άτομο αυτό πρέπει να τα έχει πολύ καλά με τον εαυτό του. Να μη νιώσει ζήλια αν π.χ. τα καταφέρεις καλύτερα σε κάτι που επιχειρείτε μαζί. Να μην γίνει ανταγωνιστικό. Αυτό το βλέπω να συμβαίνει πολύ συχνά όταν κανείς επιλέγει για τον ρόλο αυτό τον σύντροφό του», συμπληρώνει η ίδια.

«Τέλος, το άτομο που σε υποστηρίζει δεν γίνεται να έχει υπερβολικά υψηλούς στόχους και για τους δυο σας, ακόμα κι αν είναι στη φύση του να πιέζει υπερβολικά τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και τους δύο στην αποτυχία».

Η αποτυχία, βέβαια, είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα στο πλαίσιο μιας τέτοιας σχέσης, ειδικά όταν δεν γνωρίζεις καλά τον άλλο. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν να αφήνεις πάντα ένα χρονικό περιθώριο, μια δοκιμαστική περίοδο, για να δεις αν η «συνεργασία» μπορεί να προχωρήσει. Κατά τον χρόνο αυτό θα ανακαλύψεις αν χρειάζεται να αλλάξετε κάποιες συμφωνίες ή αν απλά θα πρέπει να διακόψετε. Επίσης, μπορείτε αν θέλετε να θέσετε έναν χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη του στόχου.

«Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στο να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να προσφέρουμε στον άλλον και τι εκείνος σε εμάς», καταλήγει η Reading. «Το άτομο που θα επιλέξουμε για να μας υποστηρίξει χρειάζεται να είναι συμπονετικό και όχι επικριτικό. Να μπορούμε να το εμπιστευτούμε, να νοιάζεται πραγματικά για την επιτυχία μας. Και το ίδιο πρέπει να είμαστε κι εμείς σε θέση να του προσφέρουμε».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.