Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί θεωρούν ότι η επικοινωνία είναι το βασικό στοιχείο μιας υγιούς ερωτικής σχέσης. Ωστόσο, μια ειδικός που μελετάει εδώ και χρόνια τις ρομαντικές ανθρώπινες σχέσεις υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό σε μεγαλύτερο βάθος.

Αν ρωτήσεις έναν φίλο ή μια φίλη σου ποιο πιστεύει ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα σε μια σχέση, είναι πολύ πιθανό να σου απαντήσει πως αυτό είναι η επικοινωνία. Άλλος μπορεί να σου πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μας βοηθούν να οικοδομούμε ισορροπημένες σχέσεις στη ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι όλα έχουν σημασία. Έχουν όμως την ίδια βαρύτητα;

Η Tyler Jamison, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του New Hampshire στις ΗΠΑ, μελετώντας τις ρομαντικές σχέσεις για περισσότερα από 15 χρόνια έχει διαμορφώσει τη δική της άποψη στο ερώτημα «ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για μια καλή σχέση». Σε άρθρο της στο Psychology Today απαντάει με βεβαιότητα πως αυτό δεν είναι η επικοινωνία αλλά η εμπιστοσύνη και εξηγεί όλους τους λόγους.

Τι είναι η εμπιστοσύνη;

Αν κοιτάξει κανείς σε κείμενα κοινωνικών επιστημών, θα δει ότι η εμπιστοσύνη περιλαμβάνει στοιχεία όπως:

  • η βεβαιότητα ότι οι προσωπικές ανάγκες θα ικανοποιηθούν,
  • η επένδυση πόρων (π.χ. χρήματα) αλλά και μέρους του εαυτού μας στο άλλο άτομο (συναισθήματα),
  • ο κίνδυνος ότι κάποιος μπορεί να αγνοήσει τις ανάγκες μας ή να κάνει κατάχρηση των επενδύσεών μας.

«Η ανάγκη για εμπιστοσύνη μπορεί να ακούγεται οδυνηρά προφανής, αλλά απ' ό,τι έχω παρατηρήσει, τείνουμε να εστιάζουμε κυρίως στο τελευταίο σημείο σχετικά με τη χαμένη εμπιστοσύνη», γράφει η Jamison. Η ίδια θεωρεί ότι ως άνθρωποι απλοποιούμε την έννοια της εμπιστοσύνης περιορίζοντάς τη στο ερώτημα: Εμπιστεύομαι τον/τη σύντροφό μου ότι δεν θα κάνει σεξ με άλλο άτομο ή ότι δεν θα το ερωτευτεί; Ωστόσο, για την επιβίωση των ζευγαριών είναι απαραίτητες και άλλες πτυχές της εμπιστοσύνης, που εξηγούνται παρακάτω.

σχέση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Γιατί η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε μια ερωτική σχέση

Ως άνθρωποι εξασκούμε από πολύ μικρή ηλικία αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «οικοδόμηση της προσκόλλησης», η οποία χρησιμεύει ως θεμέλιο της εμπιστοσύνης για το υπόλοιπο της ζωής μας. Συλλέγουμε δηλαδή πληροφορίες από τους ανθρώπους και τα ερεθίσματα γύρω μας και αξιολογούμε κατά πόσο οι άνθρωποι θα καλύψουν τις ανάγκες μας σε διάφορες συνθήκες της ζωής.

Όπως λέει η Jamison, όταν αργότερα στη ζωή μας συνάπτουμε ρομαντικές σχέσεις, οικοδομούμε την εμπιστοσύνη επιτρέποντας στους συντρόφους μας να μας δουν και να μας γνωρίσουν πραγματικά. «Η σωματική οικειότητα απαιτεί να εμπιστευόμαστε στους συντρόφους μας το σώμα και τα συναισθήματά μας».

Η ειδικός πιστεύει πως όταν η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι σταθερή, τότε το ζευγάρι μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες επειδή είναι σαφές ότι και τα δύο μέρη της σχέσης νιώθουν και είναι «εντός αυτής».

Με άλλα λόγια, αυτό που θέλει να κάνει κατανοητό είναι ότι μερικές φορές είναι πιο εύκολο να δούμε και να κατανοήσουμε την εμπιστοσύνη όταν αυτή παραπαίει, αλλά θα πρέπει επίσης να μάθουμε πώς μοιάζει και πώς βιώνεται όταν είναι άθικτη και συνεπής. «Το να εμπιστευόμαστε τους συντρόφους μας ότι μας προσέχουν και ότι επενδύουν σε ένα κοινό μέλλον είναι απαραίτητο για να είναι μια σχέση υγιή και δυνατή», καταλήγει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.